Turizmolog Boris Tot: Kostimirano putovanje 100 godina unazad kroz bogatu istoriju Subotice

Turizmolog Boris Tot: Kostimirano putovanje 100 godina unazad kroz bogatu istoriju Subotice

Foto: Boris Tot (privatna arhiva)

Objavio: Magločistač

05.05.2021

Kategorija: Kultura , Subotica

Epidemija korona virusa uskratila je prošle godine putovanje mnogim turistima, ali i pojedinim turističkim organizacijama koje su bile prinuđene da privremeno obustave svoje poslovanje. Međutim, dvoje turističkih vodiča iz Subotice osmislili su putovanje kroz vreme i povratak u bogatu istoriju Subotice, za sve one koji žele da saznaju više o Subotici, njenim znamenitostima i ličnostima koje su obeležile život pre više od 100 godina.

Vlasnik turističke agencije „Boris Travel“ iz Subotice, turizmolog Boris Tot, kaže za portal Magločistač da su šetnje kroz Suboticu započeli prošle godine na Svetski dan turističkih vodiča kada su se zajedno sa koleginicom Jelenom Stojsavljević pojavili kostimirani u duhu prekretnice sa 19. u 20. vek i upoznali Subotičane, koji su se prijavili na ovu turu, sa istorijskim pričama koje mnogi od njih nisu poznavali.

Foto: Boris Tot (privatna arhiva)

„U sred pandemije tražeći neki način organizovanja programa makar na lokalu, unapredili smo postojeći program i osmislili turu koja se zvala ‘Deset simbola, deset priča – Putovanje Hartmanovih kroz vreme’ prema kojoj nekadašnji poznati industrijalci, bračni par Tereza i Rafael Hartman stižu iz 1910. godine. Oni su nekada držali veliku klanicu od koje je nakon konfiskacije nastala industrija mesa ’29. Novembar’. Oni dobijaju zadatak da Subotičanima ispričaju davno zaboravljene priče i, ako ispune taj zadatak, mogu sretno da se vrate u svoje vreme. Po njih na kraju ture stiže i jedan old tajmer i vraća ih nazad u 1910. godinu“, priča Tot.

Kako kaže, nedavno su unapredili ovu priču prema kojoj se nastavak zove „Hartmanovo čudesno putovanje kroz vreme“.

„Prema ovoj priči je prošlo više od jedne decenije u prošlosti. Rafaela više nema i njegov raskalašni sin Josip je preuzeo imanje koje ga u stvari ne interesuje, jer ne želi da se bavi poslovanjem, već samo rasipništvom. Njega majka želi opametiti tako što ga uz pomoć jedne dobre vile šalje u budućnost kako bi ispričao priče o svojim savremenicima, pokazao kuće i zgrade u kojima oni žive, ukazao na način života u 1920-tim godinama, a dobra vila njemu priča nastavak tih priča koje on još ne zna i koje se na žalost često tragično završavaju. Na taj način mu ona ukazuje na prolaznost života, on se u toku ture i sam menja, a turisti na taj način mogu da čuju potpunu priču, od početka do kraja vezano za industrijalce i objekte u kojima su živeli. Na početak i na kraju ture se emituje jedan film na kom vidimo šta se dešava u prošlosti, kako on stiže u budućnost i kako se na kraju vraća u svoje vreme“, objašnjava Tot.

Foto: Boris Tot (privatna arhiva)

Prema Totovim rečima, ne obilaze se isključivo palate nego se staje na više mesta gde Josip Hartman govori o tome kakav je bio način života meštana pre 100 godina.

„Čime su se ljudi bavili, kakva je bila pismenost, kakav je bio vodovodni i kanalizacioni sistem, gde su išli u škole, kako su se snabdevali pijaćom vodom, gde su se bušili bunari, koliko je duboko trebalo da se izbuši bunar…“, navodi Tot.

Dodaje da je važno znati kako su nekada živeli radnici, kako je izgledao svakodnevni život građana, za koje objekte su vezane koje priče i legende.

Zainteresovani Subotičani i drugi posetioci mogu da se prijave na kostimirane ture u agencijama „Boris Travel“ i „Fenix Travel“ ili da se jave Turističkoj organizaciji grada Subotice u kojoj će ih usmeriti na turističke vodiče Borisa i Jelenu.

Tura traje oko sat i po do dva sata i održava se svake druge subote od 16 časova, u prethodno zakazanom terminu, a s obzirom na veliku zainteresovanost građana, u planu je uvođenje i trećeg termina za ove istorijske šetnje.

Foto: Boris Tot (privatna arhiva)

Boris Tot kaže da Subotičani često nemaju dovoljno saznanja o nekim objektima poput palate Josipa Rufa, Konenove palate u ulici Petefi Šandora, pojedinih palata na gradskom Korzou, kao što su Hotel Nacional, Manojlovićeva palata, Halbrorova kuća, zgrada Gradskog muzeja, zgrada Austrougarske banke, palata Nandora Vermeša, kuća našeg poznatog arhitekte Titusa Mačkovića, koji je Subotici tokom svog života ostavio oko 300 objekata koji su izgrađeni prema njegovim projektima.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.