Pokret građanske Subotice (PGS): Endemska korupcija i partijsko zapošljavanje kočnice razvoja Subotice

Pokret građanske Subotice (PGS): Endemska korupcija i partijsko zapošljavanje kočnice razvoja Subotice

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

18.06.2020

Kategorija: Politika

Izborna lista „Jenő Maglai – Grupa građana ‘Pokret građanske Subotice’ Maglai Jenő – ‘Szabadka Polgári Mozgalma’ Polgárok Csoportja Jenő Maglai – Grupa građana ‘Pokret građanske Subotice’” na glasačkom listiću za lokalne izbore koji će biti održani u nedelju, 21. juna, nalazi se pod rednim brojem 8.

Na listi je nominovano 36 kandidata i kandidatkinja za subotičku skupštinu, a kako njen nosilac Jene Maglai ocenjuje rezultate rada još uvek aktuelnih nosilaca lokalne vlasti, te u kom pravcu Subotica treba u budućem periodu da se kraće kada je reč o strateškim projektima razvoja, čitajte u nastavku.

Kako biste ocenili rad lokalne samouprave u prethodne četiri godine? Šta je Subotica dobila, a šta eventualno izgubila u tom periodu? Da li je bilo propuštenih prilika i šansi?

Nažalost, moram da konstatujem da su protekle četiri godine za grad Suboticu i njene građane bile godine koje su pojeli skakavci. Nije završena izgradnja Narodnog pozorišta, iako se vlast klela pre nekoliko godina da će najkasnje u proleće 2020. godine biti održane prve predstave u novoizgrađenoj zgradi. Nije realizovano ništa značajno od master plana za turistički razvoj Palića, iako im je ostavljeno sve na tacni, odavno je trebalo da završe projekat izgradnje kanalizacione mreže na Paliću, a umesto 22 kilometara kanalizacione mreže, gradi se samo 14 kilometara, 8 kilometara kanalizacije je isparilo iako su novčana sredstva bila obezbeđena za sva 22 kilometara. Prva kasarna, umesto da se valorizuje za budući fakultetski kampus, sadašnja vlast tamo želi da gradi stambeni kompleks, tako da ćemo i tu vrednu imovinu grada proćerdati da bi se napunili nečiji džepovi. Dom vojske je potpuno zapušten, četiri godine nisu smogli snage da krenu u njegovu adaptaciju i ekonomsko iskorišćavanje. 30 hektara zemljišta na lokaciji Zorke – koja je odlična za podizanje preduzetničke zone našim malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima – nije ni pipnuto. Prigradska naselja potpuno su zapuštena. Urađena je delimično zaobilaznica – Y krak, ali nadvožnjaci nisu, pa sada poljoprivrednici iz Kelebije moraju ići zaobilaznim putem od 25 kilometara da bi stigli do svojih njiva. Od kapitalnih investicija je jedino završena Sinagoga, zahvaljujući finasiranju obnove celokupnog zdanja iz Mađarske.

Mislim da je najveći propust napravljen kod Palića, što se tiče realizacije master plana, znači, investicija u oblasti turističkog razvoja, i što se tiče plana ekološkog unapređenja palićkog i ludaškog jezera. Da su iole bili sposobni, već bi bila izvršena izgradnja hotelskog kompleksa Spa – Medical, vrednost investicije između 30 do 50 miliona eura, isključivo privatnim kapitalom po raspisanom transparentnom međunarodnom tenderu, realizacijom prve faze master plana bi se stvorile potpuno nove perspektive razvoja Palića, i perpsektiva realizacije druge i treće faze master plana. Umesto toga, kada je već vreme iscurelo, doneta je odluka o izgradnji aqua parka, javnim sredstvima, čija realizacija ide kilavo da kilavije ne može, a po našim saznanjima ne postoji ni završena projektna dokumentacija. Igramo se sa nekim maketama, a projekat je idealna prilika za korupciju ozbiljnih razmera.

Za četiri godine trebalo je da realizuju i izgradnju fakultetskog kampusa tehničkih nauka na lokaciji prve kasarne, što je od strateškog značaja za grad Suboticu i celu njenu okolinu, ali su nosioci lokalne vlasti izabrale najsiroviji model  valorizacije te lokacije u vidu izgradnje stanova, što će nekima u lancu odlučivanja doneti lepe pare u privatne džepove, ali ćemo proćerdati najvredniju lokaciju grada zarad ličnih materijalnih interesa pojedinaca. Subotica je propustila ozbiljnu priliku u protekle četiri godine da realizuje strateške projekte koje bi trasirale put razvoja naše zajednice, a sada sledi teška ekonomska kriza, kada će biti mnogo teže projekte takvog kalibra kvalitetno realizovati.

Koji su ključni problemi koje Grad treba da reši kako bi kvalitet života u Subotici za sve građane i građanke bio bolji?

Postoje dva ključna problema bez čijeg rešenja ne može biti napretka. Prvo, nosioci političke moći moraju da se efikasno obračunaju sa endemskom korupcijom, hobotnicom, koja je potpuno ugušila efikasan i kvalitetan razvojni potencijal grada. Drugo jeste partijsko zapošljavanje koje je dovelo do neefikasnog i nesposobnog upravljanja javnim preduzećima i do polu-rasula u njihovom funkcionisanju. Sadašnja vladajuća garnitura nema političku snagu da se sa ove dve metastaze našeg društva obračuna, jer one svoj opstanak na vlasti crpe iz snage hobotnica koje sam napred naveo. Naravno, tu su problemi i sa slobodom medija, njihovim finasiranjem, a dešavanja u poslednje dve, tri godine upućuju na zaključak da smo uspeli doseći i nivo umreženosti kriminalaca i nosioca političke vlasti. Ovo poslednje je posebno zabrinjavajuće. Dok u Subotici bude vladala ova garnitura ljudi, napretka naše zajednice neće biti.

[lightbox thumb=”https://development.maglocistac.rs/wp-content/uploads/2020/05/18188A3A-B046-466E-9BAE-3B4822290B9B-scaled.jpeg”]

U kom pravcu, po Vama, Subotica treba da se razvija u budućem periodu? Da li, između ostalog, podržavate ideju da Subotica dobije status univerzitetskog grada?

Treba da budemo realni. Subotica ne može steći status univerzitetskog grada. Tu su karte već podeljene. Nama bi bio sasvim dovoljan i fakultetski kampus tehničkih nauka, mašinstvo, elektrotehnika, informatika i robotika, uostalom, za takvim stručnjacima i postoji najveća potreba u privrednoj zoni, pa i šire. Realizacija projekta fakultetskog kampusa tehničkih nauka u Subotici bi dala neslućene mogućnosti razvoja našem gradu i čitavoj regiji. Treba dosledno realizovati master plan za turistički razvoj Palića, izgradnju spa – medical hotelskog kompleksa kategorije četiri ili pet zvezdica, sa otvorenim i zatvorenim spa sadržajima i kvalitetnim zdravstvenim uslugama, nakon toga realizovati izgradnju kongresnog hotelskog kompleksa sa četiri zvezdice pored jedriličara i novog hotela sport sa četiri zvezdice na mestu sportskih terena i sadašnjeg oronulog hotela sport, sa novim sportskim terenima i sportskim halama. Sve to isključivo privatnim kapitalom, nakon temeljno primpremljenog i sprovedenog transparentnog međunarodnog tendera, koji treba lokalna samouprava da raspiše rukovodeći se svojim strateškim i ekonomskim intresima. Lokalna samouprava, Pokrajina i država treba da obezbede finansijska sredstva za infrastrukturalno opremanje turističke zone, za kvalitetno iskorišćavanje termalnih kapaciteta na Paliću i doslednu realizaciju projekta ekološkog unapređenja palićkog jezera. Lokalna samouprava bi trebalo da uloži ozbiljne napore da se ponovo obnovi poljoprivredna prerađivačka industrija u Subotici i njenoj okolini. Mi moramo sirovine koje proizvedemo na našim njivama preraditi i prodavati ih kao gotove ili poluprerađene proizvode. Tu bi se stvorio ogroman višak vrednosti, mnoga radna mesta, koja sada u celosti gubimo. Nažalost, sve napred navedeno ne mogu da realizuju ljudi sa kupljenim diplomama, a sada oni rukovode ovim gradom.

Da ste u naredne četiri godine u poziciji da utičete na donošenje odluka u lokalnoj samoupravi, koje investicione projekte biste odredili kao prioritetne? Navedite tri glavna.

Tri glavna strateška projekta za Suboticu: a) dosledna realizacija master plana – turistički razvoj Palića, kako sam napred precizno naveo, b) realizacija projekta izgradnje fakultetskog kampusa tehničkih nauka na lokaciji Prve kasarne, c) privođenje nameni lokacije kod Zorke za preduzetnike, mala i srednja preduzeća, isključivo našim domaćim privrednicima.

Smatram bitnim da se realizuje i decentralizacija grada Subotice, formiranje u prvom koraku tri gradske opštine, na području prigradskih mesnih zajednica i to Bajmok, Palić i Čantavir, kako bi se usporila i zaustavila potpuna devastacija prigradskh naselja. Nadalje, smatram da Subotica u sledeće četiri godine treba da dobije jednu savremenu i primerenu novu sportsku halu i primerenu novu ledenu dvoranu, i na kraju, kao veoma važan strateški projekat bi naveo izradu elaborata ekonomske opravdanosti, a zatim i projektnu dokumentaciju za prelazak gradskog i prigradskog prevoza svuda gde je to opravdano i moguće na laki šinski prevoz. Samo gradovi koji kvalitetno reše gradski i prigradski prevoz, primenjujući savremenu tehnologiju, mogu u budućnosti da računaju na napredak i razvoj.

Šta biste poručili građanima i građankama: zašto baš za Vašu izbornu listu da glasaju?

Moja poruka je jasna. Ako ste zadovoljni rezultatima rada sadašnjih nosilaca vlasti u protekle četiri godine, glasajte za njih. Ako želite korenite promene i šansu za poboljšanje kaliteta življenja u Vašem gradu, glasaćete za našu listu pod brojem 8. Od svih 9 proglašenih lista za lokalne izbore, samo naša odbornička lista grupe građana „Pokreta građanske Subotice“ ima kapaciteta da iznese dubinske političke promene koje čine temelje i pretpostavke za razvoj naše zajednice. Sve ostale odborničke liste imaju kapaciteta da deluju samo po uhodanom šablonu, koji se u proteklih 30 godina pokazao kao neuspešan. Svima kažem jednu jednostavnu rečenicu – pogledajte u Vaše novčanike i biće svima jasno kako da glasaju. Nosioce javnih fukcija plaćaju građani, ako nema rezultata u poboljšanju kvaliteta života za naše sugrađane ili su rezultati veoma mršavi, narod treba da pokaže crveni karton nosiocaima javnih fukcija. Mi smo građanska opcija, ne nacionalna, i biće veoma interesantno u kom pravcu će se građani većinski opredeljivati na predstojećim izborima. Prema nacionalnoj opciji – čiji reprezenti su SVM, SRS, SBB, SNS, DSHV, HDF, ili građansku.  Smatramo da budućnost Subotice nije  podela po nacionalnim torovima, stalna borba za prevlast po nacionalnim frontovima, nego zajednički rad pripadnika svih nacionalnosti na boljitku svoje zajednice, ostavljajući iza sebe nacionalne i nacionalističke šablone koje su kreirale politički milje u Subotici u poslednjih 30 godina, sa razornim posledicama po našu zajednicu.

(Magločistač)

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.