A MÁSODIK NYILVÁNOSSÁG VISSZAUTASÍTJA PÁSZTOR ISTVÁN INSZINUÁCIÓIT

A MÁSODIK NYILVÁNOSSÁG VISSZAUTASÍTJA PÁSZTOR ISTVÁN INSZINUÁCIÓIT

Objavio: Magločistač

12.05.2015

Kategorija: Subotica

Miféle további vita? Miféle további párbeszéd?

 

A Második Nyilvánosság visszautasítja Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének inszinuációit, amelyek a Lenullázott lehetőség című közleményében láttak tegnap napvilágot.

A VMSZ elnökének felháborodását az váltotta ki, hogy a Bukás című film világszerte internetes mémként terjedő, számtalan változatban parodizált jelenetét valaki rá és legközelebbi munkatársaira is „rászabta”, vagyis olyan magyar feliratot rendelt a szóban forgó jelenethez, amely a VMSZ-es tájkunlistát, illetve a Párt és a Második Nyilvánosság kapcsolatát pellengérezi ki.

Pásztor István, neveket nem említve, de nyilvánvalóan a Második Nyilvánosság tagjaira is célozva, azt állítja, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban egy olyan „politikai szándékú akciósorozat” indult az interneten, amelynek csak látszólagos célja a vajdasági magyar közösség és társadalom problémáinak a felvetése. Ám most lehullottak az álarcok, lelepleződtek a valódi szándékok, mert ennek az akciósorozatnak „a részben álnéven, részben saját névvel és álneveken működő aktorai és szellemi mentoraik, irányítóik és támogatóik” – így Pásztor – „egy videóban a Vajdasági Magyar Szövetséget kiegyenlítették a nácizmussal”. Tehát, ha jól értjük, Pásztor szerint mindazok, akik az elmúlt hetekben, hónapokban kritizálni merészelték a VMSZ-t, most időpontot egyeztettek, leültek egy számítógép elé, és szépen összehozták ezt a videót, amelyet persze álnéven publikáltak. Mi sem kézenfekvőbb bizonyíték Pásztor István számára, mint az, hogy ebben a videóban pozitív kontextusban szerepel a nevünk. Ez aztán a cáfolhatatlan bűnjel!

A Második Nyilvánosság tagjai, azaz a szerkesztőség és az olvasók mindig is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy véleményüket saját nevük felvállalásával tegyék közzé. Soha nem bújtunk álnevek mögé, mint például a VMSZ-t kritizálókat befeketíteni igyekvő Vajdasági SkaCcok oldal szerzői. A VMSZ elnökét az nem zavarta, hogy a pártját glorifikáló blogon a Népszínház színészeit prostituáltaknak nevezték, a Napló Kör és a Második Nyilvánosság tagjait pedig alpári módon inzultálták, sőt, még némi zsidózás is be-becsúszott. Akkor bezzeg nem adott ki hasonló közleményt a VMSZ elnöke, elítélve a blog szerzőinek „mentorait” és „vízhordóit”.

A Második Nyilvánosságnak a VMSZ-t kifigurázó videó elkészítéséhez semmi köze nincs, ezért elvárjuk Pásztor Istvántól, hogy kérjen bocsánatot a meggyanúsításért, és a náci bűnök relativizálásának vádjáért is!

Úgy látjuk, hogy Pásztor István ezt a videót – elég suta módon – csak ürügyként használja arra, hogy elzárkózzon a párbeszédtől és a vitától azokkal, akik több érzékeny kérdést vetettek fel az elmúlt hetekben, hónapokban, kezdve a magyarországi hitelek lehetséges támogatottjaitól egészen a Magyar Nemzeti Tanács szakmai kompetenciáival bezárólag.

Sajnáljuk, hogy a párt tisztújító közgyűlésén újfent deklarált nyitás már a közgyűlés utáni második héten teljes bezárkózásban manifesztálódott. Erre kiváló példa a Vajdasági RTV május 11-i, hétfő esti Napjaink című műsora, amelyben egyetlen VMSZ-es kötődésű személy sem vállalta, hogy a vajdasági magyar közéletről folytasson stúdióbeszélgetést neves értelmiségiekkel, újságírókkal, közéleti személyiségekkel.
Párbeszéd és vita a Pásztor vezette VMSZ részéről eddig sem volt, ezért nem is értjük, miféle párbeszéd és vita lehetőségét nulláztuk le szerinte – „mentorainkkal”, „vízhordóinkkal”, meg az összes „megmentővel” egyetemben.

 

А Második Nyilvánosság szerkesztői:

Bózsó István
Gyulai Zsolt
Pressburger Csaba
Vanger László
Vataščin Péter

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.