GABOR BODIŠ: STVARANJE MAGLE U IZVEDBI SVM-A

GABOR BODIŠ: STVARANJE MAGLE U IZVEDBI SVM-A

Izvor: kormany.hu

01.06.2015

Kategorija: Politika

Pitanje slušaoca: „Da li se drug Majakovski ubio i koje su mu bile poslednje reči“? Odgovor Radio Jerevana: „Jeste, ubio se. A poslednje reči su mu bile: ’Drugovi, ne pucajte’”!

 

Za vreme nedavnog kongresa Saveza vojvođanskih Mađara, ponovo izabrani novi/stari predsednik stranke Ištvan Pastor je deklarisao otvaranje dijaloga. Valjda sa neistomišljenicima. Jer sa svojima ne treba da dijalogiše. Dovoljno je da im naredi.

Zgode i nezgode propopo Hitlera

Izvor: youtube.com

Građani su ljuti što nudimo milione onima koji već imaju dovoljno. Izvor: youtube.com

Ali ovo nenadano „otvaranje“ vrha stranke, koja ima ogromnu većinu u tzv. mađarskom manjinskom parlamentu (Mađarski nacionalni savet), može se shvatiti kao odraz nesigurnosti, nakon pobune u svojim redovima. Neki stariji kadrovi SVM-a, među njima i nekoliko osnivača stranke, tražili su smenu sive emninencije SVM-a i Nacionalnog saveta Ildiko Lovaš, koja je, usput i životna saputnica predsednika Pastora. Dobili su šta su tražili i Ildiko je dala ostavku na sve funkcije u Savetu i nije izabrana ni u Predsedništvo stranke. Inače, dilema: ostavka ili smena me uvek podseća na stari vic iz zbirke Radio Jerevana. Pitanje slušaoca: „Da li se drug Majakovski ubio i koje su mu bile poslednje reči“? Odgovor Radio Jerevana: „Jeste, ubio se. A poslednje reči su mu bile: ’Drugovi, ne pucajte’”!

No, ostavimo stara staljinistička vremena. Elem, Ildiko napušta (?) javnu scenu, a predsednik stranke nudi pomirljivije tonove. Da se ipak radi samo o smirivanju tenzija i mangupa u sopstvenim redovima, dokazuje činjenica da je iz tog dijaloga isključio fejsbuk grupu „Druga javnost“ (Második nyilvánosság), optužujući ih da su na internet plasirali scene iz filma o poslednjim danima Hitlera i titlovali ih aktuelnim rečenicama iz života vojvođanskih Mađara (tako je Hitlera „glumio” Pastor, a u berlinskom bunkeru tada prisutne generale prvaci SVM-a). To je poznata metoda memova, i u Mađarskoj već je skoro svaki političar tako „glumio” Hitlera: i premijer Orban, i bivši mu kolega Đurčanj, i nekedašnji opozicijski lider Bajnai. Do sada niko nije reagovao na ove nestašluke, ali Pastoru je to poslužilo da u oštrom saopštenju (ton iz nezaboravljenih informbirovskih vremena) otkaže nepostojeći dijalog sa grupom Második nyilvánosság. Priča je još grotesknija, jer su ovi potonji, takođe saopštenjem demantovali svaku svoju povezanost sa Hitler/Pastor epizodom.

VMSZ Kft.

Istovremeno se odvija jedna još nezgodnija afera. Naime, jedan internetski portal iz Mađarske, blizak tamošnjoj krajnjoj desnici, objavio je spisak preduzeća vojvođanskih Mađara koja će dobiti veoma povoljan kredit od Orbanove vlade. Radi se o 37-38 miliona evra. Prvo mesto na top listi po količini obećanih (već i dobijenih?) sredstava ima familija Bunford (otac i sin). Mada je Pastor, koji je posredno priznao autentičnost spiska, demantovao da je prilikom sastavljanja spiska partijska pripadnost bila faktor odlučivanja, teško se ne nasmejati takvoj tvrdnji. Naime, Bunford stariji je član predsedništva SVM-a (i pride još i predsednik subotičkog ogranka iste te stranke). Pošto se radi o novcu poreskih obveznika u Mađarskoj, jedan opozicioni poslanik u parlamentu u Budimpešti zahtevao je da se Pastor i predstavnici Orbanove vlade pojave pred nadležnom komisijom i pojasne stvar. Malo morgen, kako bi rekli klasici sa ovih podnebalja.

I dok je sve brujalo oko spiska budućih/sadašnjih tajkuna Saveza vojvođanskih Mađara, hitno su se sastali pravi šef, Pastor i njegova produžena ruka u neubedljivoj ulozi predsednika Nacionalnog saveta Jene Hajnal. Proglasili su neophodnost konsultacija sa poštenom inteligencijom. Poslali su oko 150 poziva i, koliko je poznato, svoje učešče u ovom nedefinisanom obliku čavrljanja imenom i prezimenom odbili su pozorišni kritičar Laslo Gerold, glumica Natalija Vicei i filmski režiser Sabolč Tolnai. Oko Gerolda (koji je jedan od nejžešćih kritičara SVM-a u oblasti kulture) su pokušali izvesti trik takođe iz već pomenutih informbirovskih vremena: kada je on javno napisao da neće da prisustvuje „konsultaciji“ i to i obrazložio, već pomenuti Hajnal, u ulozi predsednika saveta, na partijskoj televiziji (Pannon TV) izjavio je da Gerolda uopšte nisu ni pozvali! A čovek je dobio pismo adresirano na njegovo ime i na njegovu adresu. Posle su iz šešira izvukli njegovog sina Akoša (koji nije Laslo i ne stanuje kod oca, ali radi na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu), ali i on je odbio učešče u ovoj raboti.

I trik je, bar privremeno, uspeo. Niko više ne priča o suštini: o lovi iz Budimpešte, kako je podeljena i ko je odlučio o srećnim dobitnicima. Poštena inteligencija je otišla da se konsultuje.

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.