NYÍLT LEVÉL: ELÉG VOLT AZ ÚJSÁGÍRÓK ELLENI TÁMADÁSOKBÓL

NYÍLT LEVÉL: ELÉG VOLT AZ ÚJSÁGÍRÓK ELLENI TÁMADÁSOKBÓL

Objavio: Magločistač

13.06.2015

Kategorija: Subotica

Mi, alulírottak nagy megelégedettséggel és örömmel nyugtáztuk a tényt, hogy a Magyar Szó főszerkesztője úgy döntött, helyet és teret biztosít levelünknek a lap egyik nagy példányszámú (csütörtöki, június 11-i) kiadásában. A magunk részéről ugyan gondoltuk, belső, vitás ügyeinket házon belül kellene megbeszélnünk (legalábbis első lépésben), ezért címeztük levelünket a főszerkesztőnek, helyetteseinek, a szerkesztőbizottságnak, a kiadóház irányító testületeinek és alapítónknak. A főszerkesztő azonban egy bátor lépéssel a széles nyilvánosság elé tárta közös ügyeinket – amihez csak gratulálni tudunk.

Miután a lapvezetőség úgy döntött, megnyitja a Magyar Szó hasábjait a párbeszéd előtt, máris küldjük következő levelünket, melyben tiltakozásunknak szeretnénk hangot adni a munkatársunkat, Tómó Margarétát több ízben is megszólító, az újság június 9-i kiadásának első oldalán megjelent főszerkesztői vezércikk miatt. Előre is köszönjük, hogy ez a levelünk is megjelenhet az újságban – így nem kényszerülünk arra, hogy a párbeszédet más kommunikációs csatornákon keresztül folytassuk.

Elég volt az újságírók elleni támadásokból!

Mi, alulírottak, a Magyar Szó munkatársai, újságírók, lektorok, tördelők és szerkesztők megrökönyödéssel vettük tudomásul, hogy lapunk főszerkesztője, Varjú Márta 2015. június 9-én a Magyar Szóban megjelent vezércikkében méltatlan támadást intézett Tómó Margaréta kolléganőnk ellen.

Értetlenül állunk Varjú Márta azon kijelentése előtt, hogy ő nem „láttamoz” minden cikket, ez ugyanis teljesen normális, mivel a főszerkesztő nem tudja az összes írást elolvasni. Tómó Margaréta cikkét Kabók Erika, a lap főszerkesztő-helyettese „láttamozta” és hagyta jóvá megjelenésre.

Felháborít bennünket, hogy a főszerkesztő, akinek a feladata lenne, hogy bármikor és bármilyen körülmények között kiálljon az újságírói mellett, ennek éppen az ellenkezőjét teszi: vezércikkben támadja Tómó Margarétát pusztán csak azért, mert Tómó Margaréta egy publicisztikában leírta a sajtószabadsággal kapcsolatos gondolatait, érzéseit. A publicisztika szubjektív műfaj: szerzője egy-egy adott téma kapcsán a saját gondolatait önti mondatokba. Véleményműfaj, ha úgy tetszik, a szerző véleményét tükrözi. A vélemény pedig, mint tudjuk, szabad. Azért pellengérre állítani, személyében sértegetni, kigúnyolni senkit sem szabad. Vitatni, ellenérveket felsorakoztatni nemcsak lehet, de kell is: a szerző személyi integritását megtaposni azonban semmi szín alatt.

Tómó Margaréta nem fenyegetett, nem zsarolt, amikor azt mondta, kifordítja a világot a négy sarkából. Tómó Margaréta használt egy szófordulatot, amely arra utal, hogy valami maradandót szeretne alkotni.

Üdvözöljük, hogy Varjú Márta főszerkesztő sorozatot szentel a sajtószabadság témájának. Reméljük, abban valamennyien kifejthetjük véleményünket. Addig is kiállunk nemcsak a sajtó, de Tómó Margaréta szólásszabadsága mellett is. Igaz, őszinte szavai, önmagával vívódó mondatai nem sértegetést és gúnyt, hanem tiszteletet és megbecsülést érdemelnek!

Mi, alulírottak hisszük, hogy 2015-ben Vajdaságban, a Magyar Szóban alaptalanul, érvek nélkül sértegetni, csúfot űzni senkiből sem szabad.

Azokat a szervezeteket, intézményeket, szerkesztőségeket és egyéneket, akik egyetértenek véleményünkkel, szívesen látjuk az aláírók között, és arra kérjük őket, hogy névvel vagy nevekkel, és a foglalkozás feltüntetésével egy e-mailt küldjenek a magyarszo2015@gmail.com címre.

Tisztelettel,

Bajtai Kornél, a Magyar Szó online szerkesztőségének vezetője, a Szabadka rovat szerkesztője, Csík Mónika, a Magyar Szó lektora, Csincsik Zsolt, a Magyar Szó adai tudósítója, újságíró, Diósi Árpád, a Magyar Szó újságírója, Fehér Rózsa, a Magyar Szó óbecsei tudósítója, újságíró, Fekete J. József, a Magyar Szó zombori tudósítója, újságíró, Gimpel Tibor, a Magyar Szó Külföld rovatának szerkesztője, Gulyás Erzsébet, a Magyar Szó hirdetőosztályának dolgozója, Horváth Zsolt, a Magyar Szó újságírója, Kávai Mucsi Katalin, a Magyar Szó lektora, Kókai Péter, a Magyar Szó marketingmenedzsere, Kószó Attila, a Magyar Szó tördelője, Laták István, a Magyar Szó Sportvilág mellékletének szerkesztője, Magyar Lívia, a Magyar Szó újságírója, Mihájlovits Klára, a Magyar Szó újságírója, Miklós Hajnalka, a Magyar Szó belgrádi tudósítója, újságíró, Molnár Edvárd, a Magyar Szó fotóriportere, Pesevszki Evelyn, a Magyar Szó újságírója, Sándor Zoltán, a Magyar Szó belpolitikai és Vélemény rovatának szerkesztője, Szögi Csaba, a Képes Ifjúság felelős szerkesztője, Tóth Báthori Erzsébet, a Magyar Szó könyvtárosa, szakszervezeti elnök, Tőke János, a Magyar Szó sportrovatának szerkesztője, Török Arnold, a Magyar Szó újságírója, Vígi Zoltán, a Magyar Szó deszkfőnöke, Vígi Zsoldos Zsaklina, a Magyar Szó webszerkesztője, Virág Árpád, a Magyar Szó újságírója.

Forrás: Magyar Szó

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.