Foto: NJ/Magločistač
Treći po redu Salon vina, održan danas na Velikoj terasi na Paliću, okupio je 27 izlagača iz raznih krajeva Srbije. Manifestaciju posvećenu kulturi vina i uživanju u vrhunskim ukusima organizovala je somelijerka Jelena Đurić, ispred subotičkog udruženja „WineSu“. Kako ističe za Magločistač, ovaj događaj nastaje „za dušu“ i namenjen je svim vinoljupcima koji znaju da cene dobra vina, ali i onima koji žele da prodube svoje znanje i strast prema vinima
„Zadovoljna sam, jer ja ovaj Salon vina pravim za dušu i za ljude koji cene stvari na dušu. A, evo, srećom, pa ih je sve više, ali nam je uvek potrebna i dodatna pomoći“, kaže Jelena.
U okviru događaja održana je i edukativna radionica pod nazivom „Balončići u čaši“, posvećena svetu penušavih vina. Radionicu su vodili šampioni u somelijerstvu, pružajući posetiocima jedinstvenu priliku da prošire svoje znanje o vinarstvu i da se edukuju kroz interaktivno iskustvo.
„Subotica napreduje kao vinski grad. Počinjemo vrednovati kvalitetna vina, i jako mi je drago da vidim zadovoljna lica, nove ljude, i vinarije i posetioce koji su se i ove godine vratili na naš Salon“, kaže Đurić.
Pored radionica i degustacija, Jelena je pripremila i mali džepni vinski vodič koji je osmišljen tako da posetiocima pomogne da se lakše snađu na manifestacijama ovakvog tipa i nauče više o vinima.
„Inspiracija za vodič nastala je iz potrebe da na sažet, kratak i jasan način opišemo kako da se ponašamo na jednoj ovakvoj manifestaciji, šta da očekujemo i šta možemo da pitamo izlagače. Znanje koje steknemo na radionici pomoći će nam da otkrijemo kakva vina volimo, što je jako važno, jer ćemo tako znati da kažemo izlagaču šta nam se sviđa, a šta ne“, navela je.
Tokom tri godine postojanja, Salon vina na Paliću je postao mesto gde posetioci rado provode sate u prijatnoj atmosferi.
Jelena ističe da je Subotica sve prepoznatljivija kao grad vina, u kojem se razvija i vinska kultura, pa tako danas u gradu postoji i nekoliko vinoteka koje uspešno rade.
„Ljudi sve više počinju da traže dobra vina i da uz njih dobijaju odgovarajuću edukaciju“, objašnjava ona.
Prema Jeleninim rečima, svako ima pravo da mu se neko vino sviđa ili ne sviđa, ali se kvalitet vina prepoznaje tek sutradan.
„Da li je neko vino dobro ili ne, znaćemo ujutro – po tome da li nas boli glava ili ne“, objašnjava Jelena, dodajući da kultura ispijanja vina još uvek nije dovoljno razvijena i da mnogi ne znaju koje vino ide uz koju hranu.
Tako, uz dobra vina, napominje ona, neizostavno idu i suhomesnati proizvodi i sirevi, kao i kiflice koje pomažu u neutralisanju ukusa između vina, čega je na današnjem Salonu bilo u izobilju, uz pratnju lokalnih tamburaša koji su se pobrinuli za dobro raspoloženje svih gostiju.
„Ako posle nekog zalogaja vino sklizne niz grlo bez problema – to je to. Ako osetite oporost, znači da je došlo do smetnje“, poručila je Jelena, napominjući da je zbog toga uvek važno da napunimo i stomake da bi kasnije mogli da se predamo novim izazovima i užicima.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 86. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti, rodnog identiteta ili drugog ličnog svojstva bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.