KATINA NEDILJA: VOKŠOVANJE ZA POKOJ DUŠE

KATINA NEDILJA: VOKŠOVANJE ZA POKOJ DUŠE

Izvor: belami.rs

25.07.2015

Kategorija: Politika

Snaš Klaru su zato obašli svi: i Gojkovi, i bać Pištini, i naši brez crte i naši s crtom, i Člankovi, i Ivicini što su se poprcali, pa nike grupe građana i stranke kojima ime ne mož popamtit. Kad sabereš, oduzmeš, podiliš i pomnožiš, snaš Klara se baš naradila za izbore. Ta tribalo je svima njima otvorit kapiju, kazat štogod lipo, potpisat se di triba, kazat šta triba, primit niku propagandu i na kraju još i zatvorit kapiju.

 
Jedva smo, čeljadi moja, baćo i ja priživili prošlu nedilju. Bilo je tako zdravo vrućina da se i naša kera, koju nikako čovik ne mož opasuljit da ne laje ko nesvit, manila svog posla. Opružila se koliko je dugačka pa dakti, a kraj nje pod orom isto tako dakće baćo ko da se od tila rastaje. Bože me oprosti, pomislila sam bacit će kašiku, tako mu nije bilo dobro. I već sam vidila sebe kako zakuvavam fanke za virestaš, al ne da se baćo! Osto živ.

On jeste, a ovi što su nas obalazili za te nike izbore za mesne zajednice borame – jedva. Sve nji je matori jarac najurio i prija neg su zakoracili u avliju. Nije mu bilo mrsko po toj vrućini danima visit kraj kapije, pa čim ugleda kake ljude da iđu od vrata do vrata, drekne „Jevo i, Kate!“. Ondak i tako zdravo gadno pogleda da se ovi oma okrenu natrag.

Bilo mi i i žao. Lipo sam ga molila, pušti ljude da se izdivanimo, vrimena na pritek bar imamo. Al baćo ni da čuje, bisan na cio svit. Morala sam na kraju na tarabu pored table „Pazi, ker grize!“ metnit i cidulju „Pazi, baćo grize!“. Ako možete virovat, dico, nismo dobili nijedan papir u sanduče, tako dobro je čuvo kuću. Kazala sam mu: „Pored tebe, mi drugog kera ne moramo ranit“.

Snaš Klaru su zato obašli svi. Ne jedared, ne dvared, već triput. I Gojkovi, i bać Pištini, i naši brez crte i naši s crtom, i Člankovi, i Ivicini što su se poprcali, pa nike grupe građana i stranke kojima ime ne mož popamtit. Kad sabereš, oduzmeš, podiliš i pomnožiš, snaš Klara se baš naradila za izbore. Ta tribalo je svima njima otvorit kapiju, kazat štogod lipo, potpisat se di triba, kazat šta triba, primit niku propagandu i na kraju još i zatvorit kapiju. Kaže, taki ti je Kate god demokracije – ko da su vašange!

A baš je snaš Klara našla pravu rič. Samo, ovi svečari nisu bili nimalo veseli. Natrčim ja tako na sokaku na nji dvoje, pa i lipo pitam jel oni baš moraje po ovoj kanikuli ić u tu njevu kampanju. A oni će meni, moraje, jel imaje ugovor o radu u nikoj javnoj kući samo do 1. kolovoza. I ako žele sačuvat poso, tribaje ispunit kake kvote, nalte, čeljad izvuć na vokšovanje. Borame, dico, u nedilju, 19. srpnja, trpali su u nika bisna kola koga god su stigli, pa i onog antiprotivnog komšiju koji ni s kim u šoru ne divani nisu zaobašli.

To su vam, dico, bili Gojkovi. A možda i nisu baš, baš Gojkovi, jel je s Gojkom ruku pod ruku išo na te izbore onaj lucprda Vulin, pa penzioneri, pa nika Nova i nika Jedinstvena Srbija, pa Bajićev SPO, a na kraju se zalipio za Gojka ko čičak i glavni čovik u republičkoj Vladi Ivanišević dr. Nenad. Ako sam dobro vidila na nikoj banderi na koju su nalipili njeve letke, slogan njim je bio: „Vlažno je!“ Uopšte ne znam šta su so tim tili kazat, al neće bit prvi put da ja nji ništa ne razumim.

E, a susrila sam ja i Člankove. Nji dva momka u zrilim godinama, dile nike novine „Slobodna Vojvodina“. Jalte, od koga oslobađate vi Vojvodinu, morala sam i priupitat. „Od fašista, snaš Kate, fašista“, oni će meni. „El od ovi što njim je vlažno, el od oni što meću niki drot na madžarskoj granici“? Nisu smili naglas kazat, al smo se razumili. Ti ligaši, oni, dico, nikad ne znaje s kim bi, al zato uvik dobro znaje s kim nikako ne bi.

Onda je došla i ta nedilja kad o politiki nije smilo bit divana priko televizora, na radiju, u novini, jel, ko na priliku, skupštini na šoru. Baćo i ja ruku pod ruku, ajd u crkvu na misu, da vidimo malo našeg svita i usput ispovidimo šta smo zgrišili od poslidnje ispovidi. Sve je bilo kako Bog zapovida, i taman kad sam pomislila da je popo svršio svoju propovid za taj dan, kad posli „Amen“, on će nama „Ajd sad svi u škulu, glasujte za naše!“.

Jedva sam ja obuzdala onog kera u baći. Počo je nabrajat i meni i popi sve po redu, ni do svete vode nismo stigli. On, znate, zdravo ne voli političare, još manje popove, a kad se popovi počmu mišat u politiku, onda Kata popije svu štirku. Da je radila ispovidaonica, mogo se posli mise još jedared ispovidit.

Od crkve do škule je trajala naša poslidnja polusatna debata: el triba el ne triba uopšte vokšovat, pa, ako triba, za koga, i najvažnije – ko su naši? Ne znam, čeljadi, šta je on na onom glasačkom listiću do kraja žvrljo, al ga zdravo dugo nije bilo. Mora bit da je opet naškrabo kakog bubuša, tako zdravo pametan.

Zato, kad su digod oko ponoći kazli rezultate, baćo zamalo nije zdoknio, po drugi put. Jeto ti na, bili listića. I nije mi bilo teško da mu u gluvo doba noći zakuvam fanke. Za pokoj duše, baćine el naši varoščana. Svedno je.

Opac: vlažno je!

Budite pozdravljeni,

Vaša Kata

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.