TIJANIN OTAC: POOŠTRITI SANKCIJE

TIJANIN OTAC: POOŠTRITI SANKCIJE

Igor Jurić, Foto: Tanjug

Objavio: Magločistač

02.04.2015

Kategorija: Subotica

Subotica — Otac Tijane, Igor Jurić, koji je na suđenju u Subotici prvi put video okrivljenog za smrt ćerke, rekao je da želi da se sve što pre završi.

“Ne želim više da vidim u novinama, u bilo kom mediju, sliku ovog čoveka koga sam sad sreo pored slike mog deteta. Iskreno se nadam i verujem u sud i pravosuđe da će ovo biti brzo završeno. To je sve što u ovom momentu želim, uz naravno, ono što treba da bude, a to je ta maksimalna kazna“, rekao je Jurić.

On je dodao da je smisao njegovog života postala izmena zakonskih propisa, takozvani “Tijanin zakon“ koji predviđa izmenu zakonskih rešenja koje će omogućiti policiji da krene u potragu za nestalom osobom odmah nakon prijave nestanka.

“Posle današnjeg dana ne mogu da se pomirim da nam ovakvi ljudi ubijaju decu. Mora se promeniti i pooštriti sankcije za ovakva zlodela i nadam se da će i vlast u Srbiji zaista uvideti da nisu dovoljne sankcije za ovakve ljude, ili neljude, ne znam kako bi ih nazvao“, rekao je Jurić .

On je naglasio da je mnogo toga zakazalo u ključnim momentima Tijaninog nestanka i da nije reagovano na odgovarajući način.

“Trebalo da je bude reagovano kao u slučaju male Maše. Kada je ona nestala, sve moguće policijske snage su angažovane i došlo je do pozitivnog ishoda. Vrlo sam sretan zbog toga, mislim da je to pravi pokazatelj kako treba da se reaguje kada je jedno dete u pitanju“, rekao je Jurić.

Pripremno ročište na suđenju Draganu Đuriću, osumnjičenom za silovanje i ubistvo Tijane Jurić, održano je danas u Višem sudu u Subotici.

Tijana Jurić

Tijana Jurić

Advokat Dragana Đurića, optuženog za ubistvo Tijane Jurić, rekao da je njegov štićenik priznao zločin i da je sada pitanje kolika će mu kazna biti dosuđena.

Ročištu od sat i po prisustvovali su optuženi Dragan Đurić i Tijanin otac Igor Jurić. Advikat Viktor Gostiljac kaže da se Đurić nije izjašnjavao o optužnici.

Dodao je da je Đurić sve priznao, da je bio jedini izvor informacija za tužilaštvo, da ih je odveo na mesto ubistva, da se raspravlja o pravnoj kvalifikaciji i da tužilaštvo treba sve da dokaže.

On je dodao i da je zatražio izuzeće suda, odnosno da se proces izmesti iz Subotice, jer smatra da je sud pristrasan, pod pritiskom javnosti.

Prema njegovim rečima, suđenje je zakazano za 22. i 23. april i 4. i 5. maj.

“Nije pitanje da li je, već šta je on učinio”, rekao je Gostiljac, dodajući da se očekuje da sud donese najvišu kaznu, 40 godina zatvora za Đurića.

On je dodao da je tužilac mogao Đurićeve izjave da pretoči u optužnicu, ali da se odlučio za optužnicu koja ipak ima neke pretpostavke za koje nema dokaza u spisima predmeta.

“U pitanju je pravna nijansa, ali je u krajnjem ishodu ogromna“, dodao je on.

Sledeće suđenje, odnosno početak suđenja, po njegovim rečima, zakazano je za 22. i 23. april, kao i 4. i 5. maj.

“Mi smo predložili izvesne dokazne predloge, izjasnili se o dokaznim predlozima tužilaštva i to je ono što se dešavalo na današnjem suđenju“, dodao je Gostiljac.

On je rekao da nisu podnosili zahtev za izuzeće sudije, jer je, kako je rekao, sudija Gordana Kojić korektno vodila pripremno ročišta, ali je ponovio predlog za delegiranje suda, odnosno izmeštanje suđenja iz Subotice u neki drugi sud.

“Hajde da kažemo glasno ono što svi znamo. Dakle, jasno je da je cela javnost već projektovala kaznu od 40 godina za okrivljenog i da očekuje od ovog suda da tu kaznu i izrekne, bez obzira na rezultate glavnog pretresa“, rekao je Gostiljac.

On je dodao da je tim predlogom apleovao da se sud izdigne iznad pritiska javnosti, jer se radi o sudijama koje žive i rade u Subotici.

“Trebaće im dosta snage da donesu odluku koja u svakom slučaju mora biti takva, pravna i zakonita, a da je ne donosi javno mnjenje. Makar ona bila i maksimalna“, rekao je advokat Dragana Đurića.

Advokat porodice Jurić, Miro Orović, rekao je da je za takvu odluku nadležan jedino predsednik veća, a da je takav predlog odbijen.

“Smatra da sud ima integritet da zaštiti postupak i prava okrivljenog u ovom postupku, tako da taj predlog nije usvojen“, rekao je Orović.

Viši javni tužilac u Subotici je 29. januara 2015. godine podneo optužnicu protiv okrivljenog Dragana Đurića Višem sudu u Subotici.

Okrivljeni i njegov branilac, u predviđenom roku od osam dana, nisu podneli žalbu na tekst optužnice.

Nakon toga, vanpretresno veće Višeg suda u Subotici je pristupilo ispitivanju optužnice i ona je pravnosnažno potvrđena.

Predmet je primljen 25. februara 2015. godine i dodeljen predsedniku veća, sudiji Gordani Kojić.

Sudija Gordana Kojić je 12. marta 2015. godine odredila datum održavanja pripremnog ročišta i poslala pozive okrivljenom i oštećenom i njihovim braniocima.

U pozivu je napomenuto da po Zakoniku o krivičnom postupku, ako je optuženi uredno pozvan, a ne dođe na pripremno ročište, niti svoj izostanak opravda, predsednik veća može odlučiti da se pripremno ročište održi ako je prisutan branilac.

Optuženi je upozoren da na pripremnom ročištu može predložiti nove dokaze, ako je za njih saznao nakon potvrđivanja optužnice, dok su i optuženi i okrivljeni upozoreni da se na pripremnom ročištu može održati glavni pretres.

Izvor: Tanjug

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.