Aroksalaši Stamenković: Lista „Za kulturnu Suboticu“ će raditi na unapređenju kulturnog ambijenta grada

Aroksalaši Stamenković: Lista „Za kulturnu Suboticu“ će raditi na unapređenju kulturnog ambijenta grada

Marta Aroksalaši Stamenković, foto: Dečje pozorište Subotica (Facebook)

Objavio: Magločistač

21.05.2024

Kategorija: Politika , Subotica

Nositeljka liste „Za kulturnu Suboticu“ Marta Aroksalaši Stamenković navela je danas da će svoje aktivnosti usmeravati na unapređenje kulturnog ambijenta grada, jer je Subotica grad kulture, a Subotičani su poznati kao kulturni građani koji poštuju tradiciju, svoje komšije i različitost.

„Želimo da sve naše nacionalne i kulturološke specifičnosti razvijamo prihvatajući različitosti i poštujući kulturne potrebe svih podjednako. Bogata i raznolika kulturna baština i negovanje tradicije, ali i razvoj i unapređenje savremenog stvaralaštva predstavlja veliku snagu multikulturalne i višenacionalne Subotice“, ističe se u saopštenju ove liste.

Ona je navela da su ponosni na arhitekturu ovog grada, ali da se ujedno dozvoljava i narušavanje autentičnog izgleda građevinskim objektima koji se nikako ne uklapaju u ambijent i nasleđe.

„Građevine od stakla jesu moderne, ali prete da istisnu ono po čemu smo prepoznatljivi – secesiju u svoj svojoj lepoti. Kultura življenja, ambijent i okolina prema kojoj se odnosimo takođe govori o nama kakvi smo kao kulturne jedinke, bilo da smo Srbi, Mađari, Hrvati, Bunjevci ili druge nacije“, smatra Aroksalaši Stamenković.

Ona je poručila da treba poveriti mladim umetnicima da svojim umetničkim artefaktima, instalacijama, isprave greške zaborava i oplemene gradske prostore.

„Stvarnost se pretvorila u kulturološku polarizaciju. Nismo se snašli. Kulturom dijaloga, kulturom govora i ponašanja Subotica može to da prevaziđe i posluži kao primer drugima. Subotica je pitoma, tolerantna i kao takva dalje treba da se razvija“, istakla je Aroksalaši Stamenković.

Predstavnici liste „Za kulturnu Suboticu“ će se truditi, navela je, da ličnim primerom, ponašanjem i delovanjem pokažu da kultura može da postane i pravilo brige za čoveka, jer „na mnoge okolnosti ne možemo da utičemo, ali na kulturu možemo“.

Smatra da Subotica ima sjajne potencijale u aktivnim, ali i još ne potvrđenim mladim kreativnim umetnicima.

„Subotičani su željni različitih kulturnih sadržaja. Kultura se ne stiče rođenjem. Kultura se neguje. Prvo u dečijoj sobi, porodici, kasnije u različitim socijalnim okruženjima. Vremenom se pretvara u naviku, formira lični identitet i moralne stavove pojedinca, a pojedinci zajedno čine društvo“, ocenila je Aroksalaši Stamenković.

Ona će se u svom programu, kako je istakla, zalagati za razvijanje institucija koje se prilagođavaju potrebama građana i građanki, za unapređenje kulturnog ambijenta grada, za uspostavljanje sistemskih rešenja u oblasti zaštite životinja, za očuvanje kulture govora i ponašanja u javnom i medijskom prostoru Subotice, za obnovu i očuvanje arhitektonskog i kulturnog nasleđa, za unapređenje životne sredine bazirano na usaglašavanju sa konceptom zelene agende, ali i za uspostavljanje mehanizama socijane zaštite ostvarivih u praksi.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.