KATINA NEDILJA: ZASLUŽNI VAROŠČANI

KATINA NEDILJA: ZASLUŽNI VAROŠČANI

Foto: Magločistač

29.08.2015

Kategorija: Politika

Svake Božje godine se oko tog pitanja diže nika larma i uvik je kogod takim uvriđen da svrši u “Dnevniku” u 5 na vojvođanskoj televiziji

Znate, dico, baćo i ja uopšte ne moramo gledat televizor, slušat radio, el čitat “Subačke” i kake druge novine da bi znali šta se u varoši dešava. U našem sokaku, a i u onom popriko, ima zdravo puno znameniti ljudi, i svi su oni u kakim različitim partijama. Oš u Rvatima, nji ima ponajvećma, oš u Bunjevcima, el kod Članka jel demokrata. Najmanje ima Gojkovi, njegovi se većma onamo nuz groblje naselili. I to od prija koji dvadesetak godina i manje. Takoreć od skoro.

Pedig, nuz take komšije mi sve med prvima saznamo, čak i prija novinara. A najobavištenija od svi nji je snaš Klara. Ta kako i ne bi bila, kažem ja baći, kad iđe u dućan ne jedared, ne dvared, već triput na dan. Uvik štogod ko zaboravi, pa se mora vraćat. A taj njen put do dućana i natrag traje, dico, borame dobri podrug sata, iako joj dućan oma iza ćoše. Dok se izdivani s ovim pa s onim, jeto ti već podne.

Tako je i mene saletila, baš prija koji dan, da mi ispripovida najnovija zbivanja pod grackim tornjom. “Opet štogod škripi u koaliciji”, kaže, al sva se vrpolji. “Nisu se uspili dogovorit kome će dodilit niko priznanje za 1. sektember, Dan varoši. Čak su niki raniji dobitnici diploma pritili da će tu artiju vratit natrag ako se u njev častan red umišaje najfriškiji kandidati, jel njim tamo ni po čem nije misto!” E, mož mislit visti. Svake Božje godine se oko tog pitanja diže nika larma i uvik je kogod takim uvriđen da svrši u “Dnevniku” u 5 na vojvođanskoj televiziji.

Palamudili su na tu temu i vijećnici u Skupštini. Oko kandidata se nisu mogli svađat jel to ko je koga pridlago nisu ni metnili na dnevni red, al su zato divanili o Pravilniku po kom se ta zvanja dile. I svi su se složili da Pravilnik ne valja, da triba opravit kaki nov, premda su isti već prija koji misec minjali, a i onda su znali da i to što minjaje nije dosta i neće dobrim svršit!

Glavni problem u čitavoj toj pripovitki je pritirano uplitanje partaja u izbor počasni i zaslužni varoščana. Još kad se sve to izmiša s nacijom i virom, pa članovima Komisije koji svi baš i nisu upućeni u vrunska dostignuća kulture i nauke, jel njim je glavno cirkalo jel kogod bio u “Zvizdama Granda” jel “Zvizdama Pinka”, jeto ti komendije od Dana varoši. Sve je to na koncu sažmo Bajić Mirko kad se dovatio govornice, pa kazo da u toj Komisiji triba da side ljudi koji nisu ni u kakoj partaji i sve će bit u redu.

E baš sam se slatko nasmijala! Taki niki ljudi, to moraje bit u Subatici samo kaki izvanzemaljci! A dovoljno bi bilo da se naši vićnici i njevi partijske gazde ne mišaju u pridloge i u izbor kandidata. Ta jel to tako zdravo teško, dico moja?

Kažem ja baći, sve čeg se te partaje dovate oma je osuđeno na propast. Al takim se ne da našim političarima da se u sve mišaje. Jeno, metnili na čelo košarkaša baš niku vićnicu koja se u sve razumi: i u turizam, i u fodbol, i u probleme mladi, i u boks, i u poljoprivredu. Njoj svedno di je: ako ne mož ovo, mož ono. Samo daj.

Pedig, lopta je okrugla i vamo i tamo, šta više triba znat! A kad jedared dođe na dnevni red Skupštine i stanje športa u našoj varoši, minjaćemo pravilnike i stručne ljude tražit med izvanzemaljcima.

Budite pozdravljeni,

Vaša Kata

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.