Nizak nivo kompetitivnosti sprovedenih postupaka javnih nabavki u Subotici

Nizak nivo kompetitivnosti sprovedenih postupaka javnih nabavki u Subotici

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

17.10.2022

Kategorija: Subotica

Monitoring i evaluacija funkcionisanja Gradske uprave u Subotici, sprovedeni tokom ove godine, pokazali su da je u svih šest analiziranih oblasti javne uprave u ovom gradu stanje ocenjeno ukupnom prosečnom ocenom 3, na šestostepenoj skali od 0 do 5.

Analiza je, s jedne strane, pokazala da je u Subotici najbolje stanje u oblastima pružanja administrativnih usluga građanima i upravljanja javnim finansijama.

S druge strane, monitoring je pokazao da je u Subotici najlošije stanje u oblastima javne uprave koje se odnose na strateški okvir za unapređenje rada lokalne uprave, odnosno na izradu i koordinaciju lokalnih javnih politika.

Konkretno – u okviru prve oblasti najlošije je ocenjeno postojanje planskog dokumenta za unapređenje rada lokalne uprave i uključenost civilnog društva u proces njegove izrade i praćenja, dok su u okviru druge navedene oblasti najlošije ocenjeni inkluzivnost i otvorenost u kreiranju dokumenata javnih politika.

Analiza je pokazala da je u periodu od juna 2021. do maja 2022. Gradska uprava okončala 106 postupaka javnih nabavki, te da je u svim tim postupcima sudelovalo ukupno 137 ponuđača.

„Dakle, prosečan broj ponuđača po postupku javne nabavke je iznosio 1,29 što je nedovoljno da bi se oni mogli smatrati kompetitivnim. Kao minimalni prag kompetitivnosti se uzima da u svakom postupku javne nabavke učestvuju najmanje 2 ponuđača“, navodi se u izveštaju.

Dodatno, provera kompetitivnosti javnih nabavki je proveravana i kroz broj postupaka javnih nabavki u poslednjih 12 meseci na kojima je učestvovao samo jedan ponuđač, a koji su okončani tako što je tom ponuđaču dodeljen ugovor.

U posmatranom periodu je bilo 75 postupaka javnih nabavki, od 106, koji su okončani tako što je ugovor dodeljen jedinom ponuđaču, te udeo ovakvih postupaka iznosi 70,7 odsto.

U preporukama uz ovaj izveštaj, preporučuje se lokalnoj samoupravi da uloži napor u pogledu obezbeđivanja veće kompetitivnosti postupaka javnih nabavki, pre svega, u pogledu povećanja prosečnog broja ponuđača po postupku, odnosno smanjenja broja postupaka u kojima se ugovor o nabavci dodeljuje jedinom ponuđaču.

„Ovo se, pre svega, odnosi na to da uslovi za učešće na tenderima treba da budu definisani tako da omoguće učešće što većeg broja ponuđača, te da ne smeju biti diskriminatorni po bilo kom osnovu. Takođe, potrebno je obratiti posebnu pažnju na izradu tehničkih specifikacija i opisa posla u tenderskoj dokumentaciji, kako ne bi bile prilagođene određenim ponuđačima, njihovim uslugama i robi na tržištu“, navodi se u izveštaju.

Grad Subotica je jedna od 17 jedinica lokalne samouprave (JLS) u Srbiji u kojima je tokom 2022. godine obavljen proces monitoringa i evaluacije stanja lokalne uprave u okviru projekta „Praćenjem javne uprave ka boljoj upravi na lokalu – Pratim JA“.

Izveštaj o Subotici je uradio Centar za ravnomerni regionalni razvoj.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.