Na desetoj sednici gradskog parlamenta deset tačaka dnevnog reda

Na desetoj sednici gradskog parlamenta deset tačaka dnevnog reda

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

02.06.2021

Kategorija: Subotica

„Na dnevnom redu sutrašnje, desete sednice Skupštine grada imaćemo deset tačaka među kojima je i donošenje Odluke o obavljanju komunalne delatnosti upravljanja komunalnim otpadom. Ukoliko ta odluka bude usvojena, a nadam se da hoće, stvoriće se pravni uslovi i pravni osnov za funkcionisanje Regionalne deponije u punom kapacitetu“, rekao je predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor na današnjoj konferenciji za novinare u Medija-centru u Gradskoj kući, upriličenoj povodom desete sednice Skupštine grada koja je zakazana za četvrtak, 3. jun, sa početkom u 9 časova.

Uz konstataciju da je „Regionalna deponija“ d.o.o. Subotica i danas jedna od najsavremenijih u Republici Srbiji, Pastor je podsetio da ona nije postojala, odnosno nije funkcionisala u vreme kada je doneta još uvek važeća odluka o obavljanju komunalne delatnosti upravljanja komunalnim otpadom.

„Suština ove odluke je da će se nabaviti nova vozila, odgovarajuća posuda i da će se povećati broj zaposlenih u narednom periodu. Odluka definiše osnovne pojmove, metode i aktere procesa prikupljanja i prvi put se identifikuje Regionalna deponija u celom sistemu upravljanja otpadom. Naravno, neće se ništa desiti preko noći. Nova odluka je usklađena sa Zakonom o upravljanju otpadom, ali sve mesne zajednice još treba da se uvedu u ovaj novi sistem. Dok se u potpunosti ne pređe na sprovođenje ove nove odluke, važiće i neki delovi stare odluke, a čitav ovaj proces će se dešavati postepeno i u saradnji sa građanima“, istakao je Pastor.

Govoreći o petoj tački dnevnog reda – Donošenje Rešenja o davanju saglasnosti na Prvu izmenu programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ – rekao je da je ova tačka veoma važna zato što Grad Subotica konkuriše u okviru programa „Čista Srbija“ koji se finansira iz kredita, po ugovoru koji je država potpisala sa Narodnom Republikom Kinom.

„Trenutno je u toku priprema za drugu grupu lokalnih samouprava u koje spada i Grad Subotica. Javno komunalno preduzeće ‘Vodovd i kanalizacija’ treba da izmeni program poslovanja zbog toga što su potrebna sredstva za izradu projektne dokumentacije u visini od 8,9 miliona dinara. Polovinu ovog iznosa pokriva Grad iz svojih sredstava, a drugu polovinu u iznosu od skoro 4,5 miliona dinara JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ i zbog toga treba da se izmeni program poslovanja. Ukoliko Grad Subotica bude uspešno aplicirao u okviru programa ‘Čista Srbija’, a Skupština grada stvara pravne uslove za to, imaćemo najveće investicije u vodovodnu i kanalizacionu mrežu tokom proteklih pet decenija. Plan je da se izgradi 110 kilometara kanalizacione mreže – 50 kilometara u Subotici, 10 na Paliću, 25 u Bajmoku i 25 kilometara u Čantaviru. U Bajmoku i Čantaviru će se izgraditi i prečistač“, naglasio je Balint Pastor.

Na sednici će se, naveo je, doneti i Odluka o konsolidovanom završnom računu Grada Subotice za 2020. godinu, kao i Odluka o izmenama Statuta Grada Subotice.

„Skupština grada se po četvrti put bavi izmenama Statuta Grada Subotice. Usvajanjem ove tačke zaokružiće se postupak izmene Statuta, odnosno uvođenja bunjevačkog jezika u službenu i ravnopravnu upotrebu kao četvrtog jezika na teritoriji grada Subotice. Na prošloj sednici Skupštine grada Statut je izmenjen, uveden je bunjevački jezik u službenu, ravnopravnu upotrebu. Potom je Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, 17. maja, doneo odluku o tradicionalnim nazivima naseljenih mesta na bunjevačkom jeziku na teritoriji grada Subotice i ti nazivi su objavljeni 19. maja u ‘Službenom listu’ AP Vojvodine i ‘Službenom listu’ Grada Subotice. Naš Statut ima jedan tabelarni prikaz svih naseljenih mesta, odnosno njihovih naziva na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi i tu tabelu treba da dopunimo sa jednom kolonom naziva naseljenih mesta na bunjevačkom jeziku. Skupština grada Subotice, dakle, donosi samo jednu deklarativnu odluku“, zaključio je Pastor.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.