VARGA: A VMSZ FEGYELMI ELJÁRÁSÁNAK CÉLJA A MEGFÉLEMLÍTÉS ÉS A FIGYELEMELTERELÉS

VARGA: A VMSZ FEGYELMI ELJÁRÁSÁNAK CÉLJA A MEGFÉLEMLÍTÉS ÉS A FIGYELEMELTERELÉS

Foto: Tanjug

Objavio: Magločistač

21.07.2015

Kategorija: Subotica

Súlyos valótlanságnak tartja Varga László azt az állítást, miszerint a VMSZ köztársasági frakciója döntést hozott arról, hogy az Elnökségnél fegyelmi eljárást kezdeményezzen ellene, mint ahogyan az a párt sajtószolgálatának mai közleményében olvasható.

“A fegyelmi eljárás elsődleges célja a VMSZ-tagok megfélemlítése, amelyhez a 2015. július 17-ei tanácsülési döntés nyújt jogalapot. A Tanács ugyanis múlt pénteken elfogadta a párt új Szervezeti és Működési Szabályzatát. A tanácsülésről kiadott tegnapi sajtóközlemény a nyilvánosság elől elhallgatott egy fontos tényt. Az új SZMSZ értelmében a párt színeiben megválasztott képviselők kizárólag a frakció álláspontja szerint járhatnak el a jövőben. Sem meggyőződésből, sem lelkiismereti okból soha, semmilyen körülmények között nem szavazhatnak másként, mint a képviselőcsoport. Ellenkező esetben fegyelmi eljárás indítható ellenük”, írja szerkesztőségünkhöz is eljuttatott válaszában Varga.

“Az ellenem elindított fegyelmi eljárás fényében nyilvánvaló, hogy az új SZMSZ elfogadásával miért hozott a Tanács olyan döntést, amellyel – immár a párt alapdokumentumai szintjén is – megkérdőjeleződik a VMSZ demokratikus értékek melletti elkötelezettsége. És miért számolták fel a párton belüli évtizedes hagyományt. Azért, hogy a jövőben minden egyes esetben, amikor a párt köztársasági, tartományi és önkormányzati képviselői, valamint MNT-tagjai nem értenek egyet valamely pártdöntéssel, vagy testületi döntés nélküli intézkedéssel, arról nyilvánosan ne beszélhessenek. Amennyiben önálló véleményük lesz, fegyelmi eljárás vár rájuk”, véli a VMSZ köztársasági képviselője.

Varga László szerint a fegyelmi eljárás figyelemelterelési célzatot is szolgál. “Bő egy évvel ezelőtt a parlamenti választásokon a Szerb Haladó Párt által vezetett koalíció 5%-kal ért el Szabadkán jobb eredményt, mint a VMSZ. A különbség a vasárnapi helyi közösségi választásokon 13%-ra nőtt a haladók javára. A választások előtti kommunikáció arról szólt, hogy a VMSZ 14-16 helyi közösségben tűzte ki célul az abszolút többség elnyerését. A kitűzött célnak kicsit több, mint a fele valósult meg. Ráadásul úgy, hogy a VMSZ hagyományosan legjelentősebb politikai ellenfele el sem indult a választásokon. A fegyelmi eljárással, arról szeretné az Elnökség elvonni a közvélemény figyelmét, hogy a választási kudarccal foglalkozzon.”

Ami a sajtóközleményben foglaltakat illeti, Varga László úgy véli “súlyos valótlanság, hogy a VMSZ köztársasági frakciója döntést hozott volna arról, hogy az Elnökségnél fegyelemi eljárást kezdeményezzen ellenem. A frakció ezt a kérdést sosem tárgyalta. Legalábbis olyan frakcióülésen nem, amelynek a megtartásáról a képviselőcsoport valamennyi tagját értesítették volna”.

“Az Oktatási kerettörvénnyel kapcsolatos megjegyzéseimet és javaslataimat valóban a frakció tagjaival való egyeztetés nélkül juttattam el július 10-én a kerettörvény módosítását előkészítő munkacsoportnak. Előtte az Oktatási kerettörvény módosításának kérdésében a frakció nem alakított ki saját álláspontot. Legalábbis olyan ülésen nem, amelyről értesítettek volna. Így a közvitán a VMSZ eddigi hivatalos álláspontját kellett volna a VMSZ képviselőinek elmondaniuk. Mivel nem így történt, a felelősségteljes feladatvégzés szellemében kötelességemnek éreztem a törvényelőkészítő munkacsoportnál tiltakozni a kisebbségi autonómialeépítés ellen. A levelem dátumból (július 10.) egyértelműen megállapítható, hogy meglátásaimat azt követően küldtem el a munkacsoportnak, miután a július 6-ai újvidéki és a július 7-ei belgrádi közvita során nyilvánossá vált, hogy a VMSZ nem lát kivetnivalót az MNT legfontosabb oktatásirányítási hatásköreinek a csorbításában, megszüntetésében”, áll Varga Lászlónak a VMSZ közleményére írt válaszlevelében.

Varga elismerte, az elmúlt 7 plenáris ülésnapon valóban nem vett részt, távolmaradásáról azonban a frakció adminisztratív titkárát minden alkalommal tájékoztatta. Ugyanakkor – mint fogalmaz – ezeket a napokat is munkával, képviselői feladatai gyakorlásával töltötte. “Az Oktatási kerettörvénnyel kapcsolatos erőfeszítéseim ismertek a közvélemény előtt. Mélyrehatóan foglalkoztam a magára hagyott Szabadkai Rádió ügyével is ebben az időszakban. Továbbá, több olyan törvénymódosítási javaslaton is dolgoztam, amelyeket annak ellenére nem terjesztett a kormány a parlament elé az elmúlt egy évben, hogy részei a SNS-VMSZ koalíciós megállapodásnak”, teszi hozzá, hansúlyozva, hogy az első törvénymódosítási javaslatcsomag, amelyet július végéig képviselőként benyújt a Képviselőháznak, a mezőgazdasági termelők járulékfizetési rendszerét tenné igazságossá. “Elfogadhatatlan, hogy a kistermelők járulékterhei továbbra is elviselhetetlenek, a felhalmozódott kamatterhük pedig folyamatosan nő. A VMSZ pedig 14 hónapja államtitkári szinten kormányzati szerepet tölt be a Mezőgazdasági Minisztériumban”, zárja a VMSZ mai közleményére írott reagálását Varga László parlamenti képviselő.

Forrás: Vajdaság ma

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.