Parlamentarni izbori 2022: Od ukupno 19 lista, nosioci dve Subotičani

Parlamentarni izbori 2022: Od ukupno 19 lista, nosioci dve Subotičani

Foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

28.03.2022

Kategorija: Subotica

Na parlamentarnim izborima koji će biti održani u nedelju, 3. aprila, građani i građanke sa pravom glasa moći će da biraju svoje predstavnike u narednom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije. Izbornih lista ima 19, a na njima ukupno 2.912 kandidata i kandidatkinja, od kojih 89 dolazi sa teritorije Subotice, što je 3,06 posto od ukupno kandidovanih.   

Na prvoj proglašenoj listi pod nazivom “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, među 250 kandidata i kandidatkinja, svega njih troje je iz Subotice. Najbolje pozicionirani, na 56. mestu, je master ekonomista Milimir Vujadinović; diplomirana pravnica iz Ljutova Nevena Veinović je na 153. mestu, a pri dnu liste, na 237. poziciji, nalazi se ekonomski tehničar Vladimir Grahovac, sve troje ispred SNS-a.

Druga je lista “Ivica Dačić – Premijer Srbije”, na kojoj se na 120. mestu nalazi Violeta Slović, studentkinja iz Subotice, te master ekonomista Nebojša Crnogorac na 189. mestu, oboje stranački kandidati SPS-a.

Na listi “Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István – Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor” je najviše kandidata i kandidatkinja za narodne poslanike iz Subotice – njih 48, a redosled je sledeći:

1.       Balint Pastor, doktor pravnih nauka, Subotica
6.       Akoš Ujhelji, ekonomista, Subotica
8.       Daniel Đivanović, diplomirani ekonomista, Subotica
20.     Ana Lulić Marki, diplomirani pravnik, Subotica
21.     Anastazija Kokai, profesor informatike, Bački Vinogradi
30.     Nicolet Virag, diplomirani fizioterapeut, Bajmok
35.     Zoltan Kudlik, master ekonomista, Subotica
40.     Maria Kern Šolja, diplomirani ekonomista, Subotica
44.     Gabor Gergelj Barat, profesor istorije, Subotica
46.     Hajnalka Ileš, nastavnik razredne nastave, Subotica
53.     Đerđ Goja, šumski tehničar, Subotica
57.     Ištvan Molnar, lekar specijalista, Subotica
70.     Janoš Nađpastor, penzioner, Subotica
74.     Huanita Vituška, knjigovođa, Čantavir
76.     Đerđ Šugar, diplomirani inžinjer tehnologije, Palić
85.     Marta Dobo, MSC ekonomista, Palić
90.     Daniel Požar, preduzetnik, Subotica
92.     Adam Pletl, organizator sportskih takmičenja, Subotica
96.     Ramona Roža, master učitelj, Subotica
105.    Gabor Sente, diplomirani ekonomista, Subotica
110.    Zorica Sentpeteri, diplomirani ekonomista, Subotica
115.    Zoltan Pek, nastavnik, Bački Vinogradi
119.    Norbert Narančik, preduzetnik, Subotica
124.    Bernadet Bukvić, trgovac, Šupljak
129.    Atila Andraš Đuričin, menadžer, Čantavir
134.    Tamara Brezovski, bibliotekar, Subotica
137.    Zoltan Sabo Batanč, penzioner, Hajdukovo
139.    Arpad Petrik, trgovac, Subotica
144.    Čaba Šanta, građevinski inženjer, Subotica
149.    Ana Arančić, penzioner, Subotica
154.    Klaudio Mesaroš, diplomirani inženjer menadžmenta, Subotica
157.    Melanie Moric, strukovni vaspitač, Subotica
165.    Tibor Kuktin, operater računara, Subotica
169.    Mikloš Balaša, zemljoradnik, Čantavir
174.    Adriana Đerfi, vaspitačica, Subotica
179.    Zoltan Nađ, građevinski tehničar, Subotica
184.    Brigita Almaši, blagajnik, Hajdukovo
190.    Ištvan Bičkei, preduzetnik, Hajdukovo
195.    Ruben Demeter, inženjer za aplikacije, Subotica
200.    Veronika Tuza, penzioner, Subotica
205.    Janoš Kiš, operater prečišćavanja otpadnih voda, Hajdukovo
219.    Erika Farago, referent ruralnog razvoja, Bajmok
227.    Ferenc Anitić, poljoprivrednik, Stari Žednik
229.    Deže Lajko,  penzioner, Bajmok
237.    Aranka Pletl, blagajnica, Subotica
241.    Silvester Vero, poljoprivrednik, Kelebija
243.    Amalija Mesaroš, trgovac, Subotica
249.    Balaž Sič, diplomirani pravnik, Subotica.

Na glasačkom listiću pod brojem 4 će biti lista “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, i na njoj nema Subotičana.

Na listi pod brojem 5 “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije ’Sloga’, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Vlaška stranka)”, najbolje je plasirana istoričarka umetnosti Nela Tonković – na 77. mestu, stranačka kandidatkinja Demokratske stranke; komercijalista Robert Šebek nalazi se na 87. mestu, kao stranački kandidat Stranke slobode i pravde; na 179. mestu je Aleksandar Ilić, strukovni inženjer zaštite životne sredine i zaštite na radu, kandidovan ispred Narodne stranke, te Aniko Pilipović, medicinska sestra, na 193. poziciji na listi, ispred SSP-a.

Lista pod brojem 6 “Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija Nada – Nacionalno demokratska alternativa – Demokratska stranka Srbije (DSS) – Za kraljevinu Srbiju (Monarhisti) – Vojislav Mihailović” ima jednu kandidatkinju iz Subotice na 30. mestu – Jelicu Santrač, profesorku razredne nastave, ispred Demokratske stranke Srbije.

Na listi pod rednim brojem 7 “Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici”, na 17. mestu nalazi se studentkinja iz Subotice Sanela Sabo, dok je na 76. poziciji preduzetnik Branislav Jajić.

Na listi pod rednim brojem 8 “Muftijin Amanet – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Usame Zukorlić” – nema kandidata za narodne poslanike iz Subotice.

Deveta lista na spisku RIK-a nosi naziv “Moramo – Akcija – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović”, na kojoj se nalaze četiri nestranačka kandidata iz Subotice: 22. je Arpad Černik, diplomirani glumac; na 124. poziciji je reditelj Đerđ Hernjak; 134. je Geza Kučera, nastavnik, a na 163. mestu je Ria Tonkovič Beni, magistar farmacije iz Subotice,

Na listi pod brojem 10 „Suverenisti – Saša Radulović (DJB), Milan Stamatović (ZS), Dr Jovana Stojković (ŽZS)“ nalaze se na 36. mestu mašinski inženjer Nikola Štula i Irena Kovačev, nastavnica muzičke kulture, na 43, mestu, oboje stranački kandidati Dosta je bilo.

Tri kandidata za narodne poslanike iz Subotice ima lista pod rednim brojem 11 „Boško Obradović – Srpski pokret Dveri – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije“, i to: penzionerku Jasenku Kozlica na 59. mestu, ispred POKS-a; na 115. mestu Radenka Marića, građevinskog inženjera, ispred Dveri; te Dalibora Cetinu, vaspitača, na 217. mestu, ispred POKS-a.

Od ukupno 26 kandidata i kandidatkinja za narodne poslanike na listi pod rednim brojem 12 „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu)“, njih 18 dolazi iz Subotice, i to sledećim redosledom:

1. Tomislav Žigmanov, profesor filozofije, Subotia
6. Mirko Ostrogonac, inženjer agronomije, Stari Žednik
9. Marica Stantić, diplomirana ekonomistkinja, Đurđin
10. Ninoslav Radak, samostalni umetnik, Ljutovo
11. Nataša Stipančević, master učitelj, Subotica
12. Tome Kopilović, poljoprivredni proizvođač, Subotica
13. Irena Vojnić Hajduk, kulturolog saradnik, Stari Žednik
14. Tome Vojnić Mijatov, poljoprivrednik, Donji Tavankut
15. Vinko Stantić, poljoprivrednik, Mala Bosna
16. Marijana Čović, ekonomistkinja, Subotica
17. Marin Piuković, master ekonomista, Subotica
18. Josipa Vojnić Tunić, diplomirana pravnica, Subotica
20. Predrag Bedeković, elektrotehničar, Ljutovo
21. Grgo Kujundžić, ekonomista, Palić
22. Mira Tumbas, diplomirani inženjer građevine, Donji Tavankut
24. Slavko Benčik, profesor hemije, Donji Tavankut
25. Matilda Pelhe, prehrambeni tehničar, Mala Bosna
26. Vladislav Horvacki, mašinski inženjer, Subotica.

Na listi pod rednim brojem 13 „SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin“ – nema kandidata iz Subotice, dok na listi pod rednim brojem 14 „Boris Tadić – Ajmo ljudi – Socijaldemokratska stranka – Nova stranka – 1 od 5 miliona – Tolerancija Srbije – ’Ujedinjeni pokret Zelenih Srbije’ – Bošnjačka građanska stranka – Stranka Crnogoraca“ ima jedan, i to Norbert Cvijanov, diplomirani ekonomista, koji je pozicioniran na 29. mestu kao stranački kandidat Nove stranke.

Subotičana nema na listama 15 „Alternativa za Promene – Albanska demokratska Alternativa” / „Alternativa Për Ndryshim – Alternativa Demokratike Shqiptare“, i 16 „Koalicija Albanaca Doline” / “Koalicioni I Shqiptarëve Të Luginës”.

Na listi pod brojem 17 „Otete bebe Ana Pejić“, nalazi se jedan kandidat iz Subotice na 24. mestu – penzioner Ivan Moslavac sa Palića.

Bez kandidata iz Subotice su, na kraju, i liste 18 „Romska partija – Srđan Šajn“, te 19 “Ruski manjinski savez – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin (Srpsko ruski pokret, Srpsko ruska partija Vukovi, Pokret Grka Srbiza)”.

TAGOVI:
Izbori 2022.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.