MÁSODIK NYILVÁNOSSÁG: TISZTELETTEL, MARADUNK

MÁSODIK NYILVÁNOSSÁG: TISZTELETTEL, MARADUNK

Objavio: Magločistač

28.08.2015

Kategorija: Subotica

Állásfoglalás a Magyar Mozgalomról – egy hét távlatából

„A Magyar Mozgalom azzal tudná igazolni céljai hitelességét, ha e deklarált célok ellen a múltban vétett eminens tagjai nyilvánosan is elismernék, hogy hibát követtek el.“

 Mi, a Második Nyilvánosság szerkesztői üdvözöljük a Magyar Mozgalom megalakulását. A Magyar Mozgalommal együtt valljuk: elkerülhetetlen a „közéletünk széles körű és mélyreható szellemi és erkölcsi megújítása”.

Oldalunkat, a Második Nyilvánosságot egy konkrét ügy – a Népszínház Magyar Társulatának ügye – hívta életre, de hamar fölismertük, hogy ennél többre kell vállalkoznunk: a vajdasági magyar közélet felpezsdítésére, a hallgatás megtörésére, a félelem megszüntetésére, a szólásszabadság kibontakoztatására. Örömmel tölt el bennünket a tudat, hogy korlátozott eszköztárunkkal némi oxigént nekünk is sikerült belepumpálnunk a vajdasági magyar „légtérbe” az elmúlt háromnegyed év során, és – bár közvetetten és kis mértékben, de – talán hozzájárultunk egy olyan légkör kialakításához, amelyben létrejöhetett a Magyar Mozgalom. Merjük remélni, hogy egyes tagjai pont a mi fórumunkon szereztek tudomást egymás létezéséről.

Nem vitás: sokan csatlakoztak a Magyar Mozgalomhoz olyanok, akiknek van veszíteni valójuk. Van, akinek a pozíciójába, de olyan is, akinek az egzisztenciájába kerülhet az MM-tagság. Nagy dolog az, hogy emberek ma már nagy nyilvánosság előtt is kendőzetlenül fel merik vállalni a véleményüket, főleg ha tudjuk, hogy „tegnap” még egy facebookos „néma like”-ot se nagyon mertek bevállalni. Megszűnőben van a félelem, aminél jobb dolog aligha történhetne viharvert és meggyötört, elfogyóban levő közösségünkkel.

Habár a hitvallásáról, a tagjairól és a szándékairól lehet vitatkozni, a Magyar Mozgalmat biztosan nem lehet megkerülni. Olyan intellektuális és politikai tőkét tudhat maga mögött, amelyre a magyar és a szerb kormány támogatását élvező Vajdasági Magyar Szövetség sem legyinthet közömbösen.

Mindezek ellenére a Második Nyilvánosság szerkesztői nem csatlakoztak a Magyar Mozgalomhoz, aminek alapvetően három oka van:

A Második Nyilvánosság önmagát – meglehetősen önkényesen, már-már anarcho-szindikalista módon – „szerkesztőségként” aposztrofálja. Eddigi tevékenységünk során elsősorban médiamódszerekkel igyekeztünk tenni céljaink eléréséért, felületet biztosítva a véleménypluralizmusnak, a gondolatszabadság kiteljesedésének. Mint szerkesztőknek, „médiamunkásoknak” épp az a feladatunk, hogy a különféle hatalmi struktúrákat ellenőrizzük és bíráljuk (ha van mit bírálni). A Magyar Mozgalom ugyan nem párt, de politikai célok megvalósítása mellett is hitet tett. A „hogyan” kérdésére adott homályos válaszokból pedig számunkra az tetszik ki, hogy a módszereik között politikai döntések közvetlen befolyásolása is szerepelhet. Márpedig a sajtó és a politikai döntnökök per definitionem ellentétes oldalon állnak – ami természetesen nem jelenti azt, hogy ellenségek.

A Magyar Mozgalom alapító tagjai között számos olyan politikus és más, fontos pozíciót betöltő vagy betöltött személy van, aki az elmúlt évek, sőt évtizedek során tevőlegesen vagy passzívan hozzájárult a vajdasági magyar közösség szempontjából tévesnek, károsnak vagy kifejezetten rossznak bizonyult döntések meghozatalához. E tettek fölött nem tudunk szemet hunyni. Meg vagyunk győződve arról, hogy a Magyar Mozgalom azzal tudná igazolni céljai hitelességét, ha e deklarált célok ellen a múltban vétett eminens tagjai nyilvánosan is elismernék, hogy hibát követtek el.

A Második Nyilvánosság az öntörvényű civil építkezést mindennél fontosabbnak tartja. December óta bebizonyosodott, hogy a hosszú ideig elszigetelt hangokat egységbe lehet tömöríteni, és a civilek igenis nyomást tudnak gyakorolni a hatalomra, ha összehangoltan cselekszenek. Ehhez véleményünk szerint nincs szükség valamilyen eleve adott autoritásra, vagy egy hatalmi csoportosulás támogatására, pusztán az számít, hogy mennyi a valóságtartalma annak, amit kimondunk. Mi továbbra is ezt az utat kívánjuk járni, annak viszont csak örülni tudunk, ha tőlünk eltérő módon szerveződő csoportosulások törekvései és céljai megegyeznek a miéinkkel. A közös célokért pedig érdemes együttesen küzdeni.

A Magyar Mozgalomnak sok sikert kívánunk ahhoz, hogy a nyíltan vállalt és általunk is támogatott célkitűzéseit megvalósítsa!

Maradunk tisztelettel,

a Második Nyilvánosság szerkesztői:

Bózsó István
Gyulai Zsolt
Pressburger Csaba
Vanger László
Vataščin Péter

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.