Spomenik kulture Orluškov salaš u Tavankutu: „Da sačuvamo autentični ambijent i nekadašnji život na salašu“ (FOTO)

Spomenik kulture Orluškov salaš u Tavankutu: „Da sačuvamo autentični ambijent i nekadašnji život na salašu“ (FOTO)

Orluškov salaš u Tavankutu, foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

14.07.2021

Kategorija: Kultura , Subotica

Orluškov salaš u Donjem Tavankutu je sagrađen 1900. godine i pripadao je porodici Orlović, čiji poslednji potomak je bila Ružica Orlović, koja je imala želju da sačuva ovaj salaš, nasleđen od svojih predaka. Od tada, brigu o salašu vode predsednik Hrvatskog kulturno-prosvetnog društva „Matija Gubec“ iz Tavankuta Ladislav Suknović i Tavankućani, koji godinama unazad doprinose da Orluškov salaš, kao spomenik kulture, sačuva svoj autentični ambijent i da promocijom seoskog turizma privuče sve više posetilaca.

Ladislav Suknović, foto: NJ/Magločistač

Suknović kaže za Magločistač da je 1997. godine bio pokrenut etnološki projekat za zaštitu ovog salaša, koji je 2001. godine Vlada Republike Srbije proglasila za spomenik kulture. Ovaj salaš i još jedan u Nosi su dva jedina salašarska objekta na teritoriji grada Subotice koji su proglašeni za spomenike kulture.

„Za nas je to jako važno, imajući u vidu da se bavimo seoskim turizmom, a sa druge strane mogu i stručnjaci poput etnologa i arhitekata da dođu i da izučavaju kako je to zapravo nekada bilo. Mi smo se zaista potrudili da očuvamo ovaj salaš u njegovom autentičnom izgledu i da kompletan ambijent upodobimo upravo nekadašnjem životu na salašu“, navodi Suknović.

Prema njegovim rečima, salaš je građevinski bio u prilično zapuštenom stanju, a danas se nalazi u turističkoj i kulturnoj ponudi Tavankuta, i zbog svoje muzejske vrednosti.

Foto: NJ/Magločistač

„Od poslednje posete predstavnika Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture ocenjeno je da se na objektu salaša danas zaista vidi napredak, kao i kvalitet koji pruža u muzejskom smislu, po broju i vrednosti eksponata koji se nalaze ovde“, kaže Suknović.

Sve je više aktivnosti na Orluškovom salašu

Želja Tavankućana je da promovišu Orluškov salaš i da on bude u funkciji razvoja seoskog turizma.

„Salaš nije otvoren za svakodnevne posete, ali se po najavi otvara. Ovde su se već održavale razne manifestacije, realizovali pojedini projekti i druge aktivnosti. A prošle godine su ovde održane i žetvene svečanosti. To je bila dobra prilika da se u jednom autentičnom ambijentu prikažu upravo nekadašnji običaji“, objašnjava Suknović.

Foto: NJ/Magločistač

Zahvaljujući brojnim dobrim ljudima u Tavankutu, koji su se odazvali i pomogli u svim poljskim i građevinskim radovima, većina poslova je urađena volonterski i nije bilo finansirano od strane institucija ili drugih donatora, kaže Suknović, i dodaje da su jedinu donaciju dobili od Središnjeg državnog ureda Republike Hrvatske koji je pomogao u jednom delu sanacije ovog salaša.

„Objekat je sada u zadovoljavajućem stanju, zaustavljeno je svako dalje propadanje, međutim, neki pomoćni objekti koji su bili u sklopu salaša, nisu mogli biti sačuvani jer su se totalno urušili. Ostale su samo zidine i nije bilo moguće spasiti ih, odnosno vratiti u prvobitno stanje. Naša želja je da se ti objekti ponovo sagrade kako bi predstavljali jednu autentičnu celinu, kako je to nekada i bilo“, kaže Suknović.

Salaš još uvek nepoznat Subotičanima i susednim državama

Tavankućani, žitelji Male Bosne i okolnih sela i te kako znaju za Orluškov salaš, međutim, Subotičanima je možda još uvek nepoznat, kao i žiteljima susednih gradova i država.

„Mi smo tu da pokažemo da i u Tavankutu ima salaša za koje je zaista vredno boriti se i vratiti ih u prvobitno stanje jer predstavljaju jedan raritet u arhitektonskom smislu, ali i u ambijentalnom, jer se salaši mahom grade kao ugostiteljski objekti a retko je ovakvih salaša koji predstavljaju jedan autentični ambijent“, smatra Suknović.

Foto: NJ/Magločistač

On podseća da više od 40 godina niko nije živeo na ovom salašu i da je on propadao, a gledajući ga sa puta, on se više nije ni nazirao od viskog rastinja.

Suknović je svojevremeno radio i na obnovi etno-salaša Balažević u Tavankutu, a sada je sa svojim Tavankućanima preuzeo brigu i oko Orluškovog salaša.

Karakteristike narodnog graditeljstva izražene su kroz jedinstvo oblika, funkcionalnost i korišćenje prirodnih materijala: zemlja, trska, drvo, što zajedno sa mobilijarom i poljoprivrednim alatima čini ovaj salaš jedinstvenom celinom bogatog sadržaja.


Ukoliko smo vas zainteresovali da sa porodicom posetite Orluškov salaš i da probate sjajnu seosku kuhinju ljubaznih Tavankućana, obratite se Ladislavu Suknoviću na broj telefona +381 64 659 0826 i zakažite svoj termin za posetu jednom od retkih preostalih autentičnih salaša u okolini Subotice.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.