U planu kompletno uređenje gradskog Korzoa i pešačke zone u Subotici

U planu kompletno uređenje gradskog Korzoa i pešačke zone u Subotici

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

07.04.2022

Kategorija: Subotica

Nakon 15 godina prolongiranja ispunjenja zakonske obaveze da u nacionalno mešovitim sredinama treba da postoji posebno telo koje se bavi pitanjima suživota različitih nacionalnih zajednica, odbornici i odbornice su na današnjoj sednici Skupštine grada Subotice imenovali članove Saveta za međunacionalne odnose.

Savet za međunacionalne odnose broji deset članova: dva predstavnika srpskog naroda, četiri predstavnika mađarske nacionalne zajednice i po jednog člana ispred hrvatske, bunjevačke, romske i crnogorske nacionalne manjine, a čine ga Jasmina Stevanović i Marko Marić kao predstavnici srpskog naroda, Andraš Koso, Ana Lulić Marki, Lili Sabo i Roland Sabo kao predstavnici mađarske nacionalne manjine, potom Slaven Dulić – predstavnik hrvatske nacionalne manjine, Branko Pokornić kao predstavnik bunjevačke nacionalne manjine, Rade Bulatović kao predstavnik crnogorske nacionalne manjine, i Klaudija Kurina, predstavnica romske nacionalne manjine.

Odbornici su na današnjoj sednici doneli i Odluku o izradi Izmene dela Plana detaljne regulacije za deo prostora oivičen ulicama Maksima Gorkog, Beogradski put, Blaška Rajića i Senćanski put u Subotici – jugozapadni deo.

Predsednik odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Janoš Nagel, rekao je da će se kroz taj Plan u budućnosti izvršiti određene promene u pogledu izmeštanja Kvantaške pijace na Sivački put i izmeštanje kompleksa objekata Vatrogasne jedinice Subotica iz ulice Maksima Gorkog na kraj ulice Braće Radića.

„Stav SVM-a je da se ograniči spratnost na tom prostoru koji se nalazi između naselja Prozivka i centra grada, da se tamo mogu izgraditi prizemne zgrade sa maksimalno jednim spratom i potkrovljem i ništa više preko toga, kao i da se to strogo kontroliše, a ne da se dozvoljava dogradnja još po jednog sprata ili nivoa. Takođe, da se uz svaki objekat obavezno obezbede i garažna mesta i odgovarajući broj parkova i dečijih igrališta“, objasnio je Nagel.

Janoš Nagel, foto: NJ/Magločistač

Predsednik Odborničke grupe “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, Veljko Vojnić, rekao je da je važno da se ne zapostavi centar grada, za šta se planira da se u sledećem rebalansu budžeta obezbede sredstva za izradu projekta za potpuno uređenje gradskog Korzoa i pešačke zone u Subotici.

„Građani će moći da daju svoje mišljenje na sve planove i dopune planova detaljnog uređenja, a postoji i obavezna javna rasprava. Jako je dobro da čujemo mišljenje građana, jer što više ljudi iznese probleme, tada možemo celovitije i bolje da uredimo naš grad“, rekao je Vojnić.

Prema njegovim rečima, Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje već duže vreme priprema te planove.

„Nadam se da ćemo već sledeće godine obezbediti sredstva za uređenje gradskog Korzoa“, naveo je Vojnić.

On je rekao i da je ovom javnom preduzeću povećan budžet za 141 milion dinara, a da će sredstva biti usmerena na razvoj putne infrastrukture.

„Pre svega na izgradnju ulica u prigradskim naseljima i obodnim delovima samog grada, u mesnim zajednicama Makova Sedmica, Željezničko naselje i drugim mesnim zajednicama“, kazao je Vojnić.

Veljko Vojnić, foto: NJ/Magločistač (arhiva)

Od personalnih rešenja, lokalni odbornici i odbornice potvrdili su imenovanje Aniko Mihajlović za direktorku Gradskog muzeja Subotica, Saše Petkovića za direktora JKP „Subotička toplana“, Aleksandra Aleksića za direktora JKP „Subotičke pijace“ i Dejana Ljubisavljevića, za direktora Javnog preduzeća za prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju „Subotica-trans“, svi na mandatni period od četiri godine.

Pojedini opozicioni odbornici su naveli da nisu optimisti kada su u pitanju imenovanja direktora javnih i javno komunalnih preduzeća.

„Javna i javno komunalna preduzeća životare. To je jedno javno zamagljivanje činjeničkog stanja. Mala su to sredstva usmerena ka ovim preduzećima da bi se mogli ispuniti osnovni uslovi života u našoj zajednici“, ocenila je odbornica Demokratske stranke Srbije (DSS) Jelica Santrač ispred Odborničke grupe “Pokret građanske Subotice”.

Jelica Santrač, foto: NJ/Magločistač

Ona smatra da novoimenovani direktori neće bolje raditi, s obzirom na to da su i prethodne vlasti mnogo obećavale kao i ova.

„U suštini, mi ne vidimo validne, racionalne, prave ishode onoga što oni obećavaju, a silna sredstva sa sva tri nivoa vlasti odlaze ne znamo ni sami kuda. Subotica stagnira, to imamo prilike da vidimo već deceniju unazad i to je nešto što nas kao građane duboko boli“, rekla je Santrač.

Kad je u pitanju izgradnja subotičke urbane sredine, ova odbornica smatra da se najavljenim planovima ugrožava jezgro grada:

„Jasno je šta je pozadina toga i koji je to stepen korupcije, da se ne raščiste neke stvari, jer talas nove urbanizacije se približava centru grada i mi time ugrožavamo naše zaštićeno gradsko jezgro, ne čuvamo ga kao drugi narodi u svetu, već jednostavno dozvoljavamo da se to dešava“.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.