KATINA NEDILJA: SNAŠ KLARINA KONTRAOBAVEŠTAJNA SLUŽBA

KATINA NEDILJA: SNAŠ KLARINA KONTRAOBAVEŠTAJNA SLUŽBA

Izvor: vojvodjanskaravnica.wordpress.com

23.05.2015

Kategorija: Kultura

Jeto, taj niki član Komisije za raspodilu sridstava u oblasti kulture, Apolon Savanov, dodilio je novce sam sebi i to ne jedared, ne dvared, već triput. Zato je i osnovo kaka dva udruženja, pa kud da ne dodili novce sam sebi kad je već i član te Komisije. Di propuštit taku priliku!

 

 

Bila je, dico, prošle nedilje Noć muzeja u našoj varoši. Baćo i ja se opravili, pa ruku pod ruku da vidimo i mi par ti postavki. Baš je, moram vam kazat, bilo lipo! Puno našeg svita smo susrili ko kad iđemo u Veliku crkvu na ponoćnicu. Meni je najlipča bila izložba cakla iz Slavonije, a baćo se najvećma oduševio kad je vidio pokojnog nam tetka Lazu Bogešića na izložbi povodom obilužavanja 70 godina postojanja našeg Športskog društva „Jovan Mikić Spartak“. Znate, tetak Lazo je živio 101 godinu, prominio 9 država za svog vika a da se nigdi selio nije. Njegovi divana kad se sitim, šta je sve proživio i doživio, ova naša vrimena mi dođu zdravo smišna po svojim dometima.

Jeto, razmišljam se, kako bi za niki 100 godina mogo bit pridstavljen tok gradnje nesrićnog Narodnog pozorišta u nikoj Noći muzeja 2115. i šta bi mogli mislit ti niki naši varoščani iz budućnosti o nama varoščanima iz vrimena sadašnjeg. Dvi godine je tribalo majstoru Škultetiju da opravi pozorište po odluci ondašnjeg Gradskog veća. Dvi godine, dico, i to polovicom 19. vika! Našim gradskim ocima će valda bit dosta dvadeset dvi u 21. viku.

Baš je koji dan tim povodom positio varoš vojvođanski premijer. Slikovo se s našim polgarmešterom, smiju se kiselo i jedan i drugi. On je dono, kaže, 145 miliona za nastavak gradnje, a Republika jeto nije dala ništa još od vrimena Koštunice dr. Vojislava, sram ji bilo. Polgarmešter ga ispravlja, kaže, nije tačno, daće sad i onaj vištac Vučić cili 55 miliona i bit će gotovo pozorište do 2018.

Na te njeve rokove, dico, niko više ne trza. Ni lud, ni zbunjen, ni normalan. Al oni baš takim vole da se frljaje kojekakim godinama, ma mora bit zato da bi zaslužili misto na toj nikoj izložbi o istoriji gradnje nesrićnog Narodnog pozorišta u nikoj Noći muzeja nike 2115. Oma da vam kažem: ja ću ovo pismo pridat varoškom Muzeju, nek ga čuvaje ti 100 godina, da ostane zabiluženo u istoriji: „Kata za vake nesposobnjakoviće i vaku politiku nije glasovala!“.

Kad smo već kod te, što bi kazli, dnevne politike koju istorija ne pamti, a vas u dijaspori ponajvećma zanima, jeto, nema ničeg novog. I dalje se tijo gunđa čerez načina na koji je polgarmešter podilio novce za kulturu, a najglasnija od sviju politički čimbenika u varoši po tom pitanju je, virovali jel ne, snaš Klara!

Ta žena je, čeljadi moja, obaveštenija o kojekakim pozadinama stvari, kako ona veli, i od same kontraobaveštajne službe na državnom nivou. „Ta pozadina stvari je“, objašnjava meni snaš Klara, „bitna za razumivanje onog što gledaš na televizoru i čitaš u novini, a o čem niko ne divani“. I kad razumim tu pozadinu stvari, onda nema šta da se krstim i livom i desnom kom su novci podiljeni. Tako kaže snaš Klara.

Jeto, šta tu mož bit da nije jasno neg da su se novci dilili po starom narodnom adetu – ko će kome, ako ne svoj svome! Jeto, taj niki član Komisije za raspodilu sridstava u oblasti kulture, Apolon Savanov, dodilio je novce sam sebi i to ne jedared, ne dvared, već triput. Triba čoviku novaca da putuje ko Bunjevac, a triba mu novaca i ko Grku da uči druge varoščane da divane grčki. Zato je i osnovo kaka dva udruženja, pa kud da ne dodili novce sam sebi kad je već i član te Komisije. Di propuštit taku priliku! „I šta sad tu tebi mož bit da nije jasno, Kate“, svršila je tim ričima snaš Klara svoj divan.

Jezus Marija, ne da mi nije jasno, neg mi nije ni pravo. Ajd razumim da svak naginje svome, al baš takim da naginješ sam sebi? I el to u skladu sa zakonom? Divane stalno na televizoru o nikom sukobu interesa i zloupotribi kaki ovlašćenja. Meni to na to liči, dico. Baćo dobaciva, jevo je opet ona o zakonu u državi u kojoj se ni sud ne breca zdravo na isti, a snaš Klara se smije, pa kaže, pitaj našeg Tomu kad ga sritneš sve što ti nije jasno, možda te on opasulji.

I on je član te Komisije? Jezus Marija. Samo ću toliko kasti.

Budite pozdravljeni,

Vaša Kata

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.