NAKON GLOBALNOG PRIMIRJA SRBIJE I HRVATSKE, NASTAVLJEN LOKALNI RAT BUNJEVACA I HRVATA: BAJIĆEVO ODLUČNO „ALI“!

NAKON GLOBALNOG PRIMIRJA SRBIJE I HRVATSKE, NASTAVLJEN LOKALNI RAT BUNJEVACA I HRVATA: BAJIĆEVO ODLUČNO „ALI“!

Pronađite racionalne razlike, izvor: kupres-kultura.org

21.06.2016

Kategorija: Politika

Iako na sastanku predsednice Hrvatske i premijera Srbije nije bilo reči o Bunjevcima, predsednik SBB-a to izneo kao ključni dokaz njihove autohtonosti, istovremeno zamerajući predsedniku DSHV-a na licemerju na što mu je Žigmanov odgovorio da je zbog nerazumevanja konteksta Bajić potkopao temeljnu nameru potpisane Deklaracije

 

Mirko Bajić, izvor: sbb.org.rs

Mirko Bajić, izvor: sbb.org.rs

Povodom jučerašnjeg sastanka preds(j)ednice Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović i nekoga (t)ko je obavljao i (t)ko će obavljati dužnost premijera Srbije Aleksandra Vučića, ničim ili nečim izazvan (može i obratnim redosledom, zbog „ikavizacije“, odnosno „ekavizacije“) javnosti se saopštenjem obratio predsednik Saveza bačkih Bunjevaca (SBB) Mirko Bajić rečima kako je Deklaracija o unapr(j)eđenju odnosa Srbije i Hrvatske „dokaz ispravnosti politike koju vodi Aleksandar Vučić i Srpska Napredna Stranka“ (s velikim „N“ i „S“ u sredini i na kraju!).

Činjenicu da se tekst Deklaracije vezuje za bilateralni sporazum Srbije i Hrvatske iz 2004. (o međusobnoj zaštiti manjina, prim. a.), te za Okvirnu konvenciju Saveta Evrope iz 1994. Bajić u uvodu saopštenja iznosi kao krunski zaključak kako se na temelju tih dokumenata „otklanja(ju) sve insisnuacije i prava Bunjevcima na autohtonost“.

„Na osnovu ovih dokumenata ne postoji ni jedan osnov da se Bunjevcima osporava pravo na lično izjašnjenje o svojoj nacionalnoj pripadnosti i mi očekujemo da se to u buduće poštuje“, zaključuje u uvodu saopštenja predsednik SBB-a.

Hrabar zaključak i nemerljiv doprinos konstruktivnoj raspravi o odnosima Srbije i Hrvatske, odnosno o položaju dve nacionalne manjine u dve države (u kojem o Bunjevcima nije bilo „riči“ ni s jedne ni s druge strane) Bajić daje i u razradi svog saopštenja iskrenim pozdravom nastojanjima da se hrvatskoj manjini pomogne, naročito u oblasti informisanja i kulture, istovremeno ukazujući organima na svim nivoima države kako je potrebno da se na isti način odnose i prema svim ostalim nacionalnim manjinama.

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

„Treba obezbediti sredstva za ‘Hrvatsku riječ’,  ali na istim principima treba obezbediti sredstva  i za ‘Mađar soo’, ‘Het nap’, ‘Libertatea’, ‘Ruske slovo’, ‘Bunjevače novine’… , odnosno pisane medije svih nacionanih manjina. Drugim rečima, Republika Srbija, na svim nivoima vlasti,  mora voditi ujednačenu politiku prema ostvarivanju prava svih nacionalnih manjina, pri čemu ne može posebno izdvajati ili favorizovati bilo koju nacionalnu manjinu, pa ni hrvatsku“, zaključuje Bajić u razradi svog teksta.

Iako možda iznenađujući, zaključak saopštenja je takođe logičan ako se u obzir uzme nelogičnost c(ij)elog konteksta da u razgovorima preds(j)ednice i premijera o odnosu Srbije i Hrvatske i dv(ij)e nacionalne manjine u dv(ij)e države o Bunjevcima nije bilo „ni riči“:

„Istovremeno, ukazujemo na licemeran stav Tomislava Žigmanova predsednika DSHV, koji je stao iza leđa Aleksandra Vučića sa zahtevima za rešavanje problema hrvatske manjine, a na izborima je išao protiv politike koju vodi Srpska napredna stranka, napadajući tu politiku na naj vulgarniji način. Treba pitati Tomislava Žigmanova zašto nije probleme hrvatske manjine rešavao sa svojim prijateljima, Borisom Tadićem, Bojanom Pajtićem i Demokratskom strankom, dok je sa njima više od decenije bio zajedno u vlasti,  a sa kojima je i danas u političkom zagrljaju.“

Odgovarajući mu, prvo preko službenih fb stranica stranke, a zatim i priopćenjem, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov istakao je kako se „jedan od najopskurnijih likova subotičke političke scene“ ko zna koji put obratio javnosti bez ikakvog ozbiljnijeg razloga, ne bi li pritom izneo ne samo negativne nego i neutemeljene stavove.

Izvor: youtube.com

Izvor: youtube.com

Navodeći kako je Bajić „poslovično neinformiran“ i bez znanja o onome o čemu je na sastanku bilo r(ij)eči Žigmanov u tekstu kaže kako Vučić nije govorio o „nekakvom favoriziranju informiranja Hrvata u Vojvodini“ kao niti o tome da će druge nacionalne zajednice biti uskraćene za isto.

Žigmanov se osvrnuo i na Bajićev zaključak o Žigmanovu:

„Istodobno optuživati mene da sam kao predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini ‘stao iza leđa Aleksandru Vučiću’ (sic!) te da je DSHV ‘išao protiv politike koju vodi Srpska napredna stranka, napadajući tu politiku na naj vulgarniji način’ (upravo tako!), vjerojatno spada u sam vrh antologije političke gluposti i zlonamjernosti. DSHV je posve racionalno i razložno izabrao one političke snage za zajednički izlazak na izbore, uz svijest o svim rizicima koji taj izbor sa sobom nosi, o čemu je javnost uredno informirao.“

U zaključku do sada iznesenih zaključaka preds(j)ednik DSHV-a je rekao kako je susret predstavnika Hrvata u Srbiji s Vučićem upriličen kao s budućim premijerom Srbije, a ne kao s preds(j)ednikom SNS-a, te da, ukoliko to Bajić nije shvatio, DSHV iskazuje ne samo žaljenje nego i zabrinutost, jer je „svojim nemuštim priopćenjem i neosnovanim napadom na političku stranku hrvatske zajednice u Vojvodini“ zapravo „potkopao temeljnu namjeru netom potpisane Deklaracije“.

 

Za „Magločistač“ priredio: Zlatko Romić

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.