Bajić: SBB nije imao svoju listu na izborima za BNS zbog stavova pojedinaca da “Nacionalni savet ne treba politizovati”

Bajić: SBB nije imao svoju listu na izborima za BNS zbog stavova pojedinaca da “Nacionalni savet ne treba politizovati”

Mirko Bajić, foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

18.11.2022

Kategorija: Politika , Subotica

“Od početka je Savez bačkih Bunjevaca imao stav da na izbore treba da izađu svi koji smatraju da to zaslužuju, da na izborima mora biti više lista i da se tako obezbedi kampanja i motiv da birači na izbore izađu”, saopštili su danas iz ove stranke, čestitajući svima koji su izabrani u novi saziv Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Taj se pristup, dodaje se, pokazao ispravnim, pa je zahvaljujući kampanji koja je vođena za sve tri liste na izbore izašlo više od 42% birača upisnih u poseban birački spisak Bunjevaca, što je najveća izlaznost do sada i “čime je apsolutno potvrđen identitet Bunjevaca i legitimitet Nacionalnog saveta”.

“Iako je Savez bačkih Bunjevaca jedina aktivna politička stranka bunjevačke zajednice, i da bi bilo normalno i u skladu sa Zakonom da kao politička stranka nacionalne manjine na izborima za nacionalni savet ima svoju listu, kao što to imaju sve politički organizovane nacionalne manjine, zbog stavova pojedinaca da, kako su rekli, ‘Nacionalni savet ne treba politizovati’, Savez bačkih Bunjevaca na ovim izborima nije učestvovao sa svojom stranačkom listom, i ostaje da se nadamo da novi saziv Nacionalnog saveta neće biti pod političkim uticajem bilo koje stranke, i da će raditi u interesu svih Bunjevaca”, ističe se u saopštenju koje potpisuje predsednik SBB-a Mirko Bajić.

On takođe ponavlja stav ove stranke od ranije – da se Savez bačkih Bunjevaca protivi imenovanju Tomislava Žigmanova, predsednika DSHV-a, za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

“Zahtevamo i dalje da se Tomislav Žigmanov odrekne stavova iznetih u javnost i saopšti da je bunjevački jezik maternji jezik Bunjevaca, a ne ‘nakaradni jezički monstrum’. Te da se odrekne stavova iz programa DSHV-a, čiji je i dalje predsednik, a koji glase – citiramo: ‘i na svaki drugi način će pred državnim i drugim tijelima zastupati stajalište kako je bunjevački identitet zapravo samo jedan hrvatski subetnički identitet’.  Tek nakon toga može biti prihvaćen kao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije”, poručuju iz SBB-a.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.