Tavan Savremene galerije Subotica otvoren za javnost povodom izložbe „ARTikulacije III – Afera“ (FOTO)

Tavan Savremene galerije Subotica otvoren za javnost povodom izložbe „ARTikulacije III – Afera“ (FOTO)

Izložba "Afera", foto: NJ/Magločistač

13.12.2022

Kategorija: Kultura , Subotica

„Rešile smo da se pozabavimo temom afera zbog aferičnosti same palate Rajhl u Subotici, u kojoj je smeštena Savremena galerija Subotica, koja ima jedno specifično značenje za ovaj grad, istoriju, i samog njenog tvorca, Ferenca Rajhla, a i aferičnost Subotice kao pograničnog grada koji je nekako na međi različitih svetova“, kaže za Magločistač Ivana Ivković, umetnica iz Beograda.

Ivana Ivković, foto: NJ/Magločistač

„Afera“ je treća po redu izložba „ARTikulacije“, autorskog dela beogradskih umetnica Ivane Ivković i Tanje Juričan, koje su ovu izložbu pokrenule 2018. godine sa ciljem da pomere umetnost u prostore koji imaju nekakvo signifikantno-referentno-socio značenje i da ih povežu sa temama koje su takođe društveno veoma važne i koje aktiviraju određena razmišljanja na svakodnevne životne stvari sa kojima se svi susrećemo, a koje su problematika sa kojom živimo.

„Samim tim je užasno važna i decentralizacija, da se te izložbe izmeste iz Beograda, da to budu grupne izložbe umetnika koji su značajni za region, takođe izmešanih, pa u tom smislu uključujemo i dramaturge, pisce, pesnike, glumce u naš projekat koji nije samo likovno-vizuelni, ali ga mi u taj kontekst smeštamo“, navodi Ivković.

Foto: NJ/Magločistač

Plan je bio da izložbu prošire na još nekoliko lokaliteta u Subotici, ali, kako kaže, na žalost nisu dobile dozvole za to, na šta su tokom realizacije projekta nekako i navikle da se dešava.

„Na kraju smo se zadržali u subotičkoj Savremenoj galeriji, ali smo dobili njen tavan koji se sada prvi put koristi za potrebe izložbi, pa smo, eto, ipak u duhu i maniru naših projekata izbile u neki prostor koji se otvara za javnost prvi put“, ističe.

Tako je i prva izložba, održana u Pančevu, bila otvorena u jednoj staroj evangelističkoj crvi koja je prethodno bila zatvorena 50 godina.

Na tavanu Galerije, foto: NJ/Magločistač

Ona ocenjuje da je afera jako važna kao pojam koji generiše toliko toga u jednom narodu i koji vrlo dobro prikazuje njegov mentalitet i aktivira sve sfere života.

„Nije reč samo o aferama koje su senzacionalističkog tipa, mi imamo i stalne političke afere, građevinske, medicinske, vojne afere. Mi živimo u jednom društvu spektakla, i one se ne čitaju samo u novinama, one postoje i među nama“, smatra Ivković.

Taj pojam treba obraditi i prikazati kako ga vide umetnici u svojim radovima i kako ga na ovaj ili onaj način tretiraju, dodaje.

Prema rečima umetnice, postavka je nastala i sa ciljem mapiranja, vizibilizacije i promocije osetljivih društvenih tema, objedinjavanjem njihovog kulturnog, istorijskog, spomeničkog i arhitektonskog nasleđa, poetičkim i kritičkim izrazima umetnika iz regiona.

Foto: NJ/Magločistač

Projektom se takođe ukazuje na važnost očuvanja kulturnog nasleđa i veza sa prošlošću, te se sa posebnom pažnjom biraju prostori koji su od značaja za lokalnu zajednicu kao što su spomenici kulture, a neretko i devastirani, zapušteni objekti.

Izložba „ARTikulacije III – Afera“ se realizuje u saradnji sa 19 autora ili kolektiva iz zemlje i regiona, pa tako na izložbi učestvuju Žarko Aleksić, Željka Aleksić, Mladen Bizumić, Boris Burić, Jordan Cvetanović i Julija Castelucci, Olga Dimitrijević, Bogomir Doringer, Eho animato (Ana Konstadinović i Željko Maksimović), Teodora Jovanović, Dejan Kaludjerović, Sanja Latinović, Marianne Marić, Marka Žvaka, Vladimir Miladinović, Dušan Radovanović, Maja Rakočević Cvijanov, Vladimir Sekulić, Ljubica Slavković, Adem Tutić.

Izložba je otvorena za posetioce do ponedeljka, 23 januara.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.