Tonković predstavila program opozicije: Subotica ne sme da bude plen nikakvih privatnih interesa

Tonković predstavila program opozicije: Subotica ne sme da bude plen nikakvih privatnih interesa

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

17.05.2024

Kategorija: Politika , Subotica

Nositeljka liste „Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković” i kandidatkinja za gradonačelnicu Nela Tonković izjavila je danas da se samo odgovornim urbanističkim planiranjem može doprineti tome da Subotica postane grad u kome se građani zaista pitaju kako će on da izgleda, i da „Subotica ne sme da bude plen nikakvih privatnih interesa“.

Ona je prilikom predstavljanja programa ove koalicije u prostorijama Narodnog pokreta Srbije (NPS) u Subotici rekla da je ovaj plan plod brojnih susreta i razgovora koji su članovi koalicije imali sa građanima.

Foto: NJ/Magločistač

Poručila je da je „grad koji proizilazi iz ovog plana odgovoran grad, grad koji ima daleko bolju i efikasniju Gradsku upravu, grad koji nagrađuje znanje i odgovornost a kažnjava korupciju, grad koji pravedno raspoređuje budžetska sredstva, i grad koji korača zajedno sa svojim građanima u bolju budućnost“.

„Urbanistički razvoj je jedan od primarnih pitanja, bez toga ne postoji grad kao zajednica. Takođe, važno je i da sačuvamo naše javne zelene površine od pretvaranja u ono što su objekti od nekog pojedinačnog ličnog interesa. Nastojaćemo da javne zelene površine, ono što su prirodni resursi, očuvamo za sve sugrađane“, navela je Tonković.

Istakla je da ova koalicija razmatra Suboticu i kao grad savremene urbane mobilnosti.

„Svedoci smo da je grad postao nepodnošljiv za prolazak automobila, biciklista i pešaka, i da u gradu postoji niz nebezbednih saobraćajnih rešenja. Zalažemo se za formiranje mreže biciklističkih staza, za veći prostor za pešake, da saobraćaj ponovo postane osećaj bezbednosti“, kazala je Tonković.

Ona je ocenila i da je važno da razumemo da smo u 21. veku i da je potpuno nedopustivo da pitanja kao što su vodovod i kanalizaciona mreža budu pitanja o kojima još uvek razgovaramo kao o nečemu čega nema u nekim delovima grada, zbog čega smatra da je potrebno „vratiti dostojanstvo građanima“.

„Nastojaćemo da u školama obezbedimo besplatne obroke za decu, besplatnu rekreativno-sportsku nastavu i besplatne udžbenike“, istakla je Tonković i dodala da je važno i da svi građani imaju jednak pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti, i da stariji sugrađani imaju besplatan javni prevoz.

Foto: NJ/Magločistač

„Važno je i šta čuvamo od našeg kulturnog nasleđa i šta tačno razvijamo u pogledu savremenog stvaralaštva. Zalagaćemo se za implementaciju efikasne kulturne strategije“, poručila je ona.

Lokalna privreda i poljoprivreda je, prema njenom mišljenju, jednako važna, zbog čega je potrebno formiranje snažnog partnerstva pre svega sa lokalnim privrednim činiocima.

„Razmatraćemo i podsticaje za organsku proizvodnju, jer idemo prema budućnosti koja je neizvesna“, smatra Tonković i dodaje da se moramo odgovorno odnositi prema upravljanju vodama i otpadom, kako ne bismo ovaj grad ostavili bez njegovog resursa.

Ona je poručila da je u političkom pogledu „realnost koju priželjkujemo moguće promeniti isključivo ukoliko građani izađu na izbore, jer su pitanja zajednice i pitanja lokalne samouprave vitalna pitanja koja određuju naše živote“.

Koaliciju „Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković“ na predstojećim lokalnim izborima koji će biti održani 2. juna čine Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zeleno-levi front i Demokratska zajednica Hrvata.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.