Skupština grada Subotice sutra o uvođenju bunjevačkog jezika u službenu upotrebu

Skupština grada Subotice sutra o uvođenju bunjevačkog jezika u službenu upotrebu

Balint Pastor, foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

03.03.2021

Kategorija: Subotica

Predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor najavio je danas sedmu redovnu sednicu lokalnog parlamenta koja je zakazana za četvrtak, 4. mart, a na čijem dnevnom redu će se naći 22 tačke i jedna dopuna. Kao najvažnija, izdvaja se donošenje odluke o pristupanju promene gradskog statuta kako bi bunjevački jezik ušao u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji lokalne samouprave.

„Statut je osnovni opšti pravni akt grada i menja se po otežanoj proceduri bez obzira na temu zbog koje se sam statut menja. Sutra ćemo obaviti prvu fazu izmene statuta, to znači da će se izabrati, imenovati jedna komisija koja će izraditi predlog o izmenama i dopunama Statuta grada Subotice. Kada komisija bude sastavila tekst izmena i dopuna statuta, onda će se o tome Skupština ponovo izjašnjavati. Predlog za izmenu i dopunu statuta odnosno pristupanju promeni statuta smo kao Skupština dobili od Gradskog veća, a  promenu statuta je u formalnom smislu inicirao gradonačelnik“, objasnio je Pastor, rekavši da je još 30. septembra prošle godine, prilikom sastanka sa predstavnicima Bunjevačkog nacionalnog saveta, i sam podržao taj predlog.

On je dalje objasnio da na osnovu zakona Bunjevci mogu da traže da se njihov jezik uvede u službenu upotrebu u naseljenim mestima u kojima srazmera Bunjevaca dostiže 15 odsto.

“Pošto to nije situacija na teritoriji čitavog grada, gradonačelnik je odlučio da inicira da se bunjevački jezik uvede u službenu upotrebu na teritoriji čitavog grada. Mislim da je to apsolutno demokratski potez i, kada budemo stigli na kraj ove komplikovane procedure, onda će Subotica prema svemu sudeći biti grad u kojem će u službenoj upotrebi biti četiri jezika, znači pored srpskog, mađarskog i hrvatskog, biće i bunjevački jezik“, naglasio je Balint Pastor.

Što se tiče ostalih tačaka predloženog dnevnog reda, izmeniće se i dopuniti deo Plana detaljne regulacije Mesne zajednice “Prozivka”, koji će pružiti osnov za izgradnju garaže na javnom građevinskom zemljištu između ulica Prvomajska, Blaška Rajića, Nade Dimić i Jo Lajoša i zdravstvene stanice u Pazinskoj ulici.

Takođe, doneće se odluka o angažovanju revizora za eksternu reviziju završnog računa uz saglasnost Državne revizorske institucije, a usvojiće se i godišnji izveštaj i program poslovanja tri fondacije – „Danilo Kiš“, „Dr Rehak Laslo“ i „Expecto“, čime će se, kako je rekao Pastor, zaokružiti usvajanje godišnjih izveštaja i programa poslovanja svih onih pravnih lica koji su u obavezi da Skupštini grada dostavljaju godišnji izveštaj i program poslovanja.

Dalje, usvojiće se izveštaj o radu Saveta za zdravlje, a na dnevnom redu su i odluke personalnog karaktera.

“Imaćemo dva nova odbornika pošto su Zoltan Kudlik i Marko Marić podneli ostavku na odbornički mandate. Zoltan Kudlik je postao pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, a Marko Marić je postao pomoćnik gradonačelnika Subotice. Te funkcije nisu spojive sa funkcijom odbornika, zbog toga su oni podneli ostavke. Arpad Legradi i Ana Marjanušić će biti novi odbornici koji će sutra položiti zakletvu i preuzeti funkcije”, naveo je Pastor.

On je kazao da je direktor Javnog preduzeća za upravljenje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević podneo ostavku koja će se konstatovati i da će se Ognjen Golubović, master inženjera građevinarstva imenovati za v.d. direktora tog javnog preduzeća na mandatni period do godinu dana.

Imenovaće se, rekao je, i članovi Upravnog i Nadzornog odbora Fondacije „Subotička sinagoga“.

„Prethodnom sazivu je istekao mandat 27. februara i zbog toga će biti imenovani novi članovi. Isto se može reći za imenovanje članova Upravnog odbora i Nadzornog odbora Centra za socijalni rad. Imenovaćemo novu članicu izborne komisije. Imenovaće se Komisija za dodelu zvanja i priznanja time ćemo zaokružiti konstituisanje svih stalnih i povremenih odbora Skupštine grada. To je jedna specifična komisija pošto se njeni članovi biraju na mandatni period od dve godine i zbog toga sada imenujemo članove, predsednika, zamenika predsednika i članove komisije za dodelu zvanja i priznanja počasni građanin, Pro urbe i priznanje ‘Dr Ferenc Bodrogvari’“, zaključio je Balint Pastor.

Na kraju, dopuna dnevnog reda odnosiće se na usvajanje odluke o davanju saglasnosti i usvajanje predloga projekta javno-privatnog partnerstva o obavljanju usluga dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na teritoriji grada Subotice.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.