ZLF Subotica: MUP da sprovede istragu o navodima o povezanosti državnih službenika sa krijumčarskim bandama

ZLF Subotica: MUP da sprovede istragu o navodima o povezanosti državnih službenika sa krijumčarskim bandama

Objavio: Magločistač

06.09.2023

Kategorija: Politika , Subotica

Subotički odbor Zeleno-levog fronta (ZLF), povodom navoda iznešenih u članku ,,Albanska veza: Kalašnjikovi raspiruju rat krijumčarskih bandi na severu Srbije“ novinara BIRN-a Saše Dragojla, zahteva od MUP-a Srbije da sprovede istragu o poreklu oružja krijumčara, ali i povezanosti državnih službenika sa članovima albanske mafije i krijumčarskih bandi, te da dostavi dokaze da oružje prikupljeno u nedavnim akcijama predaje oružja i municije nije završilo u rukama kriminalaca. 

“Dokaz da krijumčarske bande sarađuju sa policijom možemo videti u aroganciji ovih bandi koje više nemaju potrebu ni da se skrivaju, već rade na svom marketingu. Krijumčarska grupa ‘Kazaoui’ je svoju lokaciju za kriminalne radnje čak obeležila na Gugl mapama. Ovi kriminalci se ne nalaze samo u pograničnim šumama. Njihovi šefovi se slobodno kreću i žive ‘normalan’ život u našem gradu, a svoje kriminalne radnje planiraju u lokalima u centru grada”, navodi se u saopštenju za javnost ZLF-a, koje potpisuje poverenik za Suboticu, Luka Vučinac.

Građani i građanke Subotice strahuju za svoju bezbednost “jer nadležni organi očigledno svesno ignorišu prevashodno korupciju i nelegalno bogaćenje pojedinaca u državnim službama na nesreći nedužnih ljudi”, zaključuju iz Zeleno-levog fronta, dodajući da tome svedoči i Fatjona Mejdini, direktorka za Jugoistočnu Evropu u Globalnoj inicijativi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC), koja veruje da je upravo korupcija u srpskoj policiji olakšavajuća okolnost za krijumčarske grupe, kako u krijumčarenju ljudi, tako i u nabavci oružja.

Nekompetentnost lokalne vlasti i policije da se obračuna sa ovim problemima je samo još jedan u nizu rezultata neuspešnih politika, ističu iz ZLF-a, jer vladajući režim nema rešenje za društveno-političku krizu u kojoj se Srbija nalazi od maja, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou:

“Zahtevi građana koji učestvuju na protestima ‘Srbija protiv nasilja’ se ignorišu, a mere razoružavanja Srbije su samo iluzija koja služi da pokaže da je režimu stalo do svojih građana. Građani i građanke Subotice svedoče o tome svakodnevno”.

Iz ove političke organizacije apeluju na građane i građanke da ne preduzimaju bilo kakve samostalne akcije, poput odlaska u šumu, jer time dodatno ugrožavaju svoju bezbednost, već ih pozivaju da nastave da insistiraju na rešavanju pitanja bezbednosti u Subotici.

“Videli smo da vlast SNS-a nije spremna da se bori protiv nasilja, kao i da nadležne službe nemaju interes da razoružaju kriminalce. Borba za Srbiju protiv nasilja znači siguran i bezbedan život za sve, a to je moguće jedino ako se prvo reše problemi nesposobne i korumpirane vlasti. Tek kada se pronađu i procesuiraju odgovorni državni službenici za saradnju sa kriminalcima, građani i građanke Subotice će biti zaista bezbedni od ovih bandi”, poručuju iz subotičkog odbora ZLF-a, te zaključuju da je pritisak javnosti ključan preduslov za rešavanje problema korupcije u gradskim vlastima i policiji

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.