DVA OBRAČUNA NA SEDNICI SKUPŠTINE GRADA SUBOTICE: JASNO KO RAČUN

DVA OBRAČUNA NA SEDNICI SKUPŠTINE GRADA SUBOTICE: JASNO KO RAČUN

Izvor: svejefizika.wordpress.com

25.02.2016

Kategorija: Politika

Dok se direktor „Toplane“ trudio objasniti kako je teško objasniti račune za grejanje, uskraćivanjem podrške poslovanju „Palić – Ludoša“ SVM pokazao MP-u koga voli SNS

Ah, ti računi! Kako ponekad znaju komplikovati život onima koji ih šalju potrošačima.

Izvor: subotickenovine.rs

Izvor: subotickenovine.rs

Eto, na primer, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Subotička toplana“ Dervo Ahmetović uzalud je na današnjoj sednici Skupštine grada pokušavao odbornicima i građanstvu objasniti kako je teško objasniti cenovnu politiku firme na čijem je čelu. Podsetio je Ahmetović prisutne da je i prošli put kada je o cenama bilo reči molio da se formira grupa, sastavljena i od pozicije i opozicije i stručnih službi Gradske kuće, koja bi utvrdila način na koji bi i računi za najveći deo od 10.430 potrošača bio jasan, ali i zadovoljio potrebe poslovanja „Subotičke toplane“. A da je ta komisija formirana, onda bi svima – a ne samo Ahmetoviću – bilo jasno da se cene grejanja nisu menjale tri grejne sezone nego samo način obračuna koji je doveo do toga da su računi za januar ove godine u proseku za oko 30% viši u odnosu na isti mesec 2015.

Lakoća shvatanja faktora i parametara

Izvor: Magločistač

Opozicija, foto: Magločistač

Da razumeju ono što Ahmetović kaže da je teško objasniti, onda ni opozicioni odbronici Slavko Parać, Petar Balažević, Szilárd Almási, Róbert Sebők i Darko Antelj, kao ni pozicioni poput Stevana Bakića ili čak i samog gradonačelnika Jenőa Maglaija ne bi u svom neznanju potezali labave argumente poput onih da su cene ostalih energenata (nafta i plin, recimo) u međuvremenu pojeftinile i da januar i nije bio tako hladan, odnosno izražavali sumnju da glavni uzrok za visoke račune nije sistem obračuna nego ljudski faktor koji je i doveo do toga da se 90% pritužbi lokalnom ombudsmanu odnosi upravo na cenu grejanja „Subotičke toplane“. Istina, i sam Ahmetović je rekao da je „Toplana“ imala 110 pritužbi potrošača na iznos računa za januar, ali je očito reč o onima koji ne znaju ništa o problemima funkcionisanja dva kotla (od kojih je, kako je rekao, dovoljno da jedan ispadne iz sistema i Subotica ostaje bez grejanja); o raspodeli zajedničke potrošnje; energetskoj efikasnosti Grada u iznosu od 170 kilovat sati po metru kvadratnom na godišnjem nivou (dvostruko više od evropskog standarda „zbog toga što 60% toplote izlazi kroz zidove, 30% kroz prozor, a 10% ostalo“, završen citat); 900 podstanica u kojima postoje izmenjivači toplote koje se po zakonu baždare; neodgovarajućoj upotrebi termoventila… I koji ne znaju da je januar 2016. bio najhladniji u proteklih pet godina.

Sve su to, i još ponešto, faktori koji utiču na cenu grejanja, a koji će poslužiti da građani shvate kako su im – sa izuzetkom 305 „enormno visokih“ koje je Ahmetović spomenuo – računi sabrani po meri potrošnje i napred navedenih parametara ugrađenih u složen sistem obračuna. Dakle, nakon ovoga: jasno ko račun.

Mađarski pokret: Ispali – opozicija

Izvor: Magločistač

Pozicija, a nekad i opozicija, foto: Magločistač

Isto je tako jasno da je Mađarski pokret danas – bar u jednoj tački dnevnog reda – ispao… opozicija. Naime, uz uzdržanost odbornika Srpske napredne stranke, Savez vojvođanskih Mađara otvoreno im je uskratio podršku za usvajanje godišnjeg programa poslovanja Javnog preduzeća „Palić – Ludoš“, pa se broj onih koji su glasali „za“ zaustavio na 9, koliko i ima odbornika MP-a u Skupštini grada. Ako su u prethodnoj tački zbog već opisane problematike s računima za grejanje odbornici vladajuće koalicije propustili učiniti isto, ceh je platio „Palić – Ludoš“ zbog toga što u programu ne postoji 15 poljočuvara za koje je namenjeno 26 miliona dinara i od čega je, po rečima direktora Ferenca Mártona, već izdvojeno nešto više od 12 miliona dinara (kupovina motora, lap-topova i druge opreme).

Funkcionalno gledajući, to će – po rečima jednog od odbornika opozicije – značiti smenu nadzornog odbora i direktora uz jednu dvanaestinu sredstava na prošlogodišnjem nivou do uspostave novog rukovodstva. Politički posmatrano, to znači prvo konkretno sučeljavanje SVM-a i MP-a u Skupštini grada u kom je ovaj prvi izašao kao pobednik, jer je dobio naklonost SNS-a iz čega, naravno, nije teško zaključiti ni ko na koga može računati uoči predstojećih izbora, a ko će po hitnom postupku partnere morati tražiti na drugoj strani.

U tom smislu sigurno će posebno zanimljive biti predstojeće konferencije MP-a za novinare od kojih je prva zakazana već za subotu.

Zlatko Romić (Magločistač)

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.