SUBOTIČKI BUDŽET ZA VLAST RAZVOJNI, ZA OPOZICIJU NEREALAN

SUBOTIČKI BUDŽET ZA VLAST RAZVOJNI, ZA OPOZICIJU NEREALAN

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

28.12.2017

Kategorija: Subotica

Vladajuća većina u Subotici usvojila je budžet za 2018. godinu vredan skoro 6,8 milijardi dinara. Vlast smatra da je razvojni, dok opozicija tvrdi da je “prenaduvan” za najmanje pola milijarde.

 

Foto: Magločistač

Lider Pokreta za građansku Suboticu Jene Maglai ocenio je da je prihodovna strana budžeta “naduvana” za između 600 i 800 miliona dinara, a da je na rashodovnoj strani predviđeno trošenje ogromih sredstava za projekte “čija je stvarna vrednost upitna”.

 

“Mislimo da je u velikoj meri ovaj budžet, na neki način, otisak prošlogodišnjeg budžeta jer velike pare, po našoj računici oko 400 miliona dinara, nisu potrošene u 2017. godini a bile su predviđene u budžetu što govori o nesposobnosti lokalne vlasti da kvalitetno i efikasno realizuje investicione projekte” – rekao je Maglai.

 

Njegove kritike obacio je gradonačelnik Bogdan Laban, rekavši da upravo za vreme Maglaijevog mandata na mestu gradonačenika nisu pripremani projekti.

 

Foto: Magločistač

“Mi smo došli u tu situaciju preuzimanjem vlasti 2016. godine da upravo iz tih razloga, kada neko ko je vodio ovaj grad, nije vodio računa o projektima, nije odvajao novac za te projekte i onda morate sa nečim da krenete da radite. Mi smo uspeli nešto na brzinu da odradimo i mislim da je 2017. godinu i obeležilo dobar deo naših napora i zato ćemo u sledećoj godini na vreme da obezbedimo novac za nove projekte i da apliciramo gde god to možemo” – rekao je Laban.

 

Po pitanju “naduvanosti” budžeta, blaži je u proceni još jedan nekadašnji gradonačelnik, Saša Vučinić iz Demokratske stranke, koji smatra da je plan prihoda gradske kase nerealan za najmanje 550 miliona dinara, a tvrdnju bazira na realizaciji prethodnih budžeta.

 

“Ono što je sasvim sigurno precenjeno jesu prihodi od poreza na zarade, kao i prihodi od prodaje imovine koji zajedno nose jedan veliki deo budžeta” – smatra on.

 

Sudeći po Labanovim rečima, vlast je odustala od realizacije Master plana razvoja turizma na Paliću u smislu raspisivanja međunarodnog tendera za izbor ulagača, već će sama ulagati sredstva u sadržaje kako bi na taj način pokušala da privuče zainteresovane ulagače.

 

Istovremeno je najavio za narednu godinu početak rekonstrukcije Muškog štranda, proširenje bazenskog prostora i početak realizacije projekta spa i velnes centra.

 

“To je projekat koji će krenuti sledeće godine i gledaćemo da ga fazno završavamo, a biće završen u naredne tri ili četiri godine. Takođe, već imamo i potencijalne investitore koji su se javili saznavši za naše planove. Siguran sam da ćemo negde na proleće se upoznati sa ljudima koji će uložiti od osam do deset miliona evra na istočnoj strani obale koja je najmanje privlačna” – najavio je Laban.

 

Maglai je kritikovao takvu politiku, rekavši da ne treba lokalna samouprava da ulaže 120 miliona dinara u spa i velnes objekte u momentu kada nije u stanju da reši ni imovinske odnose u preduzeću Elit Palić, dok Laban smatra da su građani “siti decenija čekanja da se nešto dogodi”.

 

“Moramo sami da zasučemo rukave, da sa onim što mi uradimo privučemo te strane investitore jer niko neće da ulaže negde gde taj svoj kapital neće moći brzo da povrati. Ljudi očekuju dobit. Sa tim ćemo privući strane investitore” – rekao je gradonačelnik Subotice.

 

Na tekst budžeta amandman je podneo Robert Šebek iz odborničke grupe DS-DSHV-LDP, koji je predložio da se obezbedi 2,5 miliona dinara za formiranje Sigurne kuće za žene i decu žrtve nasilja.

 

Foto: Magločistač (arhiva)

Amandman je odbijen iz proceduralnih razloga, a Laban je izostanak ove pozicije u budžetu prihvatio kao svoju grešku i najavio da će je ispraviti tokom godine.

 

Saša Vučinić smatra da je Laban ovim potvrdio da su sa inicijativom potpuno u pravu i nada se da će ispuniti svoje obećanje.

 

“Mislimo da je to jedan segment socijalne brige koji nedostaje u ovom gradu i koji već nekoliko godina zapravo stoji iako ima izražene potrebe za tim” – rekao je Vučinić.

 

Foto: Magločistač

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov ocenio je da je usvojeni budžet u suprotnosti sa Subotičkom deklaracijom koju su potpisali predsednici Srbije i Hrvate, Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar – Kitarović.

 

“Budžet grada Subotice, kada je reč o finansiranju komunalne i druge infrastrukture, apsolutno previđa naselja u kojima u značajnijem broju žive Hrvati. Kao takav, on je u suprotnosti s prvoma tačkom Subotičke deklaracije” – ocenio je Žigmanov na svom Twitter profilu.

 

Raspravu o budžetu obeležio je i manji sukob predsednika Skupštine Tivadara Bunforda i odbornika Pokreta za građansku Suboticu Ištvana Haškoa, gde je reagovalo i obezbeđenje nakon što je Bunford oduzeo reč Hašku, što on nije prihvatio.

 

Obim budžeta iznosi skoro 6,8 milijardi dinara, uz fiskalni deficit od skoro pola milijarde dinara.

 

Tekući prihodi planirani su u visini od 5,5 milijardi dinara, primanja od prodaje nefinansijske imovine u visini od 480 miliona, primanja od zaduživanja i prodaje finansijske imovine planirana su u iznosu od skoro 516 miliona, dok neutrošena sredstva od namenskih transfera u budžetu učestvuju sa 215,2 miliona dinara.

 

Budžetski deficit planiran je u visini od 60,6 miliona dinara, koji, korigovan za transakcije na imovini i obavezama u cilju sprovođenja javnih politika, iskazuje ukupan fiskalni deficit u visini od 468,8 miliona dinara.

 

Planirani su tekući rashodi u visini 4,6 milijardi dinara, što je za 6,31% više u odnosu na 2017. godinu.

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.