SUBOTICA: LOKALNA SAMOUPRAVA DA UTVRDI ŠTA PREDSTAVLJA JAVNI INTERES U INFORMISANJU GRAĐANA

SUBOTICA: LOKALNA SAMOUPRAVA DA UTVRDI ŠTA PREDSTAVLJA JAVNI INTERES U INFORMISANJU GRAĐANA

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

04.12.2015

Kategorija: Subotica

Lokalna samouprava treba jasno da utvrdi šta predstavlja javni interes u informisanju građana u lokalnoj sredini, kao i da o dodeli sredstava treba da odlučuju nezavisne i stručne komisije

 

Nezavisne i stručne komisije treba da odlučuju o dodeli sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja, a čitav proces treba da bude transparentan kako bi se tačno znalo kome i koliko sredstava se izdvaja iz budžeta za oblast javnog informisanja i sa kakvim rezultatima, rekla je danas medijska ekspretkinja Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Žužana Serenčeš na okruglom stolu održanom povodom izrade predloga Lokalnog akcionog plana za razvoj informisanja u Subotici.

“Lokalni akcioni plan za informisanje podrazumeva jasno definisane procedure i pravila ponašanja koja treba da zažive u lokalnim samoupravama, kao i odgovornost lokalnih samouprava u novom medijskom sistemu”, kazala je Serenčeš.

Ona je ocenila da lokalna samouprava treba jasno da utvrdi šta predstavlja javni interes u informisanju građana u lokalnoj sredini, kao i da ne treba da se smanjuju sredstva za ostvarivanje javnog interesa u sferi informisanja koja su se u prethodnom periodu opredeljivala u budžetima za ovu namenu.

Na primeru Subotice, Budžet Grada iznosio je oko 5 milijardi dinara ove godine, od čega je za medije bilo obezbeđeno ukupno 60 miliona dinara – 30 miliona je dodeljeno putem javnih konkursa i isti iznos je bio opredeljen za Javno preduzeće “Radio Subotica”.

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković rekla je da je važno pronaći način da komunikacija na jezicima manjina opstane i da nove forme komunikacije ne žive u geto sredinama, nego da omoguće interaktivnost koja je postojala kroz multijezične medije.

“Moraćemo se okretati novim formama u oblasti civilnog društva i tehnološke komunikacije sa ciljem da se ostvari javni interes, nesmetani protok informacija i debata i omogući informisanje na svim jezicima zajednice u interesu razvoja duha tolerancije i multikulturalnosti u nacionalnim sredinama”, kazala je Janković.

Predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina kazali su da na republičkim konkursima sredstva pretežno dobijaju beogradski mediji i jedan deo medija iz Novog Sada, i da manjinski lokalni mediji nemaju jednake šanse na ovim konkursima.

Predsednik Upravnog odbora NDNV-a Nedim Sejdinović rekao je da su pojedini strani donatori pokazali veliku zainteresovanost za medije civilnog društva, pogotovo manjinske i višejezične.

“Neophodno je izvršiti značajan pritisak na državu da se iznađu jasni mehanizmi finansiranja manjinskog informisanja, bilo medija čiji su osnivači nacionalni saveti ili medija čiji su vlasnici udruženja građana ili nezavisni novinari, a koji imaju sadržaje i na manjinskim jezicima”, ocenio je Sejdinović.

Prema rečima pojedinih učesnika debate, neophodno je obezbediti stabilno finansiranje medija koji izveštavaju na jezicima nacionalnih manjina, kao i da je poražavajuće da je od 27 lokalnih medija na debati prisutno samo sedam, a da se njihov broj povećava u trenutku raspisivanja gradskih konkursa.

Takođe, na debati je bilo reči i o tome da je Lokalnim akcionim planom predviđeno da o dodeli sredstava treba da odlučuju nezavisne stručne komisije, što nije slušaj u Subotici jer je predsednik Komisije za medije novinar čiji je izbor plod političke odluke i koji je biran od strane pojedinaca za koje se ne zna ko su, a ne strukovnih novinarskih udruženja. Uz to, nestručna je i njegova novinarska prošlost i način izveštavanja tokom 90-tih godina.

Kao jedan od problema, naveden u sklopu rasprave, je i taj da ne postoji transparentnost u radu komisija, te da stoga sednice na kojima se odlučuje o dodeli sredstava treba da budu otvorene za javnost, uz obezbeđivanje prava žalbe na odluke.

Okrugli sto o nacrtu predloga Lokalnog akcionog plana za razvoj informisanja organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji i Gradom Subotica.

Natalija Jakovljević (Magločistač)

m od logoa sa rogovima mali

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.