GABOR BODIŠ: „ANTIZIDAŠKE” DEMONSTRACIJE U BUDIMPEŠTI – ŽIČANA OGRADA NA KOŠUTOVOM TRGU

GABOR BODIŠ: „ANTIZIDAŠKE” DEMONSTRACIJE U BUDIMPEŠTI – ŽIČANA OGRADA NA KOŠUTOVOM TRGU

Fotó: Bódis Gábor

16.07.2015

Kategorija: Politika

Demonstrante na Trgu Košut dočekala je improvizovana ograda, koju su oni sa zadovoljstvom presekli

 

 

Fotó: Bódis Gábor

Fotó: Bódis Gábor

Ovoga puta u dužini od samo nekoliko metara i ne viša od dva metra. Ovu su improvizovanu ogradu simbolično „presekli“ demonstranti u Budimpešti, koji su se u utorak predveče okupili na trgu ispred Bazilike (najveća crkva u glavnom gradu Mađarske, novijim generacijama poznata i po tome što je Madona u ulozi Evite tu pevala čuvenu pesmu „Don’t Cry for Me, Argentina“).

Atmosfera kul, uglavnom mladi i poneki stariji iz redova urbane inteligencije (za vlast nepodobna). Nekoliko stotina antizidaša, među kojima i Vojvođani. Neki od njih nose transparent koji na nekoliko jezika proglašava smrt kapitalizma. Valjda onda neće biti zidova (možda su berlinski gradili kapitalisti?).

Posle pola sata rege muzike jedini govornik na ovom mestu je Edit Đantar – koja je predstavljala nevladine organizacije iz Vojvodine: Centar građanskih vrednosti iz Subotice, fejsbuk grupu Második nyilvánosság („Druga javnost“), udruženja građana „Nasmeši se Subotici“ i „Authentic Vojvodina“, te Teoretsko-političku grupu „Kolektiv Gerusija“.

Fotó: Bódis Gábor

Fotó: Bódis Gábor

„Mi, koji smo doživeli posledice raspada Jugoslavije naslućujemo kakve strahote preživljavaju oni koji su, osim siromaštvom, pogođeni i ratovima“, rekla je Đantar i dodala: „Za nas Vojvođane, Mađare, Srbe, Rome, Slovake, Rumune, Rusine, Bunjevce, Crnogorce, Makedonce, Ukrajince i ostale nacionalnosti raznolikost kultura nije kletva, nego je datost koja se podrazumeva.“

Poruka vojvođanskih aktivista sadržavala je i kritiku političara:

„Ne možemo dugo zaboraviti ni to da su srpski i mađarski premijer, kao i vodeći mađarski političari iz Vojvodine u mirnoj slozi aminovali podizanje zida“.

Sa sloganom „Niko nije rođen da bude ilegalac!“ i uz ritmični zvuk bubnjeva demonstranti su krenuli u šetnju do obližnjeg Trga Košut, ispred zgrade Parlamenta. Inače, ni Lajoš Košut (vođa revolucije iz 1848. godine, posle emigrant u Turskoj i SAD) nije zaboravljen – na jednom transparentu je pisalo: „Košut je terorista?“. Autor natpisa aludira na emigrantski status Košuta i na propagandističku poruku mađarskih vlasti da se među migrantima možda kriju teroristi. Ekipa premijera Viktora Orbana već širi i sumnju da migranti možda krijumčare i oružje.

Demonstrante na Trgu Košut dočekala je improvizovana ograda, koju su oni sa zadovoljstvom presekli.

Istovremeno, na mađarsko-srpskoj granici već se gradi „probni“ zid (grade ga vojnici i osuđenici). Ali, ništa od planirane visine. Probni zid (ma šta to značilo) neće biti od 4 i po metra, nego samo tri. Pa čak i Bugari imaju viši!

Olako obećana visina.

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.