Mali Iđoš: Za energetsku sanaciju kuća, stanova i zgrada opredeljeno 12 miliona dinara, konkurs otvoren do 11. avgusta

Mali Iđoš: Za energetsku sanaciju kuća, stanova i zgrada opredeljeno 12 miliona dinara, konkurs otvoren do 11. avgusta

Foto: MS/Magločistač

22.07.2022

Kategorija: Mali Iđoš

Opština Mali Iđoš raspisala je Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima i stambenim zgradama za energertsku sanaciju porodičih kuća i stanova na teritoriji opštine. Kako je navedeno u tekstu konkursa, ukupan budžet za ove namene zajedno sa sredstvima Uprave za podsticanje i unapređenje energetske efikasnosti iznosi 12.000.000 dinara, a građani mogu da se prijave 11. avgusta.

Maloiđošani će na ovaj način ove godine moći da investiraju u samo jednu stavku. Dakle neće biti moguće dobiti sredstva i za zamenu prozora i grejnog kotla, osim u slučaju nabavke cevne mreže sa pratećom opremom za koju može da se aplicira zajedno sa grejnim kotlom.

Maloiđošani ove godine neće moći da dobiju subvencije za unapređenje termičkog omotača, odnosno ugradnju termičke izolacije zidova, tavanice ili plafona.

Po svim ovogodišnjim merama, opština i resorno ministartvo učestvovaće u investiranju 50% troškova uz maksimalnu predviđenu sumu za svaku stavku konkusa. Ukoliko željena investicija pojedinca prevazilazi maksimalna predviđena sredstva sufinansiranja- razliku snosi podnosioc prijave.

Ko može da konkuriše

Opština Mali Iđoš je na ovogodišnjem Javnom konkursu za dodelu bespovratnih sredstava razdvojila kategoriju stambenih zgrada i porodični kuća i stanova, te su tako i različiti maksimalni iznosi opredejeni za ove dve kategorije.

Pravo učešća u konkursu imaju članovi domaćinsta, bilo stana ili kuće, odnosno stanari stambene zgrade, čija je adresa boravka objekat za koje se aplicira. Podnosilac prijave mora biti i vlasnik domaćinstva, a ukoliko to nije potrebno je da pribavi pisanu saglasnost vlasnika. U slučaju da je vlasnika više, potrebna je saglasnost svih.

Kada je reč o stambenim zgradama u kojima se nalazi više stanova i porodica, za investiciju je potrebna saglasnost vlasnika svih pojedinačnih domaćinstava. Dvojni objekti se tretiraju kao zasebni.

Pored toga potrebno je dokazati da je objekat stalno nastanjen. To se postiže kopijom računa za električnu energiju na kojem je evidentirana mesečna potrošnja veća od 30 kwh.  Osim toga, podnosilac mora dokazati i da je izmirio sve dospele obaveze po osnovu lokalnih javnih prihoda, te da je objekat za koji se aplicira upisan u odgovarajući registar.

U slučaju stambenih zgrada ovakve dokaze mora da priloži svako pojeinačno domaćinstvo.

Za koje investicije građani mogu da konkurišu

Prva stavka za koju građani mogu da dobiju subvenciju jeste zamena prozora i vrata sa odgovarajućim termičkim karaktertistikama.Maksimalna subvencija zajedno sa porezom koju građani mogu da dobiju za ovu investiciju iznosi za pojedinačna domaćinstva 140.000,00 dinara, a za stambene zgrade 100.000,00 dinara za svaki pojedinačan stan.

Ovde je važno istaći da sredstva neće biti odobravana za pojedinačne prozore na kući ili samo vrata, kao ni ulazna vrata za prostorije koje nisu u sistemu grejanja, već isključivo za zamenu kompletne stolarije na jednoj etaži. Vlasnici kuća koje imaju više etaža, mogu da konkurišu i za samo jednu etažu, ali kompletnu.

Druga stavka za koju građani mogu da apliciraju jeste nabavka i instalacija kotlova na prirodni gas, grejača prostora, ili njihovu zamenu efikasnijim. Građani za ovu stavku mogu da dobiju subvenciju do maksimalno 85.000,00 dinara. U slučaju prijave stambene zgrade, maksimalna odobrena sredsva po ovoj meri biće 40.000,00 dinara pomnoženo sa brojem stanova.

Osim za gasne, prijava se može podneti i za nabavku i instalaciju kotlova ili grejača prostora na biomasu, ili zamenu postojećih za efikasnije. Po ovoj investiciji maksimalno može biti dodeljeno 110.000,00 po pojedinačnoj prijavi, dok će najviše 50.000,00 dinara po domaćinstvu biti opredeljeno za prijavljene stambene zgrade.

Pored kotlova, može se aplicirati i za zamenu ili ugradnju cevne grejne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora potrebnog za njihovu instalaciju. Međutim, za ovu stavku se može konkurisati samo ako se prijava podnosi i za kotao, a maksimalno može biti dodeljeno 120.000,00 dinara po jednoj prijavi.

Za postavku ili zamenu cevi grejnog sistema moći će da apliciraju i stambene zgrade. U njihovom slučaju, svaki pojedinačan stan može dobiti maksimalno 100.000,00 dinara. Građani koji apliciraju za ovu stavku, imaju pravo da konkurišu i za zamenu kotla.

Podnosioci mogu da se prijave i za nabavku i ugradnju toplotnih pumpi sa pratećom instalacijom grejnog sitema za svoja domaćinstva, a za ovakvu investiciju može biti dodeljena subvencija od maksimalnih 250.000,00 sa porezom.

Takođe, sufinansira se i ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu za grejanje sanitarne potrošne vode i prateće instalacije grejnog sistema. Po ovoj meri, iznos dodeljenih sredstava je manji od 50% vrednosti ukupne investicije, a maksimalno može da dostigne 140.000,00 dinara.

Koji su kriterijumi za objekte

Komisijaza pregled i ocenu podnetih zahteva za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti bodovaće sledeće stavke: postojeći način grejanja, postojeće karakteritike spoljne stolrije, kao i K faktor zauzetosti površine, odnosno kvadraturu po korisniku objekta, i stanje u pogledu termičke izolacije objekta.

Tako će, na primer, najveći broj bodova dobiti drveni jednokrilni prozori sa jednim staklom, domaćinstva koja su se do sad grejala na ugalj, lož ulje ili mazut, kao i K faktor manjii od 10 za stanove, odnosno manji od 15 za kuće. Prednost će biti data domaćinstvima sa više bodova.

Naglašeno je da neće biti razmatrani troškovi koji nastanu pre prvog obilaska nadležne komisije, koja će izaći na teren po osnovu evidentiranih prijava, kao i da će priliom donošenja odluke o odobrenju biti posmatrano i pitanje korišćenja subvencija za energetsku sanaciju prethodnih godina.

Šta je potrebno od dokumentacije

Konkursna dokumentacija je dostupna na sajtu opštine www.maliidjos.rs ili na pisarnici opštine, a osim prijavnih obrazaca, potrebno je dostaviti i fotokopije ličnih karti za sve članove domaćinstva, a za maloletna lica kopiju zdravstvene knjižice, kao i fotokopiju posednjeg računa za struju i dokaz o izmirenom porezu.

Pored toga, potrebno je preuzeti sa sajta, odštampati i popuniti izjavu o članovima domaćinstva, izjavu da su podaci preuzeti sa javnog pristupa e-katastar istovetni sa postojećim stanjem na terenu, izjavu o saglasnosti vlasnika odnosno suvlasnika objekta, kao i saglasnost da organ za potrebe postupka može izvršiti uvid i u druge podatke.

Ukoliko se prijava podnosi za neku od stavki za grejanje na gas, potrebno je pribaviti i potvrdu o mogućnosti prikjučenja na gasovodnu mrežu koju izdaje subjekat koji isoručuje gas, ili poslednji račun za gas ukoliko priključak već postoji.

Pored toga, ko aplicira za solarne panele, potrebno je priložiti i potrdu o postojanju tehničkih mogućnosti za postavljanje potrebnog broja solarnih kolektora izdatu od strane subjekta koji će izvoditi radove. Dostavljaju se i predmer i predračun za opremu sa uradnjom koji je izdalo privredno društvo koje će izvoditi radove.

Za dodatne informacije u vezi sa Javnim konkursom, građanima su na raspolaganju sledeći kontakti: opstina.maliidos@gmail.com, ou.maliidos@gmail.com, kao i telefoni: 024 4730 010 i 024 4730 003 .

Nakon obavljenog bodovanja svakog prijavljenog objekta, Komisija će utvrditi listu i objaviti je na oglasnoj tabli Opštinske uprave, kao i na zvaničnoj internet stranici, a građanima će biti na uvidu tri dana. Rok za prigovore Komisiji biće omogućen na Pisarnici opštine u roku od 8 dana.

Potom će komisija imati rok od 15 dana da odgovori na pritužbe, nakon čega će doneti preliminarnu listu. Nakon toga Komisija izlazi na teren gde će proveravati stvarno stanje i potrebe objekata za koje je podneta prijava, a potom i formirati konačnu listu krajnjih korisnika sa kojima će se  po daljoj proceduri sklopiti ugovori.

Isplata subvencija vršiće se na osnovu potvrde Komisije isključivo na račun izvođača radova nakon završetka svih radova i nakon što podnosilac prijave izmiri svoj ugovoreni deo sume.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.