SKUPŠTINA GRADA USVOJILA BUDŽET ZA 2016.: URAČUNATA I PREDIZBORNA OBEĆANJA

SKUPŠTINA GRADA USVOJILA BUDŽET ZA 2016.: URAČUNATA I PREDIZBORNA OBEĆANJA

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

29.12.2015

Kategorija: Politika , Subotica

• Iako je pre tri nedelje govorio da je realan budžet grada 4,7 milijardi dinara, gradonačelnik Jenő Maglai izjavio kako Grad odjednom raspolaže s 300-400 miliona dinara viška i još oko pola milijarde transfernih i prenetih sredstava • Bivši gradonačelnik Saša Vučinić tvrdi da je budžet od 5,8 milijardi dinara nerealan, te da će zbog toga trpeti razvojni projekti

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Skupština grada usvojila je danas budžet za 2016. u iznosu od 5,763 milijarde dinara, pri čemu palnirani rashodi iznose 5,573 milijarde. Tim povodom gradonačelnik Jenő Maglai rekao je da je realno očekivati 5,2 milijarde dinara dok će ostatak predstavljati transferna ili preneta sredstva.

„Biće ogroman izazov za lokalnu samoupravu da obezbedi tolike prihode, ali i pored toga mislim da ćemo imati i održiv budžet, a predvideli smo i razvojne projekte“, rekao je Maglai neposredno nakon usvajanja budžeta.

Veliki, ali realni apetiti

Odgovarajući na pitanje o kojim razvojnim projektima je reč, gradonačelnik je rekao da se radi o nastavku izgradnje Pozorišta i Sinagoge, projektima na Paliću, izgradnji Regionalne deponije i infrastrukturnim projektima. Kada je reč o prihodima, Maglai je rekao da najviše sredstava očekuje od poreza na zarade i imovinu, te od transfernih sredstava s drugih nivoa. Upitan šta se promenilo u odnosu na njegovu izjavu od pre tri nedelje da je maksimalni realni bužet 4,7 milijardi dinara, gradonačelnik je rekao da Grad ima „300-400 miliona dinara više“ dok su ostala sredstva (poput Pokrajine ili transfernih) „ugrađena u budžet“.

Kada je reč o pritiscima koalicionih partnera na povećanje budžeta, Maglai je rekao:

„Pritisaka ima uvek, a kada je izborna godina, onda su apetiti veoma veliki. Ali, uspeli smo oko toga postići jedan korektan dogovr uz korektnu saradnju“.

Gradonačelnik je prokomentarisao i zahtev Udruženja poljoprivrednika da 1% sredstava uđe u budžet:

„Imaju tri posto: 157 miliona dinara, tako da ne znam šta traže. Mislim da bi, pre nego što daju saopštenje, trebalo da pročitaju budžet“.

Gubitnički lozovi

sasa vucinicS druge strane, pozivajući se na pokazatelje iz prvih devet meseci ove godine (53% realizovanih sredstava) odbornik Demokratske stranke i bivši gradonačelnik Saša Vučinić kaže da je ovaj budžet nerealan, odnosno da on u najoptimističnijoj varijanti za 2016. može biti 4,7 milijardi dinara.

„Potpuno je deplasirana priča o 5,8 milijardi. Ako nemate realan plan prihoda, onda je ono što ste predvideli na rashodovnoj strani u stvari lutrija. Jer neko ko se kao korisnik našao u rashodovnoj strani će imati priliku da prati ostvarenje budžeta i vrlo verovatno da će u trećem kvartalu 2016. ispasti iz budžeta, jer će se u rebalansima morati ukidati rashodovna strana od najmanje 800 miliona dinara“, kaže Vučinić, dodajući da je budžet po svojoj strukturi zapravo „spisak lepih želja“ koje je zahtevao veliki broj političkih stranaka.

S tim u vezi, on kaže da je na donošenje ovakvog budžeta uticala i činjenica što je u političkom smislu gradonačelnik oslabio, pa je zbog toga morao popustiti svim zahtevima. Kada je reč o tome koje će oblasti, uz ovakvu projekciju, sledeće godine biti najugroženije, Vučinić je kategoričan:

„Razvoj! Od mnogih stvari u oblastima zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja itd. neće moći puno da se odstupa. Zbog toga i mislim da će se tokom trajanja godine odustajati od mnogih razvojnih projekata, posebno u drugoj polovini godine kada sve aktivnosti oko izbora utihnu“.

(Magločistač)

m od logoa sa rogovima mali

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.