BUDAPESTI TÜNTETÉS A HATÁRZÁR ELLEN – VAJDASÁGI SZERVEZETEK IS CSATLAKOZTAK A DEMONSTRÁLÓKHOZ

BUDAPESTI TÜNTETÉS A HATÁRZÁR ELLEN – VAJDASÁGI SZERVEZETEK IS CSATLAKOZTAK A DEMONSTRÁLÓKHOZ

Fotó: Bódis Gábor

Objavio: Magločistač

14.07.2015

Kategorija: Subotica

A magyar-szerb határra tervezett kerítés és a menekültügyi jogszabályok szigorítása ellen tüntettek az este Budapesten a Migráns Szolidaritás Csoport szervezésében.

 

A felszólalók hangsúlyozták, hogy a menekülteket nem lehet gazdasági bevándorlóknak tekinteni, és a kerítés nem oldja meg a problémát.

A demonstrálók a Szent István-bazilika előtti térről átvonultak a Kossuth térre, az Országház elé, ahol lebontottak egy jelképes kerítést.

Gyantár Edit, vajdasági civil szervezetek – a Polgári Értékek Központja, a Második Nyilvánosság Facebook-csoport, a Mosolyogj Szabadkára polgári csoport, az Authentic Vojvodina polgári egyesület és a Kolektiv Gerusija elméleti-politikai csoport – képviseletében a Szent István téren a globális szolidaritás szükségességét hangsúlyozta, és úgy fogalmazott: senki nem született illegálisnak. “Mi, vajdaságiak a Szíriából, Afganisztánból, Szomáliából vagy Koszovóból érkezőket nem holmi betolakodó idegeneknek tekintjük. Tragédiájukban, nyomorúságos sorsukban a magunk peremvidéki szerencsétlenségét látjuk tükröződni, mindannyiunk egyéni és közösségi ellehetetlenülését. Mi, akik Jugoszlávia felbomlásának következményeit is megéltük, sejtjük, milyen szörnyűségeket élhetnek át azok, akiket a szegénység mellett háborúk is sújtanak” – mondta egyebek között a vajdasági szónok.

A szervezők szerint 600-700 ember vehetett részt a tüntetésen.

Forrás: MTI-RTV

 

***

 

Levél a Vajdaságból

Kedves Barátaink!,

Fotó: Börcsök Zsófia

Fotó: Börcsök Zsófia

Mi, vajdaságiak a Szíriából, Afganisztánból, Szomáliából vagy Koszovóból érkezőket nem holmi betolakodó idegeneknek tekintjük. Tragédiájukban, nyomorúságos sorsukban a magunk peremvidéki szerencsétlenségét látjuk tükröződni, mindannyiunk egyéni és közösségi ellehetetlenülését. Mi, akik Jugoszlávia felbomlásának következményeit is megéltük, sejtjük, milyen szörnyűségeket élhetnek át azok, akiket a szegénység mellett háborúk is sújtanak.

Számunkra, vajdaságiak, magyarok, szerbek, romák, horvátok, németek, szlovákok, románok, ruszinok, bunyevácok, montenegróiak, macedónok, ukránok és más nemzetiségűek számára a kulturális sokszínűség nem átok, hanem magától értetődő adottság. Olyan adottság és gazdagság, amelyet az eljövendő nemzedékeknek kötelességük a maguk javára fordítaniuk. Pontosan ez érvényes Európa egészére is. Láthattuk a menekültek érkezése körüli hangulatkeltést és azt is, hogy a politika miként kívánt hasznot húzni belőle. Mindez arra is emlékeztessen mindannyiunkat, mennyire elhanyagoltuk azokat is, akik peremvidékiek a peremvidéken belül, akik évek, évtizedek óta kitaszítottakként élnek mellettünk.

Kizökkent az idő. A globális szolidaritás soha nem volt üres jelszó, mára azonban olyan kötelezettséggé lett, amelyre nap mint nap százezrek tartanak igényt. Senki nem születik illegálisnak! Úgy látjuk, hogy abban a pillanatban, amikor százezrek indulnak meg Kelet-Európából is nyugatabbra, jogellenes és hatványozottan erkölcstelen, képmutató a más országokból érkezők megbélyegezése, kiközösítése, megalázása.

Mindennek az elvtelen politikának állít majd emléket az a fal, amely a magyar-szerb határon épül. A százhetvenöt kilométeren keresztül húzódó drótkerítés betonoszlopai, a betonoszlopokra erősített kamerák sora, a kerítésre terített szögesdrót sokáig fog emlékeztetni bennünket nyomorúságunkra. Mint ahogy azt sem felejthetjük el jó ideig, hogy szerb és magyar miniszterelnök, vezető vajdasági magyar politikusok végül milyen békés egyetértésben nyugtázták a fal felépítését.

Kedves Barátaink!, az üldöztetések, a kisemmizettség és kitaszítottság korára egy választ adhatunk. A szolidaritás válaszát. Ezt pedig addig ismételgetjük, míg képzelt, mímelt, még csak felrajzolt és valós falaink is le nem omlanak. Azt ismételjük a peremvidékről:

Senki nem születik illegálisnak! Senki nem születik illegálisnak!

Polgári Értékek Központja Szabadka
Második Nyilvánosság facebook csoport
Mosolyogj Szabadkára polgári csoport
Authentic Vojvodina polgári egyesület
Kolektiv Gerusija elméleti-politikai csoport

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.