VUJNOVIĆ: KUĆE KOJE SE RUŠE U SUBOTICI NEMAJU SPOMENIČNU VREDNOST, SVM ZA DONOŠENJE NOVOG REGULACIONOG PLANA

VUJNOVIĆ: KUĆE KOJE SE RUŠE U SUBOTICI NEMAJU SPOMENIČNU VREDNOST, SVM ZA DONOŠENJE NOVOG REGULACIONOG PLANA

Foto: Magločistač

10.11.2015

Kategorija: Politika

Arhitekta Gordana Prćić – Vujnović kaže da su kuće u Ulici Šandora Petefija  bile predviđene za rušenje još u 19. veku, dok u SVM-u tvrde da se time narušava izgled zaštićenog gradskog jezgra

 

Gordana Prćić Vujnović, foto: fejsbuk (lična arhiva)

Gordana Prćić Vujnović, foto: fejsbuk (lična arhiva)

Arhitekta Međuopštinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Gordana Prćić – Vujnović kaže da su dve kuće koje se ruše u Petefi Šandora broj 3 i 5 valorizovane kao obejekti bez spomeničnih vrednosti.

“To su dve prizemne kuće koje su već u 19. veku bile predviđene maltene za rušenje, jer je planirano da u čitavom tom potezu budu jednospratnice i mi ih nismo posebno zaštitili jer kuće koje su u dotrajalom stanju ne stavljamo pod zaštitu da vlasnicima ne pravimo probeleme”, rekla je Gordana Prćić – Vujnović agenciji Beta.

Na osnovu Rešenja Međuopštinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici izdatog 24. februara ove godine navodi se da se sa urbanističkog aspekta mora voditi računa da se budući objekat uklopi među građevine u okruženju po dužini i po visini, kao i da prilikom projektovanja i izgradnje treba primeniti savremene materijale, kvalitetne i atestirane.

Za rušenje se odavno znalo

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Prćić – Vujnović navodi i da po poslednjem Generalnom planu iz 2006. godine ovi objekti nisu bili vrednovani kao objekti od vrednosti i da se znalo za rušenje ovih kuća.

“Svi su znali da se ljudi iseljavaju, da su zgrade planirane za rušenje, ja sam očekivala i najsrećnija bih bila da je neko te objekte kupio i rekao da će da ih spasi. Međutim, niko ništa nije preduzeo”, rekla je ona.

Prćić – Vujnović je dodala i da su po selima zaštićene mnoge kuće koje su u ruševnom stanju, u njima niko ne živi i one propadaju i jednostavno se ne zna šta će biti sa njima.

Ona je objasnila da je u Subotici najveći problem nekvalitetna gradnja.

“Nije problem graditi novo ako se kvalitetno gradi, prema propisima. Investitori grade bezličnu arhitekturu koja ni na šta ne liči. Umesto kuća koje se ruše, investitor je obećao da će se potruditi da napravi objekat po adekvanim zahtevima i standardima”, kaže ona.

Na osnovu dokumentacije u koje je Beta imala uvida, Sekretarijat za građevinarstvo je 12. oktobra ove godine investitoru DG kompaniji izdalo Rešenje o izdavanju dozvole za uklanjanje stambeno-poslovnih zgrada i pomoćnih zgrada u Subotici, u ulici Petefi Šandora broj 3 i 5 prema priloženim i odobrenim projektima.

Bunford: SVM za donošenje novog Generalnog plana

Tivadar Bunford, izvor: vfhalo.eu

Tivadar Bunford, izvor: vfhalo.eu

Predsednik Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Tivadar Bunford rekao je da se ova stranka zalaže za donošenje novog Generalnog plana na osnovu kojeg bi se zaustavilo rušenje objekata u zaštićenom gradskom jezgru Subotice.

Na pitanje, kako komenatriše činjenicu da je javnost znala za rušenje ovih kuća pre više od godinu dana, Bunford je rekao da je on bio zatečen vešću o rušenju tih kuća.

“Ja sam bio zatečen kada sam video tu vest u medijima. Ulica je zatvorena zbog drugih radova i nekako je bilo čudno da se kuće ruše baš u trenutku kada je ulica zatvorena za saobraćaj”, objašnjava Bunford.

Bunford je rekao da nije sumnjao u to da ne postoji dozvola za rušenje, ali po njemu kuće imaju vrednost jer je u pitanju prava “subotička ulica” koja ima park u kojem se nalazi spomenik Dežeu Kostolanjiju, zaštićena zgrada Gimnazije, kuća u kojoj je nekada živeo Jožef Terlei i u ovoj ulici je rođen i pisac Geza Čat.

Bunford je rekao da se u svetu stare građevine obnavljaju da bi se sačuvala istorija i da treba pronaći druga rešenja u buduće.

“SVM ne podržava rušenje istorijskog jezgra Subotice i sa koalicionim partnerima, stručnjacima iz ove oblasti i medijima želimo da pronađemo najbolje rešenje za grad”, navodi on.

Bunford navodi i da u centru grada još uvek stoji razrušeno Hajzlerovo kupatilo i da žele da Suboticu i Palić posećuju turisti, a ne da im pokazuju  nove staklene kuće.

“Nova luksuzna zgrada sa 50 stanova i podzemnom garažom će skroz promeniti izgled ulice što znači novih 100 do 150 stanara i 100 vozila što će opteretiti taj deo grada”, kaže on.

Saopštenje SVM-a nema veze sa odnosima Pastora i Maglaija

Izvor: Beta (Dragan Gojić)

Izvor: Beta (Dragan Gojić)

Bunford je odbacio optužbe koje su se pojavile u javnosti i istakao da prošlonedeljno saopštenje SVM-a nema nikakve veze sa bilo kakvim sukobom između Ištvana Pastora i grdadonačelnika Jenea Maglaija.

“Mi smo juče imali sastanak i zajedno sedeli i komunikacija je sasvim normalna i demantujem to”, rekao je Bunford.

Na pitanje da li SVM zamera gradonačelniku Maglaiju, jer je jedan od osnivača organizacije “Mađarski pokret”, Bunford odgovara da to nema nikakve veze sa ovim.

Odbornička grupa Saveza vojvođanskih Mađara će u Skupštini grada u četvrtak inicirati donošenje odluke kojom će biti zaustavljeno uništavanje istorijskog jezgra Subotice i stavljanje van snage svih dokumenata, koji omogućavaju radikalnu promenu tog dela grada.

Izvor: subotica.rs

Izvor: subotica.rs

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) zatražio je u petak od Skupštine grada Subotice da zaustavi uništavanje starog jezgra toga grada.

SVM je u saopštenju za javnost naveo da se pojedine građevine koje su od velikog istorijskog značaja za grad ruše “maltene krišom”.

Ta stranka je zatražila da se javno objave mišljenja stručnjaka Međuopštinskog Zavoda za zaštitu spomenika i Zavoda za urbanizam, kao i da se prikažu ranije odluke navedenih institucija koje su dovele do ovog
stanja.

Rušenje i planiranje izgradnje grada sprovodi se na osnovu Generalnog plana iz 2006. godine kada je gradonačelnik bio Geza Kučera iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Natalija Jakovljević (proširena verzija, izvor: Beta)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.