RÁDIÓ A SZAKADÉK SZÉLÉN

RÁDIÓ A SZAKADÉK SZÉLÉN

Objavio: Magločistač

14.09.2015

Kategorija: Subotica

A Szabadkai Rádió magyar szerkesztősége dolgozóinak többsége nem hajlandó beolvadni a Pannon RTV-be – Németh Ernő szerint van törvényes lehetőség a rádió megmentésére – Bodzsoni István: Az új csatorna a Pannon RTV feltételei mellett működne

 

Ahogy közeleg a Szabadka Rádió privatizációja törvényes határidejének vége, egyre több a kérdőjel a médiaház sorsát illetően. A rádió munkatársainak nagy része elutasította a Pannon RTV igazgatójának javaslatát.

Németh Ernő szerint kétféle megoldási javaslat is létezik. Bodzsoni István elmondta, ők lehetőségeikhez mérten esélyt kínáltak a Szabadkai Rádió munkatársainak.

MEGOLDÁS HELYETT ÚJABB KÉRDŐJELEK

Miután júniusban, szinte az utolsó pillanatban elhalasztották az önkormányzati tulajdonban lévő rádióállomások privatizációjának határidejét úgy tűnt a Szabadkai Rádió is haladékot kapott, és megoldódhat a sorsa ez a három hónap alatt, de újabb kérdőjelek merültek fel.

– A privatizáció elhalasztása után az történt, hogy Pásztor István, a VMSZ elnöke nyilvánosságra hozta, hogy neki van egy megoldási terve, amelynek értelmében a Szabadkai Rádió magyar műsora a Pannon RTV keretében önállóan működik majd. Ezután azonban Bodzsoni István a Pannon RTV igazgatója azt mondta, hogy ezt nem lehet ilyen formában megvalósítani. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a Pannon RTV-be teljesen beolvasztottak volna bennünket – meséli Németh Ernő, a Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének megbízott főszerkesztője.

A rádió Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint a szerkesztőség tagjaival egyenként beszélgetett a Pannon RTV első embere. Ezzel kapcsolatban Németh Ernő elmondta, az eredeti elképzelés szerint közös megbeszélés kellett volna hogy legyen, de aztán ő értesült a kollégáktól, hogy egyenkénti beszélgetésre hívta őket Bodzsoni István. Két újságíró kivételével a többiek elutasították a felkínált ajánlatot, de később ők ketten is úgy döntöttek, hogy amíg van Szabadkai Rádió, addig maradnak.

PÁRBESZÉD NÉLKÜL

A Szabadkai Rádió magyar szerkesztősége által jelenleg használt frekvencia az Újvidéki Rádió tulajdona, ezt a Szabadkai Rádió egy szerződés alapján használja. Ezt kapta volna meg Németh Ernő szerint a Pannon, itt sugárzott volna a Szabadkai Magyar Rádió, amely különálló épületben lett volna. Viszont a műsorkészítés az a Pannon RTV székházában történt volna, és valószínűleg a Pannon valamelyik főszerkesztője szerkesztette volna ezt az adást is – mondja Németh. Ők most gyakorlatilag szeptember 29-ig használhatják ezt a frekvenciát.

A megbízott főszerkesztő nem tudja, hogyan tudna a Pannon Rádió törvényesen két frekvencián sugározni, egy rádiónak ugyanis nem lehet két frekvenciája ugyanazon a sugárzási területen. Németh attól tart, hogy a következő frekvenciaosztás után csak a Pannon eddigi frekvenciája maradna meg.

– A VMSZ-szel és az MNT-vel nem volt semmilyen beszélgetés. Én kerestem többször is őket, és volt egy olyan javaslatom, hogy az önkormányzat, az MNT és a rádió képviselői tárgyaljanak erről, de erre nem került sor – mondja Németh Ernő.

Szerinte kétféle törvényes megoldás létezhet. Az egyik, amelyet ő dolgozott ki. Ennek értelmében egy vajdasági magyar rádióhálózatot hoznának létre.

– Ennek lényege, hogy minden körzetből – szabadkai, zombori, temerini, nagybecskereki és nagykikindai – egy-egy rádióállomás alakítaná meg ezt a hálózatot. Ezekben a városokban lenne egy-egy stúdió néhány munkatárssal. Közösen készítenénk egész napos műsort, amit Szabadkán szerkesztenénk meg, illetve a nap folyamán minden helyi stúdiónak lenne saját műsora. Erre van példa Romániában, a marosvásárhelyi rádió, a kolozsvári, és a temesvári is így dolgozik – mondta el Németh. – Közben olvastam, hogy a VMDK-nak van egy másik javaslata, ami szintén kivitelezhető. Ennek értelmében a Szabadkai Rádiót az illetékes négy nemzeti tanács, a magyar, a horvát, a bunyevác és a német közösen megvásárolná és működtetné. Ehhez meg kellene változtatni a nemzeti tanácsokról szóló törvényt, hogy a médiumok normatív támogatásának joga ebbe bekerüljön, vagyis, hogy a nemzeti tanácsok az államtól vagy más forrásból kapjanak pénzt, hogy ezeket a médiaházakat támogatni tudják – magyarázta.

Amennyiben akad is vevő a Szabadkai Rádióra, akkor is kérdéses, hogy megmaradna-e a magyar műsor.

– Jelenleg a hivatalos 104,4 MhZ-en kizárólag szerb és horvát nyelvű műsort sugároznak. Ezt a műsorrácsot át kellett adni a privatizációs ügynökségnek, így kérdéses, hogy ebben az esetben lehetne-e kötelezni az új tulajdonost, hogy magyar nyelven is sugározzon műsort. A magyar munkatársakat meg kellene tartania, de beoszthatja őket más feladatokra is – mondta el a megbízott főszerkesztő.

FELKÍNÁLT LEHETŐSÉG

Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója elmondta, az, amit felkínáltak, egy lehetőség volt.

– Úgy gondoltuk, hogy a lehetőségeinkhez mérten esélyt adunk arra, hogy a Szabadkai Rádió csapata itt, nálunk folytassa. Ez egy önálló rádióállomás lenne, amely igyekezne folytatni a Szabadkai Rádió hagyományait. Amennyiben azonban erre egyáltalán sor kerül, akkor ez számunkra csakis úgy lehetséges, ha az új csatorna a Pannon részeként működik, elfogadva a feltételeket, amelyek között a mi médiaházunk teljes rádiós és tévés csapata dolgozik. Nyilván figyelembe kell venni azokat az elvárásokat, amelyek a Szabadkai Rádió magyar szerkesztősége által készített műsorokhoz is fűződne – nyilatkozta lapunknak.

A két frekvencia használata kapcsán az igazgató elmondta, ez a kérdés a médiahatóság illetékességi körébe tartozik.

– Tudomásom szerint arra még nem volt precedens, hogy kisebb regionális rádiónak két frekvenciája legyen, de úgy tudom, a törvény nem zárja ki ezt a lehetőséget, és amennyiben a médiahatóság jóváhagyja, akkor lehetséges – mondta Bodzsoni István.

A Pannon RTV kereteiben indítandó rádióállomás műsora a privatizációs folyamat lezárása után indulhatna el, addig ugyanis a Szabadkai Rádió változatlan formában működik.

Az új emberek átvételének anyagi fedezetét illetően az igazgató elmondta, a következő néhány hónapra a Pannon RTV tudná ezeket a pluszkiadásokat fedezni, de hosszabb távon, januártól ezt komolyabb alapokra kell helyezni. Mint Bodzsoni István kiemelte, ez nemcsak a Pannon feladata, hanem az MNT, szervezetek, önkormányzatok is részt kellene hogy vállaljanak az anyagi kérdés rendezésében, ha megtörténik az integráció.

Az igazgató elmondta, ajánlatuk áll mindazok előtt, akik a beszélgetések során jelezték, hogy elfogadnák a felkínált feltételeket.

Forrás: Magyar Szó (Bajtai Kornél)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.