DS Subotica: Zašto gradska vlast umesto parka želi da zida zgrade? Pijačari: Ugrožena nam je egzistencija

DS Subotica: Zašto gradska vlast umesto parka želi da zida zgrade? Pijačari: Ugrožena nam je egzistencija

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

20.05.2022

Kategorija: Politika , Subotica

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Subotici zatražio je danas od gradske vlasti da se na prostoru Kvantaške pijace umesto višespratnica izgradi park, kako je bilo i ranije predviđeno Planom detaljne regulacije za Mesnu zajednicu „Centar III“ koji važi od 2011. godine.  

Pijačari koje smo zatekli na Kvantaškoj pijaci kažu za Magločistač da se buduća lokacija, koja je predviđena na Sivačkom putu, ne nalazi u blizini centra i da je potpuno neadekvatna, zbog čega mnogi od njih još uvek ne znaju da li će nastaviti svoj posao ili će ostati bez njega.

Foto: NJ/Magločistač

Pojedini prodavci i proizvođači više od 12 godina prodaju robu na Kvantaškoj pijaci. Neki od njih se slažu da pijacu treba izmestiti negde, ali takođe i upozoravaju da im se niko nije obratio sa informacijama kada se očekuju ove promene, zbog čega nisu u mogućnosti dugoročno da planiraju svoje obaveze.

Drugi prodavci smatraju da bi im izmeštanje pijace donelo egzistencijalne probleme, jer na novom prostoru ne vredi poslovati pošto je tamo, kako kažu, „pusto i nema kupaca“.

Kovačić: Grad doživljava najveću građevinsku ekspanziju

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke (DS) u Subotici, Daniel Kovačić, podseća da je Planom detaljne regulacije za Mesnu zajednicu “Centar III” bio predviđen park na mestu Kvantaške pijace, i da se izmenama ovog plana na tom mestu predviđa izgradnja višespratnica.

Daniel Kovačić, foto: NJ/Magločistač

On navodi da treba razmišljati o budućnosti i da ne treba baš svuda da budu zgrade, već je potreban na ovom prostoru park sa puno zelenila i mesta za dečiju igru.

„Ovo je problem koji se tiče jedne lokalne zajednice koja trenutno u gradu doživljava najveću građevinsku ekspanziju“, upozorava Kovačić.

On je najavio da je u planu da organizuju peticiju i da pokušaju zajedno sa građanima da menjaju postojeće urbanističke planove.

Tonković: Nijedan investitor nije dužan da deluje u cilju opšteg dobra

Gradski odbor Demokratske stranke je podneo primedbu u fazi ranog javnog uvida koja je nedavno završena, a u planu im je da – ukoliko se ovaj predlog izmene plana ne povuče – tokom javnog uvida ponovo predaju primedbe i da organizuju peticiju, kaže predsednica Političkog saveta DS-a, Nela Tonković.

Nela Tonković, foto: NJ/Magločistač

„Verujemo da bi na postojeći broj zgrada svakako dobrodošao jedan park. Ne tražimo ništa novo, samo da se postojeći plan u ovom delu ne menja“, napominje.

Ona je podsetila da je jedna od stranaka koje čine vlast, „apostrofirala Suboticu kao srednjoevropski grad, i da su svoju viziju u potpunosti zasnovali na činjenici da Subotica treba da postane ugodno mesto za život nalik na srednjeevropske gradove“.

„Pitamo gradsku vlast, da li jedan srednjeevropski grad menja svoje planove, tako što umesto parkova želi da zida zgrade“, navodi Tonković

Foto: NJ/Magločistač

Dodaje i da nijedan investitor nije dužan da deluje u cilju opšteg dobra, ali da su javne institucije, poput Sekretarijata za građevinarstvo i Gradske uprave, dužne da brinu o opštem i zajedničkom interesu.

Na pitanje da li smatra da se izmeštanjem Kvantaške pijace ugrožava i opstanak pijačara, Tonković je odgovorila da očekuje i reakcije prodavaca koji rade na pijaci, kao i da ova stranka nije protiv toga da se pijaca izmesti na neko pogodnije mesto.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.