KATINA NEDILJA: SVETA KATA, TRAKTORI PRID SKUPŠTINSKA VRATA

KATINA NEDILJA: SVETA KATA, TRAKTORI PRID SKUPŠTINSKA VRATA

28.11.2015

Kategorija: Privreda

Pozvali su oni na taj sastanak i republičku ministarku za poljoprivredu Snežanu Bogosavljević-Bošković i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislava Bogaroškog, al bit će da nji ova dva muda od labuda nisu svatila zdravo ozbiljno, pa se ni gospoja funkcionerka ni gospodin funkcioner nisu udostojili doć. Bit će da su i ovaj put, ko i uvik, imali kaka priča posla.

E, dico moja, ove nedilje smo obilužili značajan god! Nema većeg blagdana u našoj kući od Svete Kate, to cigurno znate. Bilo je tako ko i uvik – puno svita me se sitilo, pa navratilo na čast. Svr godine je baš lipo doba godine. Onako, da se čeljad okupi i natenane izdivani, brez da se ljudi svađaje čerez glupavi svakodnevni stvari, a naročito ne čerez politike.

Al, jeto, pošto kod nas sve iđe tako kako ne triba, za astalom se bogaralo ko da smo, da prostite, u skupštini. Triba, valda, da se usvoji niki zakon po kojem će našu zemlju moć kupovat ko god oće. A glavni problem je, ako sam ja dobro svatila, to što će zemlju moć kupovat i stranci. A ako stranci, koji imaje novaca većma neg naši, kupe zemlju, ondak ćemo mi svi lipo postat tako nike sluge koje se ništa više ne pitaje, neg samo moraje radit za krajcaru i za tuđ džep.

Zdravo velik problem je i ta konkurencija o kojoj divane naši domaći zemljoradniki. Neće opstat, kažu, ni oni ni selo ako se njevi interesi ne stave već jedared na prvo misto, a država njim dosad ni jednom svojom mirom nije olakšavala izlazak na to svicko tržište o kojem se već zdravo dugo divani. Samo je znala da nji za štogod zakida, el privari kad usvoji kake zakone koji tek kad se počmu primenjivat iziđu na zlo. Al uvik.

Ondak moraje palit traktore, pa ajd lipo mitingovat ko da pametnijeg posla nemaje. A i tog njim je zdravo dosta. Na poslidnjem sastanku di su palamudili baš na temu prodaje zemlje strancima bilo je većma gledača sa strane neg paora.

Pedig, tad su usvojili nike zaključke ovim redom: da zaktivaje od države da se sporan zakon povuče natrag iz procedure; da zaktivaje da se sazove vanredna sednica varoške skupštine di bi se naši većnici javno opridilili na čijoj su strani; i da će opet krenit traktorima za Beograd ako se svim njevim zaktivima ne iziđe u susret.

Pozvali su oni na taj sastanak i republičku ministarku za poljoprivredu Snežanu Bogosavljević-Bošković i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislava Bogaroškog, al bit će da nji ova dva muda od labuda nisu svatila zdravo ozbiljno, pa se ni gospoja funkcionerka ni gospodin funkcioner nisu udostojili doć. Bit će da su i ovaj put, ko i uvik, imali kaka priča posla.

Pošto zaktive nije imo ko ni saslušat, još manje štogod po tom pitanju uradit el se bar opravdat što ne radi ništa, baš dan prid Svetu Katu naši lipo obukli dugačke gaće, jel uvik zavije snig oko tog goda, pa ajd lipo za glavnu varoš. Nisu stigli zdravo daleko, čak do Starog Žednika, jel nji je, jelte, oma zaustavila narodna policija. Ta ne mož traktorima prid zdanje Skupštine, neće moć Beograđani nesmetano tirat kola, pa će nastat kolaps u saobraćaju! Tako su njim kazali.

Morala se oglasit i gospoja ministarka. Njoj, čeljadi moja, jeto, nije jasno čerez čega triba sad traktorima ić za glavnu varoš, kad je niko prija tog od paora nije ni zvao ni štogod zaktivo, a njene tarabe su za poljoprivrednike, Bože moj, uvik otvorene. Šta sad izvoljevaje i prave niki cirkus i larmaje ko nesvit! Tako njim je poručila.

Cila ta situacija trevila se baš kako triba da se trevi Nenadu Članku. On se, znate, dositio da bi to pitanje prodaje zemlje strancima baš bilo zgodno za prikupljanje brojeva telefona i onog zdravo dugačkog broja iz lične karte birača za pridstojeće izbore. Al za razliku od naši paora, njega i cili deset traktora ligaški slidbenika je onaj vištac Vučić puštio da uđu u Beograd.

Bit će da je tu pao kaki dogovor: pušti nas, mi ćemo se lipo slikovat i bit ćemo na televizoru, pridat ćemo tamo nike zaktive, pa zamazat oči javnosti. Dobro i tebi – jel te neće prozivat da si diktator koji brani slobodu okupljanja, a dobro i meni – jel me inače nigdi nema, sem prid izbore. Tako su se nikako nagodili.

U međuvrimenu oglasile se i naše lokalne kere. Sad demokrate zaktivaje sazivanje vanredne sednice varoške skupštine, jel je zakon taki kaki jeste, ako dosad niste nusput saznali, zdravo štetan ne samo za paore, već za sve građane i cilu lokalnu samoupravu.

Bit će da su demokrate zaboravile da je baš njev gospodin funkcioner Božidar Đelić potpiso tamo niki Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom još davne 2008, a da ga el nije čito, el mu se ondak činila zdravo daleka 2017. kad taj sporazum triba sprovist u dilo, bar po tom pitanju prodaje zemlje strancima.

A danas su svi, dico moja, pametni. Te triba uradit ovo, te triba uradit ono, mitingovat, palamudit, minjat, povlačit, a najvećma zavlačit i razvlačit. Jeto tako to kod nas iđe, sve nikako naopako i u nevrime, kad nije imo ko čitat sporazum na vrime.

Jedino je snig zabilio baš kad triba. Znate onu – Sveta Kata, snig za vrata. A naši paori, oni bi mogli bar dugačke gaće prominit, jel kako je krenilo, do Božića će stat na putu, tu digod oko Starog Žednika. Daleko od očiva javnosti.

Budite pozdravljeni,

Vaša Kata

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.