Na Paliću u planu izgradnja auto-kampa inspirisanog karakterističnom estetikom ovog kraja

Na Paliću u planu izgradnja auto-kampa inspirisanog karakterističnom estetikom ovog kraja

Foto: Print screen / Urbanistički projekat / Martina Vojnić Purčar

Izvor: eKapija

25.03.2024

Kategorija: Subotica

Na Paliću je u planu gradnja kompleksa auto-kampa, sa svim pratećim sadržajima neophodnim za njegovo funkcionisanje.

Sastoji se od četiri prizemna objekta (sanitarni čvor, upravna zgrada sa portirnicom i restoran), kao i pratećih sadržaja (nadstrešnica, igrališta itd.).

Parcela na kojoj će se graditi površine je 61 a i 67 m2, a objekti će biti ukupne bruto razvijene površine 386,84 m2.

Situaciono rešenje kompleksa auto-kampa ogleda se u očuvanju postojeće šume na rubnim delovima predmetne parcele, kao i središnjem delu parcele, kako se ne bi narušila postojeća ambijentalna vrednost.

Foto: Print screen / Urbanistički projekat / Martina Vojnić Purčar

Predmetni objekti podeljeni su na dve prostorno-funkcionalne sredine sa internom saobraćajnicom koja je namenjena kao pristup parking mestima za auto-kampere.

Prvu prostorno-funkcionalnu celinu čini sanitarni čvor sa svim neophodnim sadržajima kao što su svlačionice, tuš blokovi, wc blokovi, potom upravna zgrada sa sadržajima koji su neophodni za funkcionisanje, kancelarijske prostore i prostor za sastanke sa svim dodatnim sadržajima za funkcionasenje istih. Navedeni objekti povezani su predmetnim nadstrešnicama.

Drugu prostorno-funkcionalnu celinu čini restoran, koj je odvojen jer zahteva određenu distancu od ostatka objekata. U sklopu restorana nalazi se restoranska sala, kuhinja, degažman, toaleti kao i terasa.

“Inspiracija za arhitektonska rešenja bila je stilizovana vojvođanska kuća sa zabatom, dvovodnim krovom i tremom. Redizajnirana ornamentika sa palićkih vila, odnosno objekata zaštićenih kulturnih dobara, implementirana je na delovima fasada u obliku modernih formi novoprojektovanih objekata. Karakterističan kolorit palićkih vila je primenjen na nova rešenja predviđenih objekata. Sve prethodne navedene karakteristike čine jedinstvenu arhitektonsku logiku i prepoznatljivost palićke estetike“, navedeno je u projektu, koji je bio na javnom uvidu.

Takođe planirana je i posebna interna saobraćajnica sa ciljem neometanog kretanja do parking mesta za automobile i prostora predviđenog za smeštaj šatora.

Foto: Print screen / Urbanistički projekat / Martina Vojnić Purčar

Pristupne pešačke staze omogućuju neometano kretanje pešaka.

Ulaznu partiju u auto-kamp čini portnirnica.

Na predmetnoj parceli predviđeni su i sadržaji kao što su nadstrešnice za okupljanje, prostor namenjen za zajedničko druženje uz logorsku vatru, dečije igralište i prostor namenjen za šatore.

Predviđena su 22 parking mesta za auto-kampere (dimenzija 5x7m) sa pojedinačnim vodovodnim i elektrodistributivnim priključkom za svako parking mesto i 18 parking mesta za automobile (dimenzija 2,5x5m).

Investitor je Turistička organizacija grada Subitice, obrađivač projekta Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica, a idejno rešenje je uradio Pro-Syntesis doo Subotica.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.