BOJAN PAJTIĆ NA TRIBINI POVODOM 25 GODINA POSTOJANJA DS-A: PITAJ ME NEŽNO

BOJAN PAJTIĆ NA TRIBINI POVODOM 25 GODINA POSTOJANJA DS-A: PITAJ ME NEŽNO

Objavio: Magločistač

11.03.2015

Kategorija: Politika

Predsednik DS-a pokazao zavidnu sposobnost kada je reč o viziji, istovremeno ispoljavajući neobjašnjivu amneziju kada je u pitanju novac

„Grad Subotica i ono što se u njoj dešava je najbolji primer koliko je aktuelna republička vlast nesposobna. Za vreme kada je Demokratska stranka imala odgovornost u ovoj državi u ovaj grad došli su ‘Norma’, ‘Continental’, ‘Calcedonia’, ‘Swarovski’ i čitav niz uvaženih kompanija koje su zaposlile nekoliko hiljada ljudi. Otkako je na vlasti Srpska napredna stranka nije došla nijedna investicija u ovaj grad na severu Vojvodine i to je najbolji dokaz da aktuelna republička vlast nema kapacitet da privuče investicije u ovoj zemlji“, izjavio je uoči sinoćne tribine na Otvorenom univerzitetu predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić.

Peđa, ne znam o čemu govorite

On je, povodom 25. godišnjice postojanja DS-a, pred desetostruko više članova stranke u odnosu na redakciju „Magločistača“ rekao kako u poslednje tri godine priliv stranih investicija iznosi prosečno svega 80 eura po glavi stanovnika, što je, kako je naveo, apsolutno nedovoljno za bilo kakav razvoj i napredak zemlje.

„Ova vlast je, na žalost, nesposobna i da privuče ono što je poklon međunarodne zajednice iako je gospodin Vučić obećavao 200 miliona eura kredita za naše poljoprivrednike iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nije se, na žalost, dogodilo ništa slično, a istovremeno je republička Vlada propustila da povuče ona sredstva koja je Evropska unija namenila za subvencije u poljoprivredi“, odgovorio je Pajtić na sebi postavljeno pitanje, dodajući kako je reč o iznosu od 53 do 56 miliona eura.

Pajtićevo sećanje, međutim, zakazalo je na pitanje „Magločistača“ gde je nestalo 40 miliona dinara koje je iz Fonda za razvoj privrede Vojvodine pre pet godina uloženo u pokretanje linije kristalnih đubriva u subotičkoj „Azotari“, čiji je vlasnik Peđa Mališanović.

„Ne znam, to ćete pitati resorne sekretare. Te pojedinačne slučajeve… ‘ Prosto imate, čini mi se, 700.000 hiljada uplata godišnje iz Pokrajine i ne možete me pitati za sve njih. Ne znam, prosto ne znam o čemu govorite“, odgovorio je, vidno ne prisećajući se događaja 5. marta 2010. predsednik DS-a.

Pokušamo li dobronamerno pomoći zaboravnom Pajtiću, setićemo se njegovih reči da će ulaganjem u liniju kristalnih đubriva u „Azotaru“ biti zaposleno 125 ljudi.

„Ovo nije značajno utoliko što uvodimo jednu rafiniranu proizvodnju koja će omogućiti bolju efikasnost, racionalnost i priduktivnost naše poljoprivrede nego i što će najveći deo naše poljoprivredne proizvonje biti u izvozu. Ovo je 70. pogon novih materijala i tehnologija i mi nastavljamo da otvaramo fabrike i pogone praktično u svim opštinama u Vojvodini“, rekao je Pajtić pre svečanog presecanja vrpce i skromne zakuske koja je nakon toga usledila u fabričkoj menzi „Azotare“ zajedno sa vlasnikom i zaposlenim u toj renomiranoj fabrici veštačkih đubriva.

Njegovu poruku, međutim, Peđa Mališanović ispravno je shvatio da se poklon ne vraća, a Deda Bojan od tog doba muku muči sa amnezijom od 700 hiljada uplata godišnje, pomnoženo sa, recimo, 40 miliona dinara.

DS Pajtic2

Bojan Pajtić: Bez amnezije nema ni vizije

Diplomci u njihovim redovima

Ogrejalo je sunce, međutim, predsednika DS-a čim je postavljeno provokativno pitanje koja će biti funkcija Vlade u senci.

„Vlada u senci ima kontrolnu i kreativnu funkciju. Kontrolna se odnosi na kritiku onoga što čini nesposobna republička Vlast, a kreativna na predlaganje zakonskih rešenja i probelma sa kojima se suočavamo. Problemi su raznovrsni, kako u oblasti privrede, tako i u oblasti socijalne politike, kulture, obrazovanja, zdravstva… i sa njima moramo da se suočavamo iz nedelje u nedelju. Svake nedelje biće održavane sednice Vlade u senci, one će imati logističku podršku resornih odbora i lokalne mreže eksperata iz cele države“, rekao je Pajtić, dodajući kako će ova neformalna i nikom odgovorna grupa ne samo ukazivati na probleme nego i nuditi rešenja za izlazak iz krize.

Najavljući održavanje sastanka s čelnicima Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara u ponedeljak, 16. marta, Pajtić je mudro zaključio kako im koalicioni partneri nisu politički protivnici!

„Mi političke protivnike vidimo pre svega u vladajućem režimu u Republici Srbiji, a sa partnerima ćemo u narednim danima razgovarati o saradnji na različitim poljima odgovornosti na nivou Pokrajine“, objasnio je Pajtić, dodajući da ne očekuje da će Savez vojvođanskih Mađara napustiti koaliciju.

Odgovarajući na pitanje o obeležavanju 12. godišnjice od ubistva predsednika DS-a i premijera Zorana Đinđića Pajtić je rekao da to nije dan prigodan za politizaciju nego dan u kom se svi sećamo prvog demokratskog premijera Srbije:

„Mi smo kao stranka posvećeni onim idejama koje su bile dominantne i kada je stranka ponovo osnivana, a to je ideja demokratizacije društva, parlamentarne demokratije, pravne i socijalno odgovorne države, evropskih integracija i to su pravci u kojima se krećemo i od njih ne odustajemo. Zorana Đinđića treba posmatrati kao velikog reformatora i čoveka koji je dao život za evropeizaciju ove države. Na treba ga posmatrati kao čoveka koji je postavljao dogme, i u tom smislu govor o skretanju s puta nije ni primeren niti bi se njemu dopao.“

Govoreći o radu Gradskog odbora DS-a u Subotici, Pajtić je rekao da on deli sudbinu cele stranke, a to znači da se u jednom trenutku osuo nakon Tadićevog izlaska.

„Sada se veliki deo tih ljudi vraća i pokazalo se da je doslednost i ustrajnost upravo najočiglednija karakteristika Demokratske stranke. Ne bi nijedna druga stranka preživela takve udare kakve smo mi doživeli, a kamoli bila sve jača i jača kao što smo mi danas“, ohrabrio se predsednik DS-a.

On je izrazio uverenje da je DS jedina koja ima kapacitet da smeni vlast u ovoj zemlji i dovoljno infrastrukture za to.

„Mi ćemo pokazati koliko danas nemamo sreće s ljudima koji vode zemlju i koji su vrlo često kupovali diplome, plagirali svoje doktorate i nisu kompetentni. Mi danas u Srbiji zavisimo od radnog iskustva Aleksandra Vučića, diploma Toislava Nikolića, Gašića i Stefanovića, od vizija Vulina… To je potpuno neprihvatljivo i to nas ne može voditi ka boljitku“, rekao je predsednik DS-a.

Pre nego što je spustio zavesu na novinarska pitanja Pajtić je ponovio svoju kratku amneziju na neugodna pitanja, odgovorivši da mu nije poznato da li je iko iz njegove stranke kupio diplomu, ali se odmah nakon toga setio da je istu akademsku transakciju obavilo 750 članova SNS-a otkako je došla na vlast.

m-od-logoa-sa-rogovima-

 

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.