KATINA NEDILJA: DI JE ZAPELO, JENCIKA?

KATINA NEDILJA: DI JE ZAPELO, JENCIKA?

Foto: Magločistač

03.10.2015

Kategorija: Politika

Jeto, baš prija koji dan izađe u javnost naš polgarmešter Jencika s divanom kako od nastavka gradnje Pozorišta neće bit ništa, a i ti novci koji su ocigurani od Pokrajine i Republike, morat će se vratit natrag. Ta di je zapelo?

Čitam, dico, u nikoj pametnoj novini kako narod u Češkoj ima jedan dobar adet. Oni, kad njim se zdravo ne sviđa kako njevi političari vode javne poslove, lipo ove keče kroz pendžer i tako uprazne misto novima. A tim novima, bar za niko vrime, na pamet ne padne da se sigraje s narodnim povirenjem, makar je i njeva istorija pokazala da se svi vrimenom u stocu na koji su zasili – pokvare. Zato se to kečanje kroz pendžer češki političara nije trevilo samo jedared, već više puti.

Pedig, mogli bi i mi štogod naučit od ti Čeha. Al ne. Nas kad kogod zajaše, mi trpimo i ćutimo ko prave rage. Znate, dico, ima tu u poslidnje vrime tušta stvari koje su se izdešavale i u našoj državi i u našoj varoši. Puno tako niki pitanja na koje bi ja baš volila čut prave odgovore, al el nema ko ta pitanja postavit, el niko ne misli o tom bilo šta divanit.

Javni nastupi naši političara tako su se sveli na međusobna prozivanja i optuživanja za vrlo ozbiljne stvari, brez da je bar jedared pripovitka o tom ko krade, ko laže, ko namišća poslove svojoj familiji, prisluškiva onog drugog, el sabotira trećeg dobila bilo kaki smislen svršetak za jednu pravnu državu.

Jeto, baš prija koji dan izađe u javnost naš polgarmešter Jencika s divanom kako od nastavka gradnje varoškog pozorišta neće bit ništa. I ti novci koji su ocigurani od Pokrajine i Republike, morat će se vratit natrag. Ta di je zapelo? Kaže Jencika nama, pozadina je politička, a vitar duše iz Beograda. Kogod štogod koči, jeto, on još uvik istraživa pravu pozadinu stvari, nema potpune informacije, al kad nji bude imo, obavistit će nas.

Onda, nikako ni u drugoj pripovitki da se utvrdi na čijoj strani je istina. Već koju nedilju za redom prvi čovik javne kuće „Suboticatrans“ proziva prvog čovika varoši da mu je ovaj dužan silni niki novaca čerez tog što bresplatno privozi naše stare i dicu po subatičkom ataru. Jencika uporno tvrdi da to nikako nije tačno, te da je taj direktor zdravo nekorektan kad s takim optužbama izleće u javnost. To je čovik van sistema! Baš tako je kazo polgarmešter.

Vamo, na državnom nivou, iz dana u dan otvara se kaka afera. Najnovija je ta da onog sirotog Pajtić Bojana kogod prisluškiva. Čovik koji sve zna i sve probleme rešava, vištac Vučić, baš tim slučajom se nije bavio, kaže, institucije sistema rade svoj poso. Na take optužbe, njegov najvirniji sledbenik, umisto da po funkciji ministra policije riši ovu najnoviju enigmu, odgovara kontraoptužbom i kontrapitanjem: a ko je prisluškivo Vučića od 2008. do 2012?

Kogod se tokom protekle nedilje opet sitio i da postavi pitanje o sumnjivim poslovima ministra vojnog, nikog Gašića. On, dico, izgleda baš namišća na stranu svoje familije, al institucije sistema se tim rabotama ne bave. Nije njim interesantno ni od kaki novaca pricidnik države gradi niku bogomolju u rodnom mistu Bajčetini. Ni kake poklone kupuje pricidnikov sin za račun varoši Kragujevca. Ni poslovanje fondacije pricidnikove žene, ni baš lipa a skupa ruva koja pricidnikova žena nosa po bilom svitu. Pak za ruva, al otkaleg novci?

I šta sad, čeljadi, običan svit triba mislit? Puna kotarica pitanja brez odgovora. A ja baš jedva čekam, jeto, odgovor na to jedno: di je zapelo s pozorištom, Jencika? Ta nije valda u Beogradu! Cila varoška skupština primandurena da bi bila upodobljena onoj u glavnoj varoši, da nigdi ne škripi, kad jeto ti sad: triba se polgarmešter bavit istražnim radnjama umisto institucija sistema.

E, Jencika, Jencika, el ti niko nije kazo: di škripi, triba podmazat! To je naš adet za izvoz, kad već nismo ko Česi, pa da probleme rišavamo na drugojačiji način, dok institucije sistema ne prorade. Ako ikad prorade.

 

Budite pozdravljeni,

Vaša Kata

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.