Grad Subotica usvojio programe rada javnih i javno-komunalnih preduzeća: Bez povećanja cena usluga u narednom periodu

Grad Subotica usvojio programe rada javnih i javno-komunalnih preduzeća: Bez povećanja cena usluga u narednom periodu

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

20.01.2022

Kategorija: Subotica

Na današnjoj sednici Skupštine grada Subotice usvojeni su programi rada 12 javnih i javno-komunalnih preduzeća i dva društva sa ograničenom odgovornošću za 2022. godinu, u ukupnom iznosu od 6,4 milijarde dinara.

Pozicioni odbornici navode da se ne očekuje povećanje cena usluga u narednom periodu, „pa ni u maju mesecu“, dok opozicija smatra da će se cene kretati u zavisnosti od rasta inflacije.

Predsednik odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Subotici, Veljko Vojnić, rekao je da se ova javna i javno-komunalna preduzeća uglavnom finansiraju iz sopstvenih prihoda, dok se neki od njih, “Suboticatrans” i “Subotičke pijace”, pomažu i iz gradskog budžeta.

Veljko Vojnić, foto: NJ/Magločistač

„Odlučili smo da podržimo ove programe jer treba biti socijalno odgovoran i treba pomoći ovim preduzećima, jer oni moraju da održe nivo usluga, iako imaju smanjeni broj korisnika, pogotovo ‘Suboticatrans’ u prigradskim naseljima. Uprkos tome, moramo pružiti njihove usluge svim našim sugrađanima“, naveo je Vojnić.

Što se tiče Javnog preduzeća “Subotičke pijace”, dodaje da imaju veliku konkurenciju tržnih centara i drugih vidova prodaje.

„Mi ćemo ih podržati da bismo na indirektan način pomogli i poljoprivredi, ali i našim sugrađanima, koji imaju nešto niža primanja, da mogu po možda jeftinijim cenama da nabavljaju osnovne životne namirnice“, smatra Vojnić.

Inače, prema planovima rada za ovu godinu, javna preduzeća će uplaćivati u gradski budžet 50 odsto dobiti umesto 70 odsto, koliko je do sada bilo uplaćivano u gradski budžet, a to znači da će 50 odsto dobiti javna preduzeća moći da preusmere u realizaciju novih projekata i novih investicija iz komunalne sfere.

Prema Vojnićevim rečima, potpuno je implementiran Zakon o rodnoj ravnopravnosti, povećane su plate zaposlenih u javnom sektoru.

„Takođe, rashodi na poslovna putovanja, reprezentacije, donacije, subvencije biće ograničeni na nivo prošle godine, a ona preduzeća koja imaju gubitke, ili koja se finansiraju iz sredstava budžeta Grada, neće moći da rade sponzorstva i donacije“, kaže Vojnić.

Nagel: JP “Suboticatrans” će najverovatnije poslovati sa gubitkom

“Poslovanje svih 14 preduzeća je dobro i temeljno pripremljeno i obezbediće njihovo poslovanje na način da mogu da zadovolje osnovne potrebe građana Subotice”, rekao je predsednik odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Janoš Nagel.

Janoš Nagel, foto: NJ/Magločistač (arhiva)

„Reč je o ogromnom novčanom iznosu sa kojima ova preduzeća raspolažu. Sva ova preduzeća su u svojim programima predvideli i investicije za proširenje svojih kapaciteta“, navodi Nagel.

Dodaje da su sva preduzeća pozitivno poslovala i u prošloj godini, a da je izuzetak Javno preduzeće “Suboticatrans”.

„Oni će poslovati u ovoj godini najverovatnije sa gubitkom, ali to nije njihova krivica. Oni imaju nedostatak posla i smanjenje obima aktivnosti zbog posledice epidemije korona virusa“, objašnjava Nagel.

Milojević: Ukinuti sva javna preduzeća i osnovati samo jedno

Predsednik odborničke grupe Pokreta građanske Subotice (PGS) Miroslav Milojević rekao je da se za Regionalnu deponiju odvajaju velika sredstva, a da iz gradskog budžeta za njihovo finansiranje odlazi i do milion evra.

„Čuli smo na sednici da će i tome doći kraj, da su nabavili neka nova tehnička sredstva, pa će ovo preduzeće uskoro početi da radi rentabilnije, i da se iz budžeta neće morati odvajati tolika sredstva“, kaže Milojević.

Kako navodi, ideja PGS-a je da se ovih 14 preduzeća ukine i da se formira jedno javno preduzeće jer takva praksa postoji u svetu, ali i u okolnim zemljama.

Miroslav Milojević, foto: NJ/Magločistač (arhiva)

„Samo treba da pogledamo pozitivna dostignuća gradova koje imaju jedno javno preduzeće. Tu bi došlo do ogromnih ušteda u budžetu, jer javna preduzeća između sebe ne bi plaćala PDV, a to je nešto što je ogromno“, ocenjuje Milojević.

Dodaje da bi se na ovakav način samo za jedno javno preduzeće raspisao konkurs, da bi imali jednog direktora, i da bi time mnogi problemi bili rešeni.

„Ali pošto partijska nomenklatura svoje prohteve za zapošljavanjem svojih partijskih kadrova pre svega zadovoljava preko ovih preduzeća, mi tu onda imamo i kadrova koji su vrlo upitni“, smatra Milojević.

Uprkos izjavama pozicionih odbornika, on očekuje da će biti izvesnih korekcija cena, ne samo u Subotici nego i na globalnom nivou.

„Realno je očekivati da se u skladu sa kretanjima inflacije, koja je sada 7,5 odsto, prilagođavaju i cene usluga javnih i javno-komunalnih preduzeća, ali je važno i da primanja građana budu primerena i da prate inflacionu stopu, jer i sada vidimo da su penzioneri u minusu 2 procenta“, kaže Milojević.

Foto: NJ/Magločistač

Predviđeno je i oko 30 miliona dinara za bušenje i opremanje bunara. JKP „Vodovod i kanalizacija“ će iz sopstvenih sredstava izraditi projekte za nastavak proširenja mreže vodovoda i kanalizacije u Mesnoj zajednici “Željezničko naselje”, dok je u planu da se na području Mesne zajednice “Zorka” proširi vodovodna mreža.

Program rada JKP „Suboticagas“ predviđa proširenje gasovoda u dužini od 13,19 kilometara na području mesnih zajednica “Šupljak”, “Makova sedmica”, “Novo Selo”, “Palić”. Ove godine će se realizovati 500 umesto 350 priključaka, a građani će imati mogućnost da se priključe na gasovodnu mrežu plaćanjem priključka na 12 mesečnih rata. 

U skladu sa programom poslovanja JKP „Čistoća i zelenilo“, predviđeno je 15 miliona dinara za početak rekultivacije nesanitarne deponije „Aleksandrovačka bara”, a predviđena su i sredstva za rehabilitaciju pojedinih ulica.

Naredna sednica Skupštine grada Subotice planirana je za 3. februar.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.