LASLO VARGA: SVM NIJE OSPORIO NI JEDNU OD MOJIH TVRDNJI O DEŠAVANJIMA U STRANCI – NEĆU ISTUPITI IZ POSLANIČKE GRUPE

LASLO VARGA: SVM NIJE OSPORIO NI JEDNU OD MOJIH TVRDNJI O DEŠAVANJIMA U STRANCI – NEĆU ISTUPITI IZ POSLANIČKE GRUPE

Foto: Tanjug

Objavio: Magločistač

03.07.2015

Kategorija: Subotica

Saopštenjem za javnost od 1. jula 2015. godine, Predsedništvo SVM nije osporilo ni jednu od mojih suštinskih tvrdnji iz autorskog teksta o aktuelnim zbivanjima u javnom životu vojvođanskih Mađara. Nije demantovano da SVM želi kontrolu nad celokupnim javnim životom mađarske zajednice i da ne postoji želja da se ovo promeni. Nije dovedena u pitanje ni konstatacija da je u proteklih godinu dana u prvi plan došlo rešavanje problema u mađarskoj zajednici primenom političke sile i da je SVM u konfliktu sa brojnim važnim mađarskim institucijama. Nije opovrgnuta ni tvrdnja da je postojeći sistem upravljanja poslovima u mađarskoj zajednici izgrađen na osećaju straha, kao ni činjenica da je SVM izgubio svoj politički kompas, kako u Beogradu, tako i u Novom Sadu. Nije osporena ni ocena da je u sredstvima javnog informisanja čiji je osnivač Nacionalni saveta Mađara, sloboda medija ograničena.

U svom saopštenju Predsedništvo nije pokušalo da demantuje ni moju tvrdnju, da je novo rukovodstvo Nacionalnog saveta Mađara u stručnom smislu doživelo krah. Sa zaprepašćenjem sam slušao predsednika Nacionalnog saveta kada je na poslednjoj sednici saveta, u direktnom televizijskom prenosu, saopštio informaciju da je Srbija 21. januara 2014. godine započeo pregovore sa Evropskom unijom o poglavlju 23., koje sadrži između ostalih i oblast manjinskih prava. Opštepoznata je činjenica da Srbija do ovog trenutka nije otvorila ni jedno pregovaračko poglavlje. A predsednik Nacionalnog saveta Mađara je predstavnik mađarske zajednice u radnoj grupi koja radi na Posebnom akcionom planu za nacionalne manjine u okviru poglavlja 23. Ulog je ogroman: Akcioni plan za nacionalne manjine predstavlja jedini pravni mehanizam koji u sebi nosi šansu da se godinama, decenijama nerešena manjinska pitanja, u procesu pristupnih pregovora reše.

Saopštenje Predsedništva polazi od neistine da je u mom autorskom tekstu izneta tvrdnja da „sam od 2007. godine ja sastavio praktično sve značajne dokumente za SVM i da sam ja rešio sva značajna pitanja“. Takvu neistinu nigde nisam izneo. Istina je – da sam u cilju obrazlaganja legitimiteta mog obraćanja javnosti – naveo niz političkih i pravnih dokumenata, odnosno pitanja iz proteklih osam godina, čija je izrada, odnosno zastupanje u potpunosti ili u velikoj meri bilo vezano za mene. Nisam tvrdio ni manje, ni više.

U saopštenju Predsedništva izneta je i tvrdnja da je „suština mojih stavova da u narednom periodu ne želim nikakvo zajedništvo sa Savezom vojvođanskih Mađara”. Ovim potvrđujem da sa pojavama na koje sam u svom autorskom tekstu ukazao, ne mogu prihvatiti nikakvo zajedništvo.

U saopštenju Predsedništva je izneta i tvrdnja da su organi SVM-a u proteklih godinu dana raspravljali i odlučivali o onim pitanjima koje sam u svom tekstu apostrofirao, kao i da sam glasao za sve odluke i zaključke Predsedništva. Zaista, glasao sam za sve odluke, koje su se našle na dnevnom redu. Ali odluke ili stavovi o najznačajnijim političkim pitanjima koje sam naveo u svom autorskom tekstu (pokušaj rušenja Pokrajinske Vlade, ekonomski program SVM, podizanje ograde na srpsko-mađarskoj granici), nisu prethodno utvrđivani na stranačkim organima. Tvrdnja dakle, da na sednicama stranačkih organa nisam govorio npr. o ekonomskom programu, prividno je tačna. Nedostaje samo dopuna informacije da članovima Predsedništva, do dana moje smene sa mesta potpredsednika, nije dostavljena niti Strategija regionalnog i ekonomskog razvoja, niti Akcioni plan koji sadrži spisak firmi predviđenih za kreditnu podršku.

Nije istinita ni tvrdnja da sam u proteklih godinu dana samo pet puta govorio na sednicama Predsedništva i to isključivo o temama koje nisu u vezi sa pitanjima iz mog autorskog teksta. Na sednicama Predsedništva održanim 30. marta, 14. aprila, 17. aprila i 19. aprila ove godine sam diskutovao o raznim aspektima pojedinih problema o kojima sam u svom tekstu pisao. Pored sednica Predsedništva, održana su i četiri unutarstranačka razgovora (19. aprila, 29. aprila, 26. maja i 27. maja) u prisustvu predsednika SVM i pojedinih članova Predsedništva, i to isključivo o temama koje čine suštinu mog javnog obraćanja. Tokom ova četiri razgovora otvoreno i detaljno sam izneo svoje stavove. Na šestočasovnoj sednici Predsedništva 15. juna 2015. godine u najmanje deset svojih diskusija kritički sam govorio o pojavama sa kojima se moj kasniji autorski tekst bavi. Pored toga, 10. maja, dakle nekoliko dana nakon mog izbora na funkciju potpredsednika, i u formi pisane platforme sam izneo svoje stavove unutar stranke.

U autorskom tekstu nisam slučajno koristio množinu prilikom formulisanja pojedinih pasusa. Više članova Predsedništva je u prethodnom periodu iznosilo stavove koji u sadržajnom smislu odgovaraju pojedinim konstatacijama iz mog autorskog teksta. U narednom periodu će, izvesno, i drugi, raniji i sadašnji članovi Predsedništva javno saopštiti svoje ranije zastupane stavove.

I na kraju, iz poslaničke grupe SVM neću istupiti. Ali ću, prilikom glasanja u Skupštini Srbije, u budućnosti koristiti svoje pravo na izdvojeno mišljenje u skladu sa stavom 4. člana 42. važećeg Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i radu SVM, koje inače sadrži i predlog novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i radu SVM, čije je usvajanje na stranački organima u toku. (u članu 31. stav 2.)

Laslo Varga

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.