ÚJ MAGYAR KÖZÉLETI SZERVEZŐDÉS VAN ALAKULÓBAN VAJDASÁGBAN

ÚJ MAGYAR KÖZÉLETI SZERVEZŐDÉS VAN ALAKULÓBAN VAJDASÁGBAN

Izvor: Hét Nap

Objavio: Magločistač

05.08.2015

Kategorija: Subotica

Varga Lászlót kizárta a pártból a VMSZ fegyelmi bizottsága

Új magyar közéleti szerveződés van alakulóban VajdaságbanKorhecz Tamás és Varga László
Ifj. dr. Korhecz Tamás megerősítette a hírt, miszerint alakulóban van egy új nemkormányzati, magyar szerveződés Vajdaságban, azonban cáfolta, hogy pártalapítást terveznének, s ezzel összhangban áll Varga Lászlónak a hírportálunknak adott nyilatkozata is.

Az utóbbi napokban egyre több olyan utalás, Facebook-bejegyzés kerül napvilágra, amelyből egy új vajdasági magyar közéleti szerveződés körvonalai rajzolódnak ki. Egyesek nyíltan fogalmazzák meg kérdéseiket, véleményüket az új „pártról”, amelyről eddig hivatalosan még semmilyen információ nem jelent meg a sajtóban. A Magyar Mozgalomként emlegetett szerveződés ötletgazdáit, leendő alapítóit kérdeztük a kezdeményezésről.

A jelenleg külföldön tartózkodó alkotmányjogász, a Magyar Nemzeti Tanács volt elnöke a következő választ küldte megkeresésünkre: „Politikai szerveződés a részvételemmel nem folyik, azonban egy új civil mozgalom, NGO megalakításának szükségességéről már sok ismerősömmel tárgyaltam. Ha erről végeleges döntés születik, azonnal tájékoztatjuk a nyilvánosságot” – nyilatkozta dr. Korhecz Tamás.

Ezzel összhangban áll Varga László köztársasági parlamenti képviselő kérésünkre adott nyilatkozata is. „Meg tudom erősíteni, hogy az elmúlt napokban, hetekben engem is, másokat is nagyon sok ember keresett meg, százas nagyságrendben, akik arról beszélnek, hogy az a rendszer, az a közélet, amely a fenyegetésre, megfélemlítésre, a munkahely elveszítésével való fenyegetésekre épül, az nem a jó irányba halad” – nyilatkozta Varga László a Vajdaság Ma hírportálnak. Ugyanakkor leszögezte: a nyilvánosságnak megfogalmazott első levele is arról szólt, hogy egy igen jelentős mértékű elégedetlenség tapintható ki a közéleten belüli helyzettel, a közéleten belüli állapotokkal kapcsolatban, viszont „hogy ennek a mélységű elégedetlenségnek az eredménye egyfajta közéleti típusú önszerveződés lesz-e, vagy sem, azt jelen pillanatban nem tudom megjósolni”.

Megszületett a VMSZ fegyelmi bizottságának döntése, Varga fellebbez

Varga László közölte továbbá, hogy a múlt héten, kedden megszületett a VMSZ fegyelmi bizottságának az a döntése, amellyel kizárták a Vajdasági Magyar Szövetségből. „Jelen pillanatban az erre a döntésre való fellebbezés megfogalmazásával vagyok elfoglalva, ezt a mai nap folyamán be fogom fejezni, és el fogom juttatni a VMSZ Tanácsához” – fűzte hozzá. Szavai szerint jelen pillanatban a pártból való eltávolítása még nem fejeződött be, ennek van még egy lépése, amikor majd a Tanács másodfokon elbírálja a föllebbezését.

„Ha megerősítést nyer a kizárásom, nyilvánvalóan majd erre a kérdésre vissza lehet térni, jelen pillanatban nem tartunk még itt” – válaszolta a szerveződéssel kapcsolatos részletekre vonatkozó kérdésünkre.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt hetekben újságírói megkeresésekre válaszolva több alkalommal elmondta, hogy nem látja értelmét egy újabb vajdasági magyar párt megalakulását, és azt sem tudja elképzelni, hogy e tekintetben megváltozzon a véleménye.

„Szerzői írásomban, amely június végén jelent meg, arról beszéltem, hogy a legszélesebb értelemben vett közéleten belül beszélnek emberek, embercsoportok, szakmai szervezetek arról, hogy nem jó irányba mennek a dolgok, hogy olyan, teljesen fölösleges és szükségtelen konfliktussorozat jellemzi a vajdasági magyar közéletet, amely indokolatlan és értelmetlen. Az írásom egyik célja az volt, hogy megszólítson embereket, olyan értelemben, hogy saját területükön, a saját tevékenységükkel összefüggésükben megnyilatkozzanak arról, hogyan látják ezeket a kérdéseket, amelyeket igyekeztem megnyitni. Ilyen értelemben az lenne a jó, ha a vajdasági magyar közélet lehető legszélesebb rétege, köre mondaná el minél nyíltabban, minél őszintébben, minél kevésbé félve az esetleges retorziótól azt, hogyan látja a jelen pillanatbeli közéleti közállapotokat” – fejtette ki a Vajdaság Mának adott nyilatkozatában a parlamenti képviselő.

Forrás: Basity Gréta, Rizsányi Attila (Vajdaság ma)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.