BERETKA KATINKA: SENKI KEZÉBEN NEM VAGYOK BÁBU

BERETKA KATINKA: SENKI KEZÉBEN NEM VAGYOK BÁBU

Beretka Katinka, forrás: magyarszo.com (Fotó: Molnár Edvárd)

Objavio: Magločistač

10.06.2015

Kategorija: Subotica

Lemondott az MNT Végrehajtó Bizottságának tagságáról


Beretka Katinka az MNT VB-tagságról való lemondását azzal indokolta, hogy mellőzték és többször kihagyták a fontos döntések meghozatalából. Az előző összetételű MNT-ben a hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsos, a jelenlegiben pedig a Végrehajtó Bizottságnak tagja volt.

Dr. Beretka Katinka, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja május 25-én adta be lemondását, a tanács június 10-ei ülésén szakmai okokkal indokolta távozását. „Lemondásom személyes, elsődleges oka szakmai jellegű, mivel a Végrehajtó Bizottság tagjaként, az MNT legszűkebb testületének tagjaként nem volt belátásom a különböző szakmai, stratégiai pontok lebonyolításába, a különböző döntések előkészítésébe, illetve végrehajtásába” – mondta dr. Beretka Katinka.

A VB távozó tagja nehezményezte, hogy alkotmányjogászként a jogi, szakmai kérdések megvitatásából kihagyták, a legtöbb stratégiai programról pedig sokakhoz hasonlóan csupán a sajtóból értesült. A VB ex-tagja doktori tanulmányai során többek között a kisebbségi autonómiával foglalkozott, ezért az idén kialakításra kerülő kisebbségügyi akcióterv, illetve a 23. tárgyalási fejezet kapcsán nyitott konzultációba szintén nem vonták be a jogászt – sorolta lemondásának okait a jogász. „Nem tudom a nevem adni olyan döntésekhez, amelyeket nem látok át teljes egészében, illetve amelyekkel bizonyos esetekben jogilag nem értettem egyet” – jelentette ki Beretka Katinka, aki szerint a VB-tagjaként ilyen módon a vajdasági magyarság előtt megkérdőjeleződött a szakmai integritása, sőt az egész Végrehajtó Bizottság integritása is, ezért jobbnak látta, hogy lemondjon az MNT-ben betöltött funkcióról, ellenben a képviselői posztját megtartotta.

Beretka Katika cáfolta, hogy dr. Korhecz Tamás vagy Pásztor István, esetleg Hajnal Jenő „utasítására” hozta volna meg döntését. „Senki kezében nem vagyok bábu” – jelentette ki Beretka Katinka. A dr. Korhecz Tamáshoz fűződő viszonyáról a képviselőnő elmondta, hogy az MNT volt elnöke hívta haza pályakezdőként Budapestről, valamint támogatta őt szakmai előmenetelében, mentora volt doktori tanulmányai alatt, jelenleg Korhecz tanársegédjeként dolgozik, ellenben hangsúlyozta, nem a Korhecz körül a közelmúltban kialakult politikai feszültség miatt mond le tisztségéről.

„Tamás emberének lenni – ahogyan elmondása szerint bizalmi körökben nevezik Beretkát –, azt jelentette számomra az elmúlt hónapok során, hogy a következő összetételű MNT vezetősége iránti lojalitásomat, szakértelmemet, esetenként jóindulatomat is megkérdőjelezték” – mondta a VB volt tagja, akinek éppen ezért nehézséget okozott az MNT jelenlegi elnöke és a mentora közötti feszültségek közepette mindkét elvárásnak megfelelni.

A tanács tagjaihoz fordulva kiemelte: „Az egység látszatára való törekvés nem elég, az egységet kellene, hogy képviseljük a vajdasági magyarság körében, ezért nem tudok azonosulni azzal a filozófiával, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van”. Beretka Katinka elmondása szerint mindig kiállt amellett, hogy a jogi hiba, legyen az anyagi vagy formai, mindig hiba. „Döntésemet akkor hoztam meg, amikor zárt ajtók mögött arról akartak meggyőzni, hogy a számomra jogszerű álláspont nem biztos, hogy a Végrehajtó Bizottság által elfogadható állásponttal egyenlő, és igyekezzek inkább az utóbbit képviselni” – mondta el a képviselőnő.

Beretka Katinka Hajnal Jenőnek a VB újraválasztásakor nyújtotta be lemondását, ugyanis már ezzel a döntéssel sem értett egyet, amint fogalmazott: az újraválasztás ugyan törvényileg megoldható volt, de a törvény szellemével ellentétes. Emlékeztetőül: az MNT áprilisi ülésén Hajnal Jenő, a tanács elnöke, bejelentette, hogy alaki-jogi tévedésnek nevezett mulasztások miatt megszűnt az MNT Végrehajtó Bizottságának megbízatása, majd lemondott Lovas Ildikó, a VB tagja, a következő hónapban pedig dr. Beretka Katinka is beadta lemondását.

„Legyenek tisztában mindannyian azzal, hogy nincs szebb vagy jobb állásajánlatom ennél, két héttel a 30. születésnapom előtt egy olyan döntés és változás előtt állok, amikor valójában a családom segítségére fogok támaszkodni” – tette hozzá Beretka.

„Nem lehet szebb munka egy vajdasági magyar alkotmányjogásznak, mint ebben az épületben, a Magyar Nemzeti Tanácsban szolgálni a közösséget, ezért jöttem haza Budapestről, azonban ezért is megyek el most erről a munkahelyről, ugyanis szolgálni akarom a közösséget úgy, ahogy a legjobban tudom, és nem érdemtelenül a háttérbe szorítva szemlélni az eseményeket” – zárta indoklását dr. Beretka Katika, a Végrehajtó Bizottság távozó tagja.

A Magyar Nemzeti Tanács július 10-én Végrehajtó Bizottságba a megüresedett helyekre Petkovics Márta tanárt és Madarász Gyula építőmérnököt választotta.

Forrás: Vajdaság ma (Basity Gréta)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.