MREŽA ŽENE PROTIV NASILJA: U SRBIJI OVE GODINE UBIJENO 25 ŽENA

MREŽA ŽENE PROTIV NASILJA: U SRBIJI OVE GODINE UBIJENO 25 ŽENA

Izvor: rtvbn.com

Objavio: Magločistač

24.11.2018

Kategorija: U fokusu

Ovogodišnja Međunarodna kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” počinje u nedelju 25. novembra i obeležava se pod motom: Neka svet postane narandžast: Čujte i Mene. U Srbiji, na žalost, obeležavanje će proteći i u svetlu užasne činjenice da je tokom ove godine do sada u rodno zasnovanom nasilju ubijeno najmanje 25 žena.

Ovo su podaci Mreže žena protiv nasilja, a zvaničnih podataka nema.

Treba imati na umu još crnje – da ovom broju nisu dodati slučajevi u kojima su žene umrle od posledica trpljenja dugogodišnjeg nasilja, kao ni ona ubistva koje se još uvek procesuiraju.

Ovogodišnju Kampanju Vojvođanski Zavod za ravnopravnost polova obeležiće nizom tribinau opštinama Žitište, Plandište, Sečanj, Novi Bečej, Mali Iđoš i Novi Kneževac, Čoka i Senta.

Namera je informisati žene o tome šta je rodno zasnovano nasilje, koje su nadležnosti institucija uključenih u sistem zaštite od nasilja, kao i kakav je postojeći normativni okvir u Srbiji za sprečavanje nasilja u porodici.

Tribine su deo aktivnosti koje se sprovode u okviru specijalizivanih mera podrške u okviru pokrajinskog „Programa za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima u APV za period 2015-2020. godine“, a osnov za realizaciju predstavljaju i obaveze preuzete ratifikovanjem Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u porodici (tzv. Istambulska konvencija) i CEDANJ Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije nad ženama.

U kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” svake godine se uključuju pojedinci/pojedinke i grupe širom sveta koji zahtevaju eliminisanje svih oblika nasilja prema ženama kroz: podizanje svesti na lokalnomnacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou; jačanje aktivnosti na lokalnom nivou; vršenje pritiska na vlade da sprovedu obaveze na osnovu domaćih i međunarodnih pravnih instrumenata; pružanje solidarnosti aktivistima/aktivistkinjama širom sveta.

Cilj je podstaknuti održavanje događaja sa lokalnim, nacionalnim, regionalnim i globalnim ženskim pokretima, zagovaračima preživelih i braniteljima ženskih ljudskih prava i stvaranje prilika za dijalog između aktivista, donosioca odluka i javnosti.

Kao i prethodnih godina, narandžasta boja će biti ključna tema koja objedinjuje sve aktivnosti, a zgrade i znamenitosti širom sveta biće osvetljene i ukrašene tom bojom kako bi se globalna pažnja posvetila pitanju nasilja prema ženama.

Akcija “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Kampanja obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava: 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama; 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a; 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima; 6. decembar Godišnjica Montrealskog masakra i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

 

Izvor: B. Opranović (Autonomija)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.