UOČI DONOŠENJA NOVOG, SKUPŠTINA GRADA DRUGI PUT USVOJILA REBALANS BUDŽETA: PEGLANJE SUŠTINE

UOČI DONOŠENJA NOVOG, SKUPŠTINA GRADA DRUGI PUT USVOJILA REBALANS BUDŽETA: PEGLANJE SUŠTINE

Foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

10.12.2015

Kategorija: Politika

Gradonačelnik Jenő Maglai rekao da je do rebalansa došlo zbog „ispada s prihodovne strane“, pre svega kada je reč o pokrajinskim sredstvima, dok je Slavko Parać istakao da prenošenje 340 miliona dinara za kapitalne investicije za sledeću godinu govori o nesposobnosti lokalne vlasti da utroši čak i sredstva koja ima

„Zbog izmena u prihodovnim i rashodovnim stavkama u poslednja dva-tri meseca bilo je potrebno pri kraju godine izraditi rebalans budžeta kako bi finansije bile ‘stavljene na svoje mesto’“, izjavio je gradonačelnik Subotice Jenő Maglai tokom današnje sednice Skupštine grada.

Objašnjavajući o čemu je reč, on je rekao da je došlo do „određenih ispada s prihodovne strane“, pre svega kada je reč sa nivoa Pokrajine, zbog čega su – takođe zbog rebalansa budžeta – sredstva iz ove godine prebačena za sledeću. Kao primere za to on je naveo aneks ugovora za izgradnju Narodnog pozorišta kojim je 140 miliona dinara za ovaj posao prebačeno za 2016., kao i kompletne investicije izgradnje proizvodne hale u Privredno-tehnološkim parkovima za koju se sada završava projektna dokumentacija.

Maglai je zaključio kako je rebalans ipak više šablonske forme nego što ima suštinskog značaja u odnosu na realizaciju zacrtanih projekata.

Paralelno sa rebalansom, Maglai je rekao da se radi i na izradi budžeta za 2016. koji će se, kako je naveo, naći na dnevnom redu sednice Skupštine grada za 7 do 10 dana. On je za sledeću godinu najavio dodatno „stezanje kaiša“:

„Smatram da budžet od 5,2 milijarde dinara za ovu godinu nije održiv za Suboticu, jer nemamo toliki priliv sredstava. Mi možemo držati budžet do 4,8 milijardi dinara i uglavnom ćemo targetirati da deo koji se tiče ‘živog novca’ bude na tom nivou, a ostatak, koji se tiče nastavka investicija i zaduživanja, će biti između 500 i 700 miliona dinara.“

Govoreći o smanjenju budžeta, Maglai je rekao da će i sledeće godine morati doći do „bolnih rezova“:

„Imamo ustanove sa 580 zaposlenih, imamo ogromnu nadgradnju iz oblasti kulture, razuđen sistem predškolskih ustanova, ogroman broj školskih objekata koje treba održavati… To su ogromni izdaci iz budžeta i moraćemo gledati da uštedimo gde god možemo.“

Maglai je prokomentarisao i smanjenja koja će uslediti zbog poreza na dohodak:

„Ako se Zakon o budžetskom sistemu izglasa na ovaj način, to će biti katastrofa za Suboticu. Ne vidim kakva će biti rešenja da nam se nadoknade izgubljena sredstva, jer ako se ovaj zakon izglasa, Subotica će izgubiti najmanje 600 miliona dinara. To će biti neodrživo da Grad normalno funkcioniše.“

Ističući da je uzimanje sredstava od poreza na zarade nekorektno, Maglai je rekao da je Grad godišnje uložio oko 100 miliona dinara u razvoj Privredno-tehnoloških parkova kao stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mesta što je, po tom osnovu, godišnji nivo prihoda podigao za 250 miliona dinara.

S druge strane, šef odborničke grupe Demokratske stranke Slavko Parać ponovio je da je budžet virtualan, odnosno da je nerealno planiran:

„Ono što mi govorimo, govore i brojke. A one govore da je ovo drugi rebalans. Brojke govore i to da je prilikom razmatranja izvešataja za devet meseci ove godine, realizacija budžeta bila 53%. A trebala je biti između 70 i 80%. Prema tome, brojke govore da bužet nije realan.“

Komentarišući rebalans 20 dana pred kraj godine Parać je rekao da je to „birokratsko-tehničko-finansijsko usklađivanje virtualne stvarnosti sa stvarnim stanjem“.

„Manjkavost ovog budžeta je i to što su se tokom ove godine sredstva trošila nenamenski i sada je ovaj rebalans bio prilika da se sve to izbalansira i ‘stavi na svoje mesto’ kako bi se ti tragovi pokrili“, rekao je Parać, ne navodeći i konkretne primere za svoju tvrdnju.

Kao jednu od najvećih manjkavosti u realizaciji budžeta on je naveo prenošenje 340 miliona dinara za kapitalne investicije za sledeću godinu:

„To govori o nesposobnosti lokalne vlasti da utroši čak i sredstva koja postoje. To će doprineti tome da će se ubuduće ulaganja svesti na minoran nivo i nivo koji je najlošiji u najnovijoj istoriji.“

(Magločistač)

m od logoa sa rogovima mali

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.