Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na dnevnom redu 4. sednice subotičke Skupštine

Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na dnevnom redu 4. sednice subotičke Skupštine

Balint Pastor, foto: Magločistač (arhiva)

Izvor: subotica.rs

02.12.2020

Kategorija: Subotica

Predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor najavio je danas održavanje četvrte redovne sednice lokalnog parlamenta za četvrtak, 3. decembar. Na dnevnom redu će se naći osam tačaka, a najvažnija je usvajanje Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Subotice u 2020. godini.

“Postojala je mogućnost da se ova sednica održi u drugoj polovini decembra, zajedno sa budžetom i sa svim onim temama koje se svake godine obično nalaze na poslednjoj sednici Skupštine grada, ali zbog trenutne epidemiološke situacije smatrao sam da je bolje da održimo dve kraće sednice nego jednu dužu. Drugi razlog je što smo i do sada prvog četvrtka u mesecu imali sednicu Skupštine grada, a treći je taj što je prva, po mom mišljenju i najvažnija tačka dnevnog reda Donošenje Rešenja o donošenju Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Subotice u 2020. godini. Taj program, na koji je Grad dobio saglasnost od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, izuzetno je bitan i za poljoprivredne proizvođače, i za Grad Suboticu u smislu ostvarenih prihoda“, izjavio je Pastor na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući.

„Godišnji program se sastoji iz tri dela. Najznačajniji deo je, verovatno, onaj koji predviđa da naknada za davanje u zakup u visini od 40 odsto ostvarenih sredstava pripada Gradu i da će na to ime Grad ostvariti prihod od 63 miliona 377 hiljada dinara. Radi se o ukupno nešto više od 7.000 hektara koji su predmet ovog programa. Svake godine je manje i manje, zbog toga što je izmenjen zakon. Za razliku od neke prethodne prakse, kada je ovo zemljište davano u zakup na godinu dana, sada postoji mogućnost za davanje u zakup na 10 i više godina. Trideset odsto ide na licitaciju, a ostalo se deli pre svega stočarima i bez naknade se daje na korišćenje obrazovnim, socijalnim i drugim institucijama“, naglasio je Balint Pastor.

„Razmatraćemo i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Turističke organizacije grada Subotice. Razlog je usklađivanje sa izmenjenim Zakonom o turizmu Republike Srbije. Treća tačka dnevnog reda je Donošenje Rešenja o davanju saglasnosti na Drugu izmenu Programa poslovanja Fondacije za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine sa finansijskim pokazateljima za 2020. godinu, a četvrta Donošenje Rešenja o davanju saglasnosti na Prvu izmenu Programa poslovanja Fonda ‘Dr Rehak Laslo’ sa finansijskim pokazateljima za 2020. godinu“, rekao Balint Pastor.

Peta tačka dnevnog reda je Donošenje Rešenja o imenovanju direktora ustanove Zoološki vrt Palić, kazao je Pastor i dodao da će se, nakon sprovedenog konkursa, za direktora imenovati Petar Savić, diplomirani ekonomista, koji je i u prethodnom mandatu bio direktor Zoološkog vrta.

Naveo je da je šesta tačka donošenje Rešenja o imenovanju članova i zamenika članova gradskog Saveta roditelja iz redova predstavnika saveta roditelja svih ustanova sa područja grada Subotice i da predlog dostavlja direktor svake ustanove.

„Članovi se imenuju do isteka školske 2020/21. godine i ovo je jedna tačka dnevnog reda koja bi trebalo što pre da se usvoji, jer je školska godina u toku. Imamo još dva personalna pitanja na dnevnom redu, a to su imenovanje predstavnika Grada Subotice u Skupštinu Društva sa ograničenom odgovornošću ‘Poslovni inkubator’ i donošenje Rešenja o razrešenju i imenovanju članova Školskog odbora Ekonomske srednje škole ‘Bosa Milićević’. Umesto Daniela Đivanovića, koji je podneo ostavku zbog toga što je postao narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, za predstavnika Grada Subotice u Skupštini DOO ‘Poslovni inkubator’ biće imenovan Petar Zvekan. Poslednja tačka odnosi se na razrešenje i imenovanje članova Školskog odbora Ekonomske škole ispred Saveta roditelja“, rekao je Balint Pastor.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.