Subotička Sinagoga ove godine obara rekord po broju poseta turista: „Da smo otvoreni 24 sata, ni to ne bi bilo dovoljno“

Subotička Sinagoga ove godine obara rekord po broju poseta turista: „Da smo otvoreni 24 sata, ni to ne bi bilo dovoljno“

Foto: NJ/Magločistač

07.06.2023

Kategorija: Kultura , Subotica

Jedan od bisera secesije, Sinagoga u Subotici, u poslednje četiri godine, od kada joj je nakon restauracije vraćen stari sjaj, privlači sve veći broj domaćih i stranih turista. Ovaj, pre svega sakralni objekat, mesto je molitve ovdašnjih Jevreja, ali i koncertni prostor koji ima savršenu akustiku, a ove godine će kao turistička destinacija, prema najavama, oboriti i rekord po broju poseta.

Krajem marta 2018. godine, nakon završene restauracije koju je najvećim delom finansirala mađarska vlada, subotička Sinagoga je predata Gradu Subotici na upravljanje i korišćenje.

Koordinatorka Fondacije „Subotička Sinagoga“ Hajnalka Ileš rekla je za Magločistač da su vrata Sinagoge 20. januara 2019. godine bila otvorena za posete, a da su već tada, prve godine, imali oko 20.000 posetilaca.

Hajnalka Ileš, izvor: Fondacija “Subotička Sinagoga”

„Zbog epidemije korona virusa je 2020. godine bilo znatno manje ljudi, oko 6.500 njih, uglavnom iz Srbije, a 2021. godine, kada se život vraćao u normalu, Sinagogu je posetilo oko 10.000 ljudi, dok smo 2022. godine imali ponovo blizu 20.000 poseta, a do kraja 2023. godine biće oboren rekord dosadašnjih poseta“, istakla je Ileš.

Prema njenim rečima, posetioci koji dolaze u Suboticu prvo obiđu Gradsku kuću, a odmah nakon nje žele da vide i Sinagogu, koja je druga po veličini u Evropi.

„Shvatili smo za ove četiri godine, da smo otvoreni 24 sata, ni to ne bi bilo dovoljno, tolika je velika zainteresovanost ljudi“, zaključila je Hajnalka Ileš.

Subotička Sinagoga je otvorena svaki radni dan za posetioce, osim ponedeljka, od 10 do 18 časova i vikendom od 10 do 14 sati.

Sinagoga prvenstveno mesto molitve subotičkih Jevreja

Ona je podsetila da ovaj objekat nije samo tačka na turističkoj mapi Subotice, nego je prvenstveno mesto molitve ovdašnjih Jevreja, ali i mesto za koncerte koji mogu da se organizuju u samom objektu, a leti i u dvorištu Sinagoge.

„Sinagogom upravlja Fondacija ’Subotička Sinagoga’ i u godišnjem radu i programu na prvom mestu uvek uvrštavamo njihove službe. To je dosta retko jer oni koriste prostor male Sinagoge, ali mi jevrejskoj zajednici, sa kojom imamo lepu saradnju, uvek rado ustupamo ovaj objekat koji je u vlasništvu Grada Subotice”, objašnjava Ileš.

Naša sagovornica smatra da su najlepše aktivnosti koncerti u ovom objektu.

„Mislim da u ovom gradu imamo najlepšu koncertnu dvoranu, izuzetno je poštovana i posećena i od strane ljubitelja muzike i od strane umetnika, jer objekat ima izuzetno dobru akustiku“, ocenila je Ileš.

A o tome ko će od izvođača da nastupa u ovom objektu, odluku donosi Upravni odbor Fondacije „Subotička Sinagoga“, na temelju zahteva koje zainteresovani uvek treba da dostave do decembra tekuće godine za narednu.

„Upravni odbor čine članovi Jevrejske opštine, Grada Subotica, i članovi Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Donose se zajedničke odluke, što predstavlja jako lepu sliku našeg grada, jer i u organizaciji koncerata uvek vodimo računa o tome da sve bude ispoštovano, a najpre kvalitet, i da sve bude organizovano na visokom nivou“, objašnjava Hajnalka Ileš.

Sinagoga je izgrađena 1902. godine prema projektima poznatih arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba, a 1974. godine je proglašena za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Jedina je u Evropi koji nosi obeležja mađarske varijante secesije.

Obeležavanje Dana secesije u Sinagogi

Povodom Svetskog dana secesije, koji se obeležava u subotu, 10. juna, u organizaciji Fondacije „Subotička Sinagoga“, i ove godine će biti održane manifestacije „Noć secesije“ i „Noć orgulja“, a program će ovaj put biti obogaćen i džez koncertom u parku Sinagoge.

„Noć secesije“ počinje u 18 časova, „Noć orgulja“ u 19 časova, dok će koncert Jazz in park početi u 20.30 časova.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Humanitarni gala koncert „Jedna uz drugu“

Gala koncert „Jedna uz drugu“, klavirskog dua Gereg Sisters, biće, pak, održan u ponedeljak, 19. juna, u subotičkoj Sinagogi, u 19.30 časova, a u organizaciji Soroptimist internacionalnog kluba Subotica.

Povodom obeležavanja svetskog dana muzike i u čast jubileja kompozitora koji su ostavili neizbrisiv trag u muzičkoj umetnosti, klavirski duo Gereg Sisters će izvesti dela Rahmanjinova i Šnitkea.

Prihod od karata gala koncerta namenjen je Udruženju za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke „Jedna uz drugu“ iz Subotice.

Karte se mogu kupiti po ceni od 800 dinara, a po ceni od 1.000 dinara se mogu nabaviti od utorka, 13. juna, u Sinagogi. Rezervaciju karata je moguće obaviti putem mejl adrese soroptimist.subotica@gmail.com ili putem telefona +381 64 416 65 13.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.