NYÍLT LEVÉL NÉMETH ERNŐNEK, A MAGYAR NEMZETI TANÁCS TÁJÉKOZTATÁSI BIZOTTSÁGA ELNÖKÉNEK

NYÍLT LEVÉL NÉMETH ERNŐNEK, A MAGYAR NEMZETI TANÁCS TÁJÉKOZTATÁSI BIZOTTSÁGA ELNÖKÉNEK

Objavio: Magločistač

15.05.2015

Kategorija: Subotica

Tisztelt Elnök úr!

Mint arról bizonyára Ön is tud, 2015. május 11-én, hétfőn Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke közleményt juttatott el a sajtóhoz, amelyben bár név nélkül nem említ meg bennünket, de teljesen egyértelműen ránk is célozva azt állítja, hogy az elmúlt hetekben egy, a Youtube népszerű, videómegosztó internetes portálon megjelent, Pásztor urat pellengérező ún. mémvideó készítői vagyunk. Megfogalmazása szerint “az akciósorozat részben álnéven, részben saját névvel és álneveken működő aktorai és szellemi mentoraik, irányítóik és támogatóik túlléptek minden határt, amikor azzal, hogy egy videóban a Vajdasági Magyar Szövetséget kiegyenlítették a nácizmussal, majd ahelyett, hogy egyet hátraléptek volna, egymást túllicitálva ünnepelték magukat, azt, hogy a VMSZ elnöke maga Hitler, elnökségi tagjai pedig náci tisztek, jelezve, hogy amennyiben a videó levételére kényszerülnek, akkor ezer más helyen osztják tovább”. Közleménye végén megállapítja, hogy relativizáljuk “a náci bűnt”, “a holokausztot és minden meghozott civil áldozatot, a vajdasági magyarok és svábok áldozatiságát”.

A VMSZ elnökének sajtóközleményét a többi sajtóorgánum mellett a Magyar Szó nyomtatott változata is leközölte a május 12. számának 5. oldalán, illetve a címoldalon egy ablakban beharangozta azt.

A Második Nyilvánosság civil aktivista Facebook-csoport szerkesztősége május 12-én (részben a kor divatjának engedve) közleményben határolódott el a kifogásolt videótól, és ehhez kapcsolódóan felszólítottuk Pásztor urat is, hogy kérjen bocsánatot a minden alapot nélkülöző meggyanúsításért, és a náci bűnök relativizálásának vádjáért. Állásfoglalásunkat a vajdasági magyar online sajtóorgánumok korrekt módon közzétették, még a Magyar Szó Online is.

Május 13-án elektronikus levelet juttattunk el Varjú Mártának, a Magyar Szó főszerkesztőjének, ill. másolatként a napilap szerkesztősége több munkatársának, amelyben egyértelműsítettük, hogy az előző nap kiadott sajtóközleményünk válaszreakció Pásztor úr május 11-i közleményére, amelyben velünk kapcsolatban valótlanságokat állít, ezért megszólítottként a sajtótörvény 83., 87. és 88. cikkelyére hivatkozva tisztelettel megkértük Varjú Mártát, hogy a Magyar Szó nyomtatott változatának soron következő számában szíveskedjen a válaszreakciónkat megjelentetni ugyanazon az oldalon, ugyanabban a rovatban, ugyanolyan betűmérettel, mint Pásztor úr velünk kapcsolatos közleményét, közzétéve a mi logónkat is, amit csatolva mellékeltünk.

Varjú Márta semmilyen válaszra nem méltatott bennünket, és a válaszreakciónkat – amelyben tisztáztuk magunkat a vádak alól – sem közölte le a napilap.

Ön, tisztelt Elnök úr, mint nagymúltú újságíró, aki a milosevityi időszak nehéz, cenzúrával terhes éveiben is lehetőségeihez és képességeihez mérten maximális elhivatottsággal és odaadással igyekezett a Szabadkai Rádió munkatársaként tájékoztatni a vajdasági magyar embereket a közösségünk, az ország és a világ valós helyzetéről, tökéletesen tisztában van azzal, milyen jelentősége van annak, hogy a sajtó a valóságnak mekkora részét ismerteti meg a közönséggel.

Ezért felkérnénk Önt, mint releváns szakembert, és mint a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottságának elnökét, hogy vizsgálja meg az itt ismertetett esetet, és foglaljon állást a Magyar Szó ezen kirívó gyakorlatával kapcsolatban, nevezetesen, hogy míg a Második Nyilvánosságot érő vádak a Magyar Szó nyomtatott változatában közlésre kerülhetnek, megismerkedhetnek velük az olvasók, addig a reakciónk, azaz a nevünket tisztázó válaszunk nem.

Ön szerint ez a gyakorlat összeegyeztethető-e ez az MNT Médiastratégiájával?
Ön szerint ez a fajta “tájékoztatás” a közösség érdekeit szolgálja-e?
Amennyiben szakmai hiba, mulasztás, vagy szándékos jog- ill. érdeksérelem történt Varjú Márta részéről, tisztelettel kérdezzük, hogyan szankcionálja az MNT, ill. annak illetékes testülete az MNT által alapított sajtóorgánum élén álló személyt tettét?

Mihamarabbi válaszát előre is köszönjük.

Tisztelettel:
a Második Nyilvánosság szerkesztősége, név szerint
Bózsó István
Gyulai Zsolt
Pressburger Csaba
Vanger László
Vataščin Péter

 

***

Varjú Márta válasza a megkeresésünkre:

 

Forrás: mnt.org.rs

Forrás: mnt.org.rs

Tisztelt Bózsó István!

Szerkesztőségünkbe 2015. május 12-én, elektronikus úton küldte meg a „Miféle további vita? Miféle további párbeszéd?” címmel ellátott, a Második Nyilvánosság facebook-csoport sajtóközleményét.

Ahogy azt Ön is megjelölte alcímként, egy sajtóközleményről van szó, mely esetében a főszerkesztő nem kötelezhető annak leközlésére.

Pásztor István közleménye, mely a „Lenullázott lehetőség” cím alatt, a Magyar Szó 2015. május 12-e, keddi számában került közzétételre, az interneten keringő, a VMSZ-t kifigurázó videó elkészítéséről és közzétételéről szól, nem nevezve és vádolva meg konkrét személyeket ezen videó elkészítésével.
Az említett közleményből, melyre Ön reagálni kíván, nem világlik ki egyértelműen, hogy Pásztor István a Második Nyilvánosságra gondolt, így a leírt állítások nem sértik személyi jogait vagy érdekeit.

A Második Nyilvánosság sajtóközleménye nem cáfolja az említett videó meglétét, mely egyenlő jelet tesz a VMSZ politikája és a nácizmus közé, így nem állítja azt, hogy Pásztor István sajtóközleményének tartalma valótlan.

A fent leírtak értelmében nem tartjuk indokoltnak, hogy a Második Nyilvánosság sajtóközleményét leközöljük a Magyar Szó nyomtatott változatában is.

Újvidék, 2015. május 15.

Tisztelettel,
a Magyar Szó napilap főszerkesztője,
Varjú Márta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.