Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara: SVM uzurpira uređivačke politike medija na mađarskom jeziku

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara: SVM uzurpira uređivačke politike medija na mađarskom jeziku

Foto: MD/Magločistač

Objavio: Magločistač

18.10.2023

Kategorija: Politika , Subotica

“Tražimo hitnu intervenciju nadležnih organa povodom uzurpiranja prava mađarske zajednice na nepristrasno i objektivno informisanje na maternjem jeziku”, saopštili su danas iz Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM), te optužili Savez vojvođanskih Mađara (SVM) da uzurpira uređivačke politike medija na mađarskom jeziku.

S tim u vezi, DZVM osuđuje nastup predsednika Mađarskog nacionalnog saveta (MNS), Arpada Fremonda, koji je prilikom javne rasprave predloga medijske strategije MNS-a, sistemskog dokumenta koji će u mnogo čemu odrediti položaj medija i stanje medijskih sloboda u medijima na mađarskom jeziku, izjavio da je „strategija sačinjena po njihovom političkom ukusu i da se u njoj nalaze samo oni mediji sa kojima oni mogu da zamisle zajednički rad na izgradnji budućnosti ove zajednice“.

Na ovaj način je, ocenjuju iz DZVM-a, nekadašnji republički poslanik i bivši potpredsednik SVM-a indirektno priznao da po političkoj osnovi svesno prave diskriminaciju medija koji izveštavaju na mađarskom jeziku, te da je prava namera medijske strategije da se obezbedi finansiranje iz javnih izvora isključivo za one medije čija je osnivačka prava preuzeo MNS, obavljaju funkciju javnih servisa na mađarskom jeziku, ali kroje svoju uređivačku politiku i izveštavaju u skladu sa političkim interesima SVM-a.

Posebno zabrinjava, dodaje se, rečenica iz te strategije kojom se nalaže medijima poput Mađar Soa, Het napa, Panon RTV-a, Subotičkog mađarskog radija, da u svojim izveštavanjima svakom činiocu u političko-društvenom životu vojvođanskih Mađara “posvećuju toliko pažnje koliko zaslužuje po svojoj težini”.

“Ako se uzme u obzir izjava predsednika MNS-a da je medijska strategija sačinjena po njihovom političkom ukusu, onda je jasno da je to direktan nalog medijima za političku cenzuru i potpuno iskorenjivanje političkog pluralizma unutar mađarske zajednice“, zaključuju iz DZVM-a.

DZVM takođe smatra neprihvatljivim i stavove članice Izvršnog organa MNS-a zadužene za oblast medija, bivše novinarke i zamenice glavnog urednika dnevnog lista Mađar Soa Kabok Erike, koja je izjavila da se „u manjinskom novinarstvu ne može baš sve napisati, iako znamo da to nije tako, jer to može da nanese veće štete zajednici“.

“Smatramo da je to javna poruka za autocenzuru novinarima koji rade u medijima na mađarskom jeziku, što je u suprotnosti sa profesionalnim pravilima novinarstva i bilo kojim etičkim kodeksom novinara. Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara traži hitnu reakciju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, te Zaštitnika građana povodom ovakvog predloga medijske strategije MNS-a, kako bi se sprečila dalja erozija medijskih sloboda i Ustavom garantovanog prava na objektivno i nepristrasno informisanje na maternjem jeziku”, stoji na kraju saopštenja Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.