„MAGLOČISTAČEVA“ ANKETA O OČEKIVANJIMA NAKON IZBORA: KAD NADA IZGUBI VERU

„MAGLOČISTAČEVA“ ANKETA O OČEKIVANJIMA NAKON IZBORA: KAD NADA IZGUBI VERU

Objavio: Magločistač

24.04.2016

Kategorija: Politika

Većina anketiranih tvrdi da je na izbore izašla, jer očekuje promene – u koje ne veruje da se mogu dogoditi

Iako žele promene, u njih uglavnom ne veruju.

Ovako bi se u najkraćem mogli sažeti odgovori Subotičana na pitanje šta očekuju od izbora. Naravno, ovo se odnosi na one koji su izašli na izbore, a jedan od njih je i Attila Csanádi koji kaže kako građani ne vide ko bi nužne promene u društvu mogao i ostvariti, jer ima mnoštvo kontradiktornih informacija o tome.

„Ne verujem svakome, a ni oni kojima verujem nisam siguran da ih mogu ostvariti. Jednostavno, garancije za to nema, jer je politika kurva“, kaže Csanádi, dodajući kako ne veruje ni da njegov glas može bilo šta promenti osim da „postane deo statistike“.

Chnage-Next-exitZa razliku od Csanádija, veći broj anketiranih nije se želeo predstaviti imenom i prezimenom. Tako jedan tridesettrogodišnjak kaže kako (i dalje) veruje da njegov glas može uticati na promene koje su, kako navodi, nužne, jer je „sve loše“, od stanja u državi do spoljne politike. Trinaest godina mlađi od njega Subotičanin na izbore izlazi jer je, kako kaže, na fakultetu čuo da se nešto „mulja“ sa glasovima, te je odlučio da svoje pravo iskoristi on, a ne neko umesto njega.

Ivica Šindrić, koji godinu dana živi u Austriji, i pored toga što ni on njegova majka nisu dobili poziv, kaže da će sigurno otići na glasanje – i poništiti listić.

„Glasaću za sve stranke, jer se ljudi svađaju oko politike, a političari ih na kraju iznevere i uz večeru se dogovore“, kaže Šindrić.

On ističe kako se, dok je radio u „Voj-putu“, nekako uvek događalo da je bilo više posla u vreme predizborne kampanje nego inače. Primera radi, on kaže kako je pre nekoliko godina bio prisutan kada se radio ulaz u kuću Gojka Radića na Paliću. Pretpostavljao je tada da će na jagnjetinu doći sam vrh Srpske napredne stranke: Tomislav Nikolić i(li) Aleksandar Vučić. Umesto njih, kaže Šindrić, pojavili su se predstavnici Demokratske stranke. Koja je tada bila na vlasti.

S obzirom na to da izbore doživljava kao svoju dužnost, i Joso Balažević je, naravno, izašao na izbore. Iako priznaje da ne zna kako se to može izvesti, on ipak nakon izbora očekuje promene. Kakve? Pa, veću zaposlenost i da ne bude više lopova. Da li u vezi s većom zaposlenošću ili lopovima, on trenutak kasnije spominje prezimena Kostić, Matijević

Balažević je, inače, vozač, pa najveći deo vremena provede na putevima Evrope. U Subotici, kaže, ni ne zna ljude koji su se našli na listama, ali zna šta bi takođe voleo da se promeni. Pre svega, on tu podrazumeva kulturu življenja, stanovanja, higijene, obrazovanje…

future-next-exit-featured„Sve to je na daleko višem nivou u mnogim državama kroz koje prolazim. Jednostavno, i svest građana je viša: mnogo je manje bezobrazluka u saobraćaju, građani se često sami brinu o urednosti svog okruženja, a njihova ‘Čistoća’ je tamo samo da odnosi kontejner. Na žalost, ništa od toga ne vidim kod nas. Zbog toga i ne mogu verovati našim političarima, jer nema mladih, obrazovanih i novih ljudi. Takvima su krila sasečena“, kaže Balažević.

Ističući da je iz Subotice zbog situacije u državi otišlo 30.000 ljudi, on kaže da mu je najviše žao mladih. Nemaju posla, a i ako ga dobiju, od njega ne mogu pristojno živeti. A posla bi, kaže, moglo biti toliko: urediti Palić, završiti Pozorište, bazen u Dudovoj šumi…

Ono što je rekla naša devetnaestogodišnja sugrađanka govori u prilog da se na izbore obavezno trebalo izaći. Pre svega ona navodi veliku nezaposlenost i da u državi ništa ne funkcioniše, te da je zbog toga potrebno menjati vlast. Ipak, rekla nam je da na izbore neće izaći. Baš kao i godinu dana mlađi momak od nje koji je lakonski odgovorio da ga izbori ne zanimaju.

Malo više od tri puta stariji od njega, naš pedesetsedmogodišnji sugrađanin kaže kako obavezno izlazi na izbore, jer se nada boljem životu, s obzirom na to da ovaj do sada i „nije bio baš i neki“.

Na osnovu odgovora koje smo u ovoj anketi dobili, većina sugrađana izbore doživljava kao Novu godinu: nada se boljem, misleći da se promene događaju novim kalendarom. Međutim, ovima za koje glasaju, ne veruju, a drugih u ponudi nisu imali.

 

 

(Magločistač)

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.