FURCSA KRITÉRIUM

FURCSA KRITÉRIUM

Milutin Mitrić, izvor: siamanswer com

04.06.2015

Kategorija: Subotica

Háborús uszítói múlt, mint a médiabizottsági tagság feltétele

Az alábbi egy olyan hír, amely széles ívben elkerülte a nyilvánosság reakcióját. Talán amiatt, mert már nem létezik nyilvánosság, reakció meg még kevésbé.

“Szabadka polgármestere, Maglai Jenő döntött a 2015. évi köztájékoztatásra vonatkozó, a médiatartalmak előállításának társfinanszírozásával kapcsolatos pályázatra beérkező projektumok elbírálását végző bizottság tagjainak kinevezéséről. A bizottság tagja lett Dragana Bjelica, a Szerbiai Újságírók Egyesületének (UNS) javaslatára, Bencsik István, akit a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete javasolt és Milutin Mitrić, akit egyének, újságírókjavasoltak.” A Szerbiai Független Újságírók Egyesületének (NUNS) és a független elektronikus médiumok társulásának (ANEM) a javaslatát lesöpörték az asztalról.

Hogy melyek azok a kritériumok, amelyek alapján megválasztották a bizottság tagjait, Maglai polgármester döntése után sem váltak világossá. És az sem, hogy kik azok az egyének, újságírók, akiknek a javaslatára annyira odafigyeltek s annyira tiszteletben tartották, jobban, mint azokat a megdönthetetlen történelmi tényeket, s az azzal kapcsolatos igazságot, hogy ki is az az újságíró, akit az említett bizottság egyik tagjává javasoltak, s akit a polgármester, nem látva ebben semmiféle problémát, azonnal, vita nélkül el is fogadott.

Tehát ez a szakmai, újságíró trió fogja majd első ülésén megválasztani annak a bizottságnak az elnökét, amelynek feladata a benyújtott projektumok elbírálása lesz, s ami után majd a polgármester közzéteszi megindokolt javaslatát a pályázati pénzek elosztására. Ez szabad értelmezésben annyit jelent, hogy a polgármesteré az utolsó szó, ez a bizottság pedig, akárcsak a többi, pusztán van és holmiféle előírt formának és kötelezettségnek tesz eleget.

További problémát okoz a tény, hogy a bizottság két kinevezett tagja szabadkai, ami kétségkívül csökkenti a tájékoztatásra szánt eszközök odaítélésével kapcsolatos döntések átláthatóságát azoknak a pályázatoknak az esetében, amelyeket a bizottság elé terjesztenek “értékelésre”. Egyikük Bencsik István, aki a Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének újságírója, a másik pedig Milutin Mitrić, a Dani című havonta megjelenő lap újságírója, azé a lapé, amely nemrég Dani magazinként 550 ezer dinárt kapott karikatúrafesztivál szervezésére a művelődés terén kiírt pályázaton. Ugyanez a Dani 2011-ben megszűnt, hogy azután tavaly rajtaütésszerűen ismét megjelenjen és a várostól 700 ezer dinárt kapjon három szám megjelentetésére.

A bizottság nagyérdemű tagja, Milutin Mitrić valamikor a Szabadkai Rádióban volt munkaviszonyban, egy időben az intézmény igazgatója is volt. De ő volt a Večernje novosti belgrádi napilap szabadkai tudósítója is. A nyilvánosság előtt azzal tűnt ki, hogy megbízható tagja volt Slobodan Milošević háborús uszítói gépezetének. Ő volt az, aki Kalman Kuntićot, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Tanácsának egykori tagját a kilencvenes évek közepén “a szélsőséges horvát ifjúság vezetőjének” nevezte, amivel jelentős mértékben hozzájárult a horvátellenes hangulat kialakulásához a szabadkai polgárok körében.

A szóban forgó újságírónak a Večernje novostiban és a Daniban olyan horvát- és magyarellenes cikkei jelentek meg, amelyek a kilencvenes években ideológiailag szinkronban voltak a Szerbiai Szocialista Párt képviselte eszmékkel és projektumokkal. Az SPS választási összejövetelén, közvetlenül a miloševići rendszer bukása előtt, műsorvezetője volt annak a pártszínezetű összejövetelnek, amelyet a szabadkai új városházán tartottak, s ahol Vermes Mihályt (a párt káderét) “nemesi származású szocialistának” nevezte.

Arról pedig, hogy a dolgok majd’ 15 év után sem változtak, ékesen beszél az a tény, hogy ez az újságíró akkor is, most is a város, Szabadka polgárainak pénzén élősködik, hiszen a mindenkori hatalom kiszolgálása ma ugyanúgy fenntartja és eltartja mint egykoron.

Bencsik István szabadkai újságíró, ennek a szégyenletes újságírói-bizottsági zsűrinek az egyik tagja, ismeretlen okokból találta magát ebben a szerepben. Az újságírói következetesség és elvszerűség hiányában nyilvánvaló, hogy újságíró kollégáink nem látnak abban semmi kivetnivalót, hogy ott ülnek egy olyan személy mellett, aki gyűlöletet szított a magyarokkal és a horvátokkal szemben is olyan nyomtatott sajtótermékek hasábjain, amelyek akkor sem, most sem vállalják a felelősséget amiatt, hogy gyűlöletet szítanak és türelmetlenséget hirdetnek minden olyasmivel szemben, ami nem képviseli és nem azonosul a tisztelt kolléga, a Dani hetilap újságírójának véleményével.

Natalija Jakovljević  (Magločistač)

Forrás: Vajma.info

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.